Konya'da tarımla uğraşmak isteyenlere altın fırsat!

Atıl kalan arazilerin kiralanarak tarıma kazandırılacağını söyleyen Başkan Burak Kırkgöz, bu uygulamayla rekoltenin de artabileceğini belirtti.

Konya'da tarımla uğraşmak isteyenlere altın fırsat!

Tarım ve Orman Bakanlığı, iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerini tarımsal amaçlı kiraya verilmesine ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu uygulamayla atıl kalan arazilerin tarıma kazandırılacağını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, rekoltenin de artabileceğini dile getirdi.

burak-kirkgoz.jpg

‘ARAZİLER İHALEYE ÇIKACAK’

Atıl arazilerin ihaleye çıkarılarak kiralanacağını ifade eden Kırkgöz, “Uzun yıllar ÇKS’si yaptırılmayan ve ekilmeyen araziler, İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından tespiti yapılarak muhtarlar tarafından bölgedeki arazilerin kiralarının ihtarına göre ihaleye çıkacaklar. Bakanlık kontrolünde bir ihale olacak. Talep edenler ihaleye girecekler ve arazileri alan kişiler rayiç bedel fiyatı üzerinden ödemeyi tarla sahiplerine yaparak kiralamayı gerçekleştirecekler. Bir sonraki yıl o arazileri kiralayan insanlar ekecekler.” dedi.

tarim-arazileri-1.jpeg

‘REKOLTEYİ OLUMLU ETKİLER’

Uygulamanın rekolteye olumlu yönde etkisi olacağını vurgulayan Kırkgöz, “Ekilmeyen, atıl arazilerin tarıma kazandırılması oldukça güzel bir yöntem. Yaşından dolayı çiftçiliğini sürdüremeyen vatandaşlarımızı tarlalarını işleyemiyorlar. İşlemedikleri arazileri kiralamakta da zorlanıyorlar. Yeni uygulamayla bu tür sıkıntıların önüne geçilmiş olacak. İnşallah önümüzdeki yıllarda herhangi bir problem çıkmadan bu çalışmalar gerçekleştirilir ve boş kalan arazilerin tekrardan ekilmesine, verimler alınarak rekoltenin artmasına neden olur.” diye aktardı.

tarim-arazileri-3.jpg

‘EKİLMEYEN ALAN NEREDEYSE YOK’

Konya’da ekilmeyen arazilerin neredeyse hiç olmadığını söyleyen Kırkgöz, “Konya bölgesinde ekilmeyen çok bir alan yok. Çiftçilerimiz tarlalarını ya kendileri ekiyor ya da kiraya veriyor. Boş alan olmadığı için bölgemizde çok fazla etkisinin olacağını düşünmüyorum. Ama diğer illerde kullanım alanıyla ilgili sıkıntılar var ve bu uygulamayla rekoltenin artmasına ciddi katkılar sağlanabilir.” şeklinde konuştu.

tarim-arazileri-2.jpg

‘SU SIKINTISI DEVAM EDİYOR’

Konya’da su sıkıntısının hala devam ettiğini belirten Kırkgöz, “Bölgemizde suyla alakalı sıkıntı hala devam ediyor. Ekim ayı bitti ve biz hala yağmur yağışlarını alamadık. Çiftçilerimiz hububatlarını ektiler ve imkanı olanlar tarlalarını sulamaya devam ediyorlar. İnşallah kasım ayında güzel yağışlar alırız. Yoksa önümüzdeki yıllarda taban suyunda ciddi anlamda çekilmeler meydana gelecek. Kış yağışları önemli. Umuyoruz ki önümüzdeki süreçte yağmur, kar yağışları yağar ve çiftçilerimiz için bol bereketli bir dönem geçirir.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir