Konya'da kaçağın önüne geçilemiyor! "Doğal kaynaklarımızı doğru kullanmalıyız"
Madenlerin ve doğal kaynakların doğru alanda kullanılması gerektiğini vurgulayan Muhammet Özbey, “Türkiye enerji fakiri bir ülke. Enerji kaynakları sınırlı, enerji üretimi için her yıl 40-50 milyar dolar civarında petrokimya ve doğalgaz ithalatı yapıyoruz. Dolayısıyla madenlerimizi, doğal kaynaklarımızı doğru kullanmalıyız ve yüksek kalorili ürünleri sanayilerde enerjiye çevirmeliyiz. Özellikle kömüre sahip çıkmalıyız” diye aktardı.
Doğal gaz kullanımının yayılmasına bağlı olarak kömür kullanım seviyesi her geçen gün düşüyor. Kömür satışlarının başladığını söyleyen Konya Ticaret Odası Kömürcüler Meclis Üyesi Muhammet Özbey, kaçak kömürle mücadele edilmesini ve denetimlerin artması gerektiğini belirterek önemli uyarılarda bulundu.
‘DOĞRU KULLANMALIYIZ’
Madenlerimizin ve doğal kaynaklarımızın doğru alanda kullanılması gerektiğini vurgulayan Özbey, “Türkiye enerji fakiri bir ülke. Enerji kaynakları sınırlı, enerji üretimi için her yıl 40-50 milyar dolar civarında petrokimya ve doğalgaz ithalatı yapıyoruz. Dolayısıyla madenlerimizi, doğal kaynaklarımızı doğru kullanmalıyız ve yüksek kalorili ürünleri sanayilerde enerjiye çevirmeliyiz. Bazı bölgelerde kullanılan düşük kalorili kömürler şehrin kirlenmesine neden oluyor. Özellikle kömüre sahip çıkmalıyız. Kaliteli kömür kullanmalı, kaçak kömüre geçit vermemeliyiz” diye aktardı.
‘KULLANIM SEVİYESİ DÜŞTÜ’
Kömür kullanım seviyesini düştüğünü söyleyen Özbey, “Konya’da kömür kullanım seviyesi düştü. Kentsel dönüşüm ve gaza dönüşüm projesinin bu düşüşte etkisi oldu. Zaten büyük ilçelerimizin hepsinde doğal gaz var. Ama hala kömür kullanan tabi ki birçok insan var. Havaların soğumasıyla kömür satışları da başladı. Fakat merkezde satışlar düşük ilerliyor. Bunun sebeplerinden biri de ihtiyacı olan vatandaşların kömür yardımını beklemeleri. Eğer kendilerine yardım sağlanmazsa o zaman alıyorlar.” şeklinde konuştu.
‘4 KATI DAHA FAZLA KİRLETİYOR’
Kaçak kömürün normal kömürden 4 katı daha fazla havayı kirlettiğini vurgulayan Özbey, “Maalesef kaçak kömür kullanımı Konya’da yaygın. Kontroller yeterli seviyede yapılmıyor. Denetim yetersizliği var. Konya geniş bir coğrafyaya sahip olmasına rağmen az ekiple kontrol edilmeye çalışılıyor. Sanayi bölgelerinde, küçük yerleşim yerlerinde ve şehir içerisinde çok fazla kaçak kömür girişi var. Kaçak kömürle mücadele edilmesini istiyoruz. Kaçak kömür normal kömürden 4 katı daha fazla kükürt salımı yapıyor. Yani 4 katı daha fazla hava kirletilmiş oluyor.” ifadelerine yer verdi.
‘DAHA HIZLI TÜKENİYOR’
Kaçak kömürün kalitesiz olmasından dolayı daha hızlı tükendiğini belirten Özbey, “Geçen yıldan bu yana kömür fiyatlarında çok fazla bir artış olmadı. 5 bin 750- 6 bin lira bandında fiyatlar değişiklik gösteriyor. Ama bir artış yaşanabilir. Aradaki fiyat farkından dolayı vatandaşlar kaçak kömüre yönleniyor. Fiyat en büyük etken çünkü ülkede bir kriz var. Ama maalesef bu konuda bilinçsizlik var. Kaçak kömür de çok ucuz değil. Ayrıca kalitesiz olduğu için daha fazla kullanıma sebebiyet veriyor. İyi bir kömürle arasında neredeyse yüzde 50’lik bir kullanım farklı oluyor. Bin lira daha ucuza alınmış gibi görünse de çok daha hızlı tükeniyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.