Konya’da kültür bayramı devam ediyor
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Konya Kitap Günleri, Selçuklu Kongre Merkezi'nde tüm hızıyla devam ediyor. ‘Sizin Hikayeniz Kitap’ temasıyla; yüzbinlerce kitap, yüzlerce seçkin yayınevi, sevilen yazarlar ve çok sayıda etkinlik ile misafirlerini ağırlayan Konya Kitap Günleri ile adeta bir kültür bayramı yaşanıyor.
Geçtiğimiz yıl 800 bin kişinin katılımıyla rekor bir düzeyde gerçekleştirilen Konya Kitap Günleri bu yıl da yüzbinlerce kitap, yüzlerce seçkin yayınevi, sevilen yazarlar ve çok sayıda etkinlik ile okurlarını ağırlamaya devam ediyor.
‘KONYA KİTAP GÜNLERİNİ ÇOK SEVİYORUM’
Konya Kitap Günlerini çok sevdiğini ifade eden Yazar Şermin Yaşar sözlerine şöyle devam etti: “ Buradaki insanlarla ve özellikle de çocuklarla bir araya gelmek, onlarla söyleşiler yapmak, onların sorularına cevap vermek beni çok mutlu ediyor. İlginin de iyi olduğunu görüyorum. Bir kitabın sadece birileri öneriyor diye herkes tarafından okunmasını çok doğru bulmuyorum. Nasıl ki her çocuğun farklı zevkleri varsa, farklı şeylerden hoşlanıyorsa aynı şekilde çocuklar farklı kitapları da sevebilirler. O nedenle yetişkinlikler çocuklarını tanımadan kitap önermelerini çok doğru bulmuyorum. İlk önce çocuklarımız lütfen tanıyalım. Zevkleri nelerdir, nelerden hoşlanırlar bunlara önem versinler. Zaten bir süre sonra kendileri seçmeye başlıyorlar. Burada onlara alan açılması gerektiğini düşünüyorum. Umarım bir sonraki fuarda yine bir arada oluruz. O zamana kadar siz okumaya, okurken de yazmaya, ben de okuyup yazmaya devam edeyim.”
‘KENDİ MEMLEKETİME GELMİŞ GİBİ HİSSEDİYORUM’
“Konya Kitap Günlerine geldiğim zaman kendi memleketime gelmiş gibi hissediyorum” diyen Yazar İhsan Süreyya Sırma, “Burada arkadaşlarım çok, tarihimiz var, Mevlana var. Organizasyon da geçen seneki gibi çok güzel. Emeği geçenleri tebrik ediyor ve devamının gelmesini de temenni ediyorum. Konyalılar eskiden beri tarihi severler. Onların ilgisinden alakasından dolayı memnun oldum, inşallah böyle devam ederler. Ben buradan insanlara çağrıda bulunmak istiyorum. Mümkün mertebe ellerindeki telefonları açmasınlar, kitap okusunlar. Çünkü telefonlar insanları gerçeklerden uzaklaştırıyor, okumaktan uzaklaştırıyor. Avrupa’da Batı dünyası bunu atlattı. Artık bizim gibi bakmıyorlar yine kitap okuyorlar. Ama maalesef Türkiye’de kitap okuma oranı düştü. Gençlerimize diyorum ki mümkün mertebe kitap okuyun, kendinizi geliştirin ve telefona fazla vakit vermeyin” ifadelerine yer verdi.
‘KİTAP GÜNLERİ DOLU DOLU GEÇİYOR’
Konya Kitap Günlerinin dolu dolu geçtiğini ifade eden vatandaşlardan Berfin Yapıcı, “Konya Kitap Günlerine ikinci kez geliyorum. Benim için kitap günleri çok güzel geçiyor ancak kendi gözlemlediğim kadarıyla yoğunlukta bir azalma var, eski ilgi yok gibi. Ve gelen kişilerde de çeşitlik olarak bir azalma var gibi. Ama yine de çok güzel ve dolu dolu geçiyor. Geçen yıla göre kitap fiyatlarında bir artış var ancak çoğu şeyin fiyatı arttığı için kitapların fiyatının da artması çok normal geliyor. Söyleşilerde istediğimiz yazarlar elbette oluyor. Bazıları ilgi alanına göre değişmekle beraber daha da çeşitlenebilir. Söyleşiler çok güzel geçiyor. Genelde beklentilerimizin üzerinde güzel konuşmalar oluyor. Bu tarz etkinlikler dönemsel olarak güz ve bahar olmak üzere iki kere yapılabilir. Çünkü kitap günleri yaklaşık 10 gün sürüyor ama bazen gelmek çok zor olabiliyor. Aynı zamanda söyleşiye gelen yazarlardaki çeşitlilikler de artırılabilir. Daha farklı branşlardaki insanlar da getirilebilir. Mesela daha çok edebi kişiler getiriliyor ama fen bilimleri alanındaki kişiler de getirilebilir” diye konuştu.
‘KİTABI BİR ARAÇ OLARAK GÖRÜYORUM’
Kitapların aydınlık bir dünyası olduğunu ifade eden Berfin Yapıcı, “Kitabı ben bir araç olarak görüyorum. Belli konuda bir şeyler yazılması gerekiyordur kitap da bu noktada fikirler edinebileceğim bir araçtır. Aynı zamanda senin de içinde olduğun bir araç olduğu için diğer iletişim araçlarına göre daha üretken olmamızı sağlıyor. Mesela birazdan aşağıya gideceğim ve muhtemelen hiç aklımda olmayan kitaplarla tanışacağım. Bu çok büyük bir zenginlik. Böyle bir ortama girdiğiniz zaman sosyal ve kültürel bir ortam çeşitliliği kazanıyorsunuz. Belki konferansına hiç denk gelmeyeceğiniz insanı dinlediğiniz zaman oradaki bir şey sizin çok dikkatinizi çekiyor ve belki de sizi çok farklı bir yöne sevk edebiliyor. Bunu çok güzel ve yaşanılması gereken bir şey olarak görüyorum” ifadelerine yer verdi.
‘HAYATIMIZA YÖN VEREBİLECEK İNSANLAR GELİYOR’
Konya Kitap Günlerine insanın hayatına yön verebilecek yazarlar geldiğine vurgu yapan Fatma Nur Çakmak,” Konya’da öğrenciyim. Kitap fuarına bana göre çok kıymetli bir yazarımız geldiği için ben de söyleşisine geldim. Konya kitap günlerinde birçok stant açılıyor ve herkese hitap edebiliyor. Gerçekten de hayatımıza yön verecek büyük insanları da çağırıyorlar. Bu nedenle mutluyum. Geçen yıl da kitap günlerine katılmıştım ancak çok vaktim olmadığı için söyleşilere katılamamıştım ve çok içimde kalmıştı. Geçen yıla göre kitap fiyatlarında bir artış gördüm ancak indirim yapan stantlar var. Onlara da çok teşekkür ederiz. İnsanlara buraya gelip görmelerini tavsiye ederim. Çünkü buraya geldikleri zaman bir etkileşim içerisine girecekler” diye aktardı.
‘KİTAP GÜNLERİ OKUMA ORANINI ARTIRIYOR’
Konya Kitap Günlerinin insanları okumaya teşvik ettiğini belirten Çakmak, “Kitap günleri okuma oranımızın artması yönünden de teşvik sağlıyor. Mesela birçok insan kitap alıyor. İnsan buraya geldiği zaman ister istemez içine bir kitap alma isteği geliyor. Farklı yerlere gitmeye herkesin imkanı olmayabiliyor ya da herkes her tecrübeyi ayın yerde aynı şekilde yaşamıyor. Bu aktarımı sağlamış oluyor. O yüzden kitap benim için güzel ve farklı bir dünya diyebilirim. Her kitap okuyan insan kendi tecrübelerine bağlı olarak okuduğu kitabı farklı yorumlar ve kendi hayatından bir şeyler bulabilir. Son olarak suların ve kafeteryanın bir tık daha uygun fiyata biz vatandaşlara sunulmasını talep ediyorum. Bu etkinlikte başta Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay olmak üzere emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi.
•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ