Konya'da talep var işçi yok!
Düğün ve okul sezonu terzi esnafını hareketlendirdi. Yoğun günler geçirdiklerini fakat yetiştirecek ve çalıştıracak eleman bulamadıklarını söyleyen Başkan Güleç, her geçen gün esnaf sayısının azaldığını söyledi.
Yaz dönemiyle birlikte düğün ve okul sezonu da açıldı. Terzi esnafının yoğun günler geçirdiğini söyleyen Konya Terziler ve Konfeksiyoncular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aziz Güleç, talebin olduğu halde çalışacak elemanın kalmadığını söyledi. Başkan Güleç, eğitim sisteminin değişmesiyle terzilik sektörünün bittiğini vurguladı.
‘YOĞUNLUK BAŞLADI’
Terzi esnafının yoğun günler geçirdiğini fakat yetiştirilecek eleman kalmadığını söyleyen Güleç, “Düğün sezonu ve okul dönemi dolayısıyla terzi esnafının yoğunluğu var. Ama memlekette terzi kalmadı. Şu anda bin 300’ün üzerinde üyemiz var. Fakat çoğu daraltma, kısaltma gibi işleri yapıyor sadece. Özel dikim yapan terzi 15-20 tane kaldı. Vatandaşlardan ilgi var fakat sanatkar yetişmiyor.” şeklinde konuştu.
‘OKUL FORMASINDA ZORUNLULUK OLMAMALI’
Okul formasındaki zorunluluğun kaldırılması gerektiğini belirten Güleç, “Okulların açılmasına az bir süre kaldı. Formalar dikiliyor. Yoğunluk var. Ama okul forması için kurumlar belli bir yerle çalışıyorlar. Bu kesinlikle yanlış. Çünkü bir terziyle anlaşılıyor ve sadece o dikiyor. Herkes aynı yerden almak zorunda oluyor. Sadece bir esnafımız değil, hepsi kazanmalı. Herkes istediği yerden almalı.” ifadelerine yer verdi.
‘SANATA YÖNLENDİRİLMELİLER’
Gençlerin sanata yönlendirilmesi gerektiğini dile getiren Güleç, “Okul sistemi değiştirildiği andan itibaren terzilik bitti. Önceden okullardan yetişecek eleman gelirdi. Şu ada kalfa bile kalmadı. Önceden 15 kişiyle 24 saat boyunca çalışıyorduk. Çocuklarımız üniversite okuması için zorlanıyor. İsteyen de istemeyen de okuyor. Okumak istemeyen çocuklarımız kesinlikle sanata yönlendirilmeli.” diye aktardı.
‘TERZİLİK OKULLARI AÇILMALI’
Gençler için terzilik okullarının tekrar açılması gerektiğinin vurgusunu yapan Güleç, “Terzilik okulları açılmalı. Önceden vardı. Öğrenciler gelir, burada iş öğrenirlerdi. İş öğrenerek okullarından mezun oluyorlardı. Ama şimdi bunu da kaldırdılar. Devletimizin bu konuda önlem alması gerekiyor. Yetişecek eleman şart. Aileler de okumak istemeyen çocuklarını zorlamamalı. Sanata yönlendirmeli.” dedi.
‘ESNAFA SAHİP ÇIKILMALI’
Konya’daki tüm esnafların desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Güleç, “Tarihi Bedesten Alışveriş Günleri yapıldı. Ama esnaflar sadece Bedesten’de değil. Birçok bölgede esnaflarımız var. Bu tür etkinlikler tüm esnafları, odaları kapsamalı. Belediyemiz tüm esnafımıza sahip çıkmalı, desteklemeli. Toplu şekilde yapılmalı.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.