Konya’da kazalar arttı! Gözler o alana çevrildi

Son zamanlarda Konya’da artan trafik kazaları ve ihlallerinden dolayı birçok insan Psikoteknik belgesinin ne olduğunu merak etmeye başladı.

Konya’da kazalar arttı! Gözler o alana çevrildi

Konya Psikoteknik Değerlendirme Merkezi Sahibi Psikolog İbrahim Ertabak, sürücülerin bedeni ve Psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren, sağlık raporunu yetkili kuruluşlardan her 5 yılda bir almalarının şart olduğu vurgulayarak, kamuya açık karayolunda motorlu taşıtların ve ticari amaçla insan ve eşya taşımacılığı yapan sürücülerin Psikoteknik belgeleri almaları gerektiğinin altını çizdi.

konyada-kazalar-artti-gozler-o-alana-cevrildi.jpg

TRAFİK İHLALLERİNDE DE ALMALARI ZORUNLU

Ayrıca bir takım trafik ihlallerinin oluştuğu durumda da sürücülerin Psikoteknik raporu almalarının zorunlu olduğunu söyleyen Ertabak, Bu trafik ihlallerini şu şekilde açıkladı; “Kırmızı ışıkta geçmek, Drift ve Spin gibi tehlikeli bir şekilde araba kullanmak, alkolü araç kullanımı, hız sınırını aşmak, 100 ceza puanın olması gibi durumlardır.”

konyada-kazalar-artti-gozler-o-alana-cevrildi-001.jpg

PSİKİYATRİK MUAYENEYE KATILMAK ZORUNLU

Psikoteknik Değerlendirme süreçlerine katılmadan rapor almanın mümkün olmayacağını söyleyen Ertabak, Sürücünün Psikoteknik değerlendirme raporu alabilmesi için psikolog gözetiminde en az bir 1 saat süren Psikoteknik değerlendirme test süreçlerinde olması gerektiğini vurgulayarak devamında ise psikiyatrik muayene süreçlerine katılmak zorunda olduğunu ifade etti.

konyada-kazalar-artti-gozler-o-alana-cevrildi-002.jpg

RAPOR ALINMASA PARA CEZASI KESİLİR

Raporun alınmaması durumunda kanunen para cezası kesileceğinin altını çizen Ertabak, durumu şu şekilde açıkladı; ”Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Genelgeye göre; 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nun 26. Maddesinin (e) bendine istinaden İdari Para Cezası Uygulanır. 2023 yılı için uygulanacak idari para cezası 3.800 TL olarak belirlenmiştir.”

konyada-kazalar-artti-gozler-o-alana-cevrildi-003.jpg

RAPORU ALMAK İÇİN 2 AŞAMALI SÜREÇTEN GEÇMEK GEREKİYOR

Psikoteknik Değerlendirme Raporunu almak için 2 aşamalı bir süreçten geçmek gerektiğini belirten Ertabak, 1.test sürecinin Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş olan bir “Psikoteknik Değerlendirme Merkezinde” belirlenmiş olan Test Süreçlerine dahil olması gerektiğini; 2. test sürecinin ise Psikiyatri muayene süreci olduğunu söyleyerek, test tarihini takip eden 45 gün içinde bir Sağlık Kuruluşunda (Özel ya da Kamu) Psikiyatri Muayene yaptırılması gerektiğini belirtti.

konyada-kazalar-artti-gozler-o-alana-cevrildi-004.jpg