Konya’da önemli etkinlikler başlıyor! Pazar günü tüm aileler davetli
Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası olması münasebetiyle Konya İl Müftülüğü tarafından hafta boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Yapılacak olan programlara İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Öge tüm Konyalıları davet etti.
İl Müftülüğü tarafından Konya’da hafta boyunca Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle çeşitli etkinlikler ve programlar düzenlenecek. Yapılan toplantıda program hakkında detaylı bilgiler veren İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Öge, tüm Konyalıları davet etti. Haftanın öneminden bahseden Öge, şu ifadelere yer verdi; “27 Eylül Çarşamba itibariyle de Mevlid-i Nebi Haftası başlayacaktır. Diyanet İşleri Başkanlığımız, insanımız için ele alınması önem arz eden konuları kamuoyunun gündemine taşımayı, bu konuda toplumsal bilince ve hassasiyete vesile olmayı görev kabul etmektedir. Bu itibarla bu sene de 27 Eylül - 03 Ekim 2023 tarihlerinde kutlayacağımız Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevliler Haftası'nda ‘Peygamberimiz İman ve İstikamet’ konusunun ele alınması kararlaştırılmıştır. Müftülük binamızda Hüsn-ü Hat sergisi bir hafta boyunca açık olacak.”
‘DOSDOĞRU YOLU GÖSTERMİŞTİR’
Kur’an ile doğru yol gösterildiğini ifade eden Öge, “Yüce Rabbimiz, insanoğlunu yaratılmışların en şereflisi ve yeryüzünün halifesi kılmıştır. Ona yeryüzünü imar edecek, ahiretini de ebedi cennet kılacak akıl ve irade vermiştir. Gönderdiği elçileri, indirdiği kitapları, hakkın ve hakikatin rehberliğinde dosdoğru yolu göstermiştir. İslam, bu yolu Müslümana bir hedef olarak sunmuş, Kur'an bizi bu yola çağırmış, Peygamberimiz bu yol üzere bize rehberlik etmiştir. İşte bu yol, sırat-ı müstakimdir. Hayatı bu doğrultuda tanzim etmek, bu yolda istikrarlı bir şekilde yürümek ise istikamettir. İstikamet, kişinin imanla Allah'ın emniyetine sığınmasıdır. İman hayatımızı anlamlandıran en yüce değer, bütün bir benliği ve varlığı kapsayan en temel disiplindir. İman etmekle kişi, hem kendi varlığına, hem bütün var oluşa, hem hayata, hem de ölüm ve sonrasının anlamına ilişkin sorulara cevaplar bulur. İman, insan olma şerefini kul olma bahtiyarlığı ile bütünleştirir.” şeklinde konuştu.
‘İSLAM VE İSTİKAMET’
İslam ve istikametten bahseden Öge, “İnsana dünyada yaratılış gayesine uygun bir yaşama bilinci aşılar; onun davranışlarını şekillendirir, fikir ve kararlarına yön verir. İstikamet üzere olmak imanı hayat kılmakla, imanı ibadete ve güzel ahlaka dönüştürmekle mümkündür. İmanın ibadete yansıması, Kur'an-ı Kerim'in ilk sûresi Fâtiha'da yer alan ‘Ey Rabbimiz! Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi dosdoğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet.’ (Fâtiha, 1/5-7.) ayeti mucibince riya ve gösterişten arınarak yalnızca Allah'a kul olmaktır. İmanın ahlaka yansıması ise, ‘Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.’ (İbn Hanbel, II, 381.) buyuran Peygamberimizin güzel ahlakını şiar edinmek ve özümseyerek hayatına aktarmaktır. Fıtratımıza uygun olmayan ve bizi yaratılış gayemizden uzaklaştıran her türlü söz ve davranışı terk etmektir. nİstikamet, kişinin kendisinin belirlediği/belirleyebileceği bir ölçü olmadığı gibi, kendi doğrusu da değildir.” ifadelerine yer verdi.
‘PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETİDİR’
Öge, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “İstikametin ölçüsünü belirleyen Yüce Kitabımız Kur'an ve onu yaşanılır bir hayata dönüştüren Peygamber Efendimizin sünnetidir. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulmaktadır: ‘Şüphesiz bu benim dosdoğru yolumdur. Buna uyun; başka yollara sapmayın ki; onlar sizi Allah'ın yolundan saptırmasın.’ (En'âm, 6/153) "Elif-lâm-râ. Bu, Rablerinin izniyle insanları karanlıklardan aydınlığa çıkarman, güçlü ve övgüye lâyık olan Allah'ın yoluna ulaştırman için sana indirdiğimiz kitaptır." (İbrâhîm, 14/1.) Resûl-i Ekrem (s.a.s)'in ifadesinde ise bu hakikat şöyle yer almaktadır: "Sözlerin en doğrusu, Allah'ın Kitabı; yolların en doğrusu ise Muhammed'in yoludur.’ (Nesâî, Îdeyn, 22.) Dolayısıyla ilahi vahyin kontrolü altında olan Peygamberimize ve onun sünnetine tabi olunmadan bir istikametten bahsetmek mümkün değildir. Zira "Resûlullah'a itaat eden Allah'a itaat etmiş olur.’ (Nisâ, 4/80.)”
‘MÜSLÜMANCA YAŞAMANIN YOLU İSLAM'A UYMAKTIR’
Müslümanca yaşamanın yolunun İslam’ın gösterdiği yoldan gitmek olduğunu dile getiren Öge, “Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in Kur'an'la hayat bulan öğretilerinin aktarılamadığı her çağ, esasında bir cahiliye dönemidir. Dolayısıyla bugün, iman ve istikametten bahsedeceksek; çocuklarımızın, gençlerimizin ve toplumumuzun zihin ve gönül dünyasında var olan istikameti bir ömür sürdürmeleri noktasında katkı sunacak; tüm dünyayı yeniden istikamet üzere bir hayatla yani İslam ile buluşturacaksak bunu Peygamberimizin tüm insanlık için rahmet olan öğretileriyle yapabiliriz. Bugün, inanç zayıflığına hatta inançsızlığa duçar olmuş insanlara yardım edeceksek bunu Peygamberimizin davet metodunu örnek alıp onun eşsiz ahlakını kuşanarak sağlayabiliriz. Bugün, maddeperest bir anlayışın girdabına çekilmek istenen insanlığa kurtarıcı bir el uzatacaksak bunu Peygamberimizin örnekliğiyle gerçekleştirebiliriz. Bugün, dünyevileşmenin kıskacında istikametini şaşıran, zihinleri pozitivist anlayışın işgali altında olan, maneviyatı unutmuş insanlığa bir umut ışığı olacaksak bunu Peygamberimizin rehberliğiyle başarabiliriz. Zira Müslümanca yaşamanın yolu İslam'a uymak, rotası ise yine İslam'ın gösterdiği istikamettir.” dedi.
‘EMREDİLDİĞİ GİBİ DOSDOĞRU OL’
Öge, şu ayetlerle sözlerini sürdürdü; “Unutmayalım ki ‘Sana emredildiği gibi dosdoğru ol. Beraberindeki tövbe edenler de dosdoğru olsunlar." (Hûd, 11/112.) ayetindeki ilahi uyarıya, "Allah'a iman ettim de, sonra da dosdoğru ol.’ (Müslim, Îmân, 62.) hadisindeki çağrıya sadakatle bağlı kalırsak şu müjdeye nail olacağız: ‘Rabbimiz Allah'tır' deyip de dosdoğru çizgide yaşayanlar, işte onların üzerine melekler şu müjdeyle inerler: 'Korkmayın, kederlenmeyin, size vaad olunan cennetle sevinin!’ (Fussilet, 41/30.) Öte yandan Başkanlığımızın her zaman birinci derecede önceliği, insanımızı, dinimiz İslam'ın tevhit, vahdet, güven, samimiyet, hukuk, adalet ve güzel ahlak gibi değerleriyle buluşturmak olmuştur. En zor şartlarda bile İslam akaidine muhalif hiçbir görüşe ve anlayışa prim vermemiştir. Bunlardan her zaman uzak durmuştur.”
‘HAFTAMIZ HAYIRLARA VESİLE OLSUN’
Haftanın hayırlı geçmesini temenni eden Öge, “Başkanlığımız, milletimizin, nesillerimizin, inancı ve değerleriyle irtibatını güçlendirmek için minber, kürsü, televizyon ve diğer yayın araçları vasıtasıyla, sahih bilgiler ışığında milletimize rehberlik etmiş; ibadetten eğitime, aileden sosyal hayata kadar pek çok alanda nitelikli hizmetler üretmiştir. Camilerimizi din görevlilerimizden ayrı düşünmek mümkün değildir. Çünkü günün beş vaktinde camide bulunan, hatta zamanlarının çoğunu camide geçiren din görevlilerimiz, cami ile iç içe olmuşlar, adeta cami ile özdeşleşmişlerdir. Sadece camiye gelen cemaatle yetinmemiş görev yaptıkları yerlerdeki hastalar, çocuklar, yetimler, öksüzler, fakirlere de yakın ilgi göstermiş onların dertleriyle yakından ilgilenmişlerdir. Bu nedenledir ki; toplumda din ve sosyal hizmet gönüllüleri olarak çalışan Din Görevlilerimize gereken önemin verilmesi, birlik ve beraberliğimizin sembolü olan camilerimizin fonksiyonlarını, ferdi ve toplumsal hayatımızdaki yeri ve önemini daha iyi ortaya koyabilmek, yeni yetişen nesillerimiz üzerinde cami ve mescitler hakkında kalıcı izler bırakabilmek amacıyla "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" kutlanmaktadır. Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevliler Haftası'nın ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu vesileyle pazar günü sabah namazını buluşmalarımızı da başlatmış olacağız. Sultan Selim Camimize tüm aileleri, çocuklarıyla birlikte pazar günü sabah namazına bekliyoruz.” dedi.
YAPILACAK PROGRAMLAR
26 Eylül Salı 13.00 Kadınlara Yönelik Mevlit Kandili Programı (Hacıveyiszade Camii)
26 Eylül Salı 19.00-20.00 Mevlit Kandili Programı (Sultan Selim Camii)
27 Eylül Çarşamba 17.30 Kaynaşma Yemeği (Diltaş Düğün ve Kongre Merkezi)
29 Eylül Cuma 12.00 Kur’an-ı Kerim Ziyafeti (Hacıveyiszade Camii)
1 Ekim Pazar 06.00 Sabah Namazı Buluşması (Sultan Selim Camii)
2 Ekim Pazartesi 14.00 Panel (Karatay İlçe Müftülüğü Konferans Salonu)