Konya’da kış aylarında tehlike saçıyor! Bu taktikleri unutmayın
Gerekmediği sürece kış aylarında motorların kullanılmaması gerektiğine değinen Ramazan Çekiç, soğuk havalarda motosiklet kullanmanın tehlikeli olduğunu ve can güvenliği için bakımın şart olduğunu kaydetti.
Kış aylarının getirdiği sorunlardan, motorcular da payını alıyor. Karlı havaların beraberinde getirdiği motor kazalarını önlemek için bakım yapılması konusunda atılan her adım can güvenliği için önemli. Motosikletler soğuk havalarda kullanılmasa bile bakımın yapılması gerektiğini belirten motor tamircisi Ramazan Çekiç, aksi taktirde bahar aylarında kullanılmaya başlanan motorlarda sıkıntıların meydana geleceğini ve tamirinin de masraflı olacağını söyledi.
GEREKİYORSA KIŞIN KULLANMAYIN
Gerekmediği sürece kış aylarında motorların kullanılmaması gerektiğine değinen Çekiç, "Soğuk havalarda motosiklet kullanmak tehlikeli olur. En büyük tehlike ise yolların kaygan olmasıdır. Ama illaki binilecekse de mutlaka kar lastiği kullanılmalı. Kışın yolu daha fazla tutabilmesi için kar lastiği şart. Lastik havaları, ayarlanmış olmalı. Ön lastik havası 20 Psi, arka lastik ise 25 Psi olmalı. Ön lastiğin daha fazla sekmemesi ve süspansiyonun daha fazla ayarlanması için arka lastik ise motosiklete 2 kişi binildiği için havaları aynı seviyeye olması gerekiyor. Ayrıca mümkünse motosikleti orta sehpada park etmek daha iyi olur. Yan sehpada uzun süre bırakılırsa, lastiklerin havası iner ama diğer türlü dediğim gibi orta sehpada kalırsa 2 lastik de havada durduğu için ne havası iner ne de zarar görür." ifadelerini kullandı.
"NİKELAJ AKSAMI TEMİZ TUTULMALI”
Kış aylarında motosikletlerin fazla kullanılmadığından genellikle depoda veya dışarda bakım yapılmadan park edildiğini ve bu durumun da paslanmaya ve diğer sıkıntılara yol açtığını vurgulayan Çekiç, "Kışın motosikletler kullanılmayacaksa bakımı yapılıp öyle kullanılmasın. Yapılacak bakımlardan biri de nikelaj aksamı temiz tutulmasıdır. Bunun için herhangi bir yağ ve bez ile silinmesi işe yarayacaktır. Jantlar olsun, alüminyum kısımlar olsun, hepsini biraz yağ ile temizlenmesi gerekir. Fazla bekleyecekse de bu işlem mazotla yapılabilir. Koltuklar gibi diğer bölümlerin korunması için de çadır gerekir. Motor çadırı daha iyi olur ama illaki açıkta kalacaksa da motorun üstü başka şeylerle de örtülmelidir." şeklinde konuştu.
“GÜVENLİK İÇİN AKÜYÜ SİGORTASINDAN AYIRMALILARI GEREKİR"
Motosikletlerde bir diğer sorun ise akünün bitme sorunu olduğunu söyleyen Ramazan Çekiç, motorcuların bazılarının motosikleti kışın kullanmadıkları süre boyunca güvenlik için alarmlarını açık bıraktıklarını belirterek, “ Güvenlik alarmlarının uzun süre açık kalma durumda gün geçtikçe aküyü bitiyor. Benim tavsiyem, akünün bitmesini istemiyorlarsa ve eğer uzun süre motosikleti kullanmayacaklarsa sigortasından tamamen ayırmalıları ve alarmı da devre dışı bırakmaları gerekir.
Zaten eğer aküyü sigortasından ayırdıklarında hem deşarj olur hem de yangın tehlikesinden kaçınmış olurlar. Ama eğer alamın açık kalmasını istiyorlarsa motosikleti en az 15 günde bir 10 dakika kadar çalıştırmaları gerekir.” dedi. Yağ değişimine de değinen Çekiç, “Çoğu motosikletlerde 2 bin kilometreden sonra yağ değişimi yapılmalı. Büyük motosikletlerde ise 3 bin kilometreden sonra yağ değişimi yapılabilir. Ayrıca motoru biraz sürüp sonra depoya kaldırılıp 20 gün sonra kullanılacaksa bile kilometreyi tamamlama şartı olmadan yağ değişimi yapılmalı. Çünkü bir kere de olsa çalıştırıldığı için yağ özelliğini kaybediyor. Bu duruma da dikkat edilmesi lazım.” diye konuştu.