Konya’da gençler yarıştı, Türkiye kazandı

Selçuklu Belediyesi ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte düzenlenen teknoloji ve robot yarışması yoğun ilgi gördü. Festivale katılan gençler, görüşlerini Yeni Haber'le paylaştılar.

Konya’da gençler yarıştı, Türkiye kazandı

Selçuklu Belediyesi ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen TEKNO-SEL yarışmasında öğrenciler 7 farklı kategoride yarıştı. 96 okuldan Tekno-Sel organizasyonuna katılan öğrenciler toplamda 394 robotu yarıştırdı.

bilgisayar-muhendisi-onur-eren.jpg

İNSANSIZ HAVA ARACI ‘GÖKHAN İHA’ TEKNO-SEL’DE SERGİLENDİ

Milli ve yerli olarak insansız hava aracı geliştirdiklerini kaydeden Bilgisayar Mühendisi Onur Eren, “Biz insansız hava aracı geliştirmeye başladık. Milli yerli uçağımız olan GökHan İHA’yı yapmaya başladık. Kalıbından tutunda her ürünü kendimiz geliştiriyoruz. 3 bin metre irtifası var 80 kilometre menzili var. Konya’da gençlerle buluşsun diye getirdik. Drone şeklinde kalkıyor. Kalktıktan sonra uçak moduna geçiyor ve sabit kanat şeklinde devam ediyor. Hem taşıma hem de gözetleme olarak kullanılıyor.

gokhan-iha.jpg

Örneğin dağda biri mahsur kaldı ve arama kurtarma ekibi bazen bulamıyor o sırada 15 dakika içinde uçuşa hazır hale getirip kaldırdığımız anda insanların yardımına koşabiliyoruz. Birkaç ay sonra satışa sunmayı düşünüyoruz. Gençlerin teknolojiye ve uçağa meraklı olduklarını görüyoruz. 8-11 Mayıs tarihlerinde Konya’da tekrardan görücüye çıkaracağız.” ifadelerine yer verdi.

muhammed-emin-simsek.jpg

TEKNO-SEL yarışma organizasyonunda robotlarını sergileyen Muhammed Emin Şimşek, “2021 tarihinde yapmış olduğumuz uçak tasarımımız var. Ortada bulunan gemi tahliye gemisidir. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremde halkı tahliye edecek gemi yoktu. Limana başka ülkeden gelen gemiler geliyordu. Bizim de yapmış olduğumuz geminin içinde ufak bir yaşam yeri bulunduruyor. Ayrıca pis gemisinde İHA, SİHA ve uçak indireceğiniz bir alan yaptık.” diye aktardı.

dolapoglu-anadolu-lisesi-ogretmenlerinden-mustafa-kaan-maden.jpg

Öğrencilere robotik kodlamanın mantığını ve çizimlerini bilgisayar dersinde öğrettiklerini söyleyen Dolapoğlu Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Mustafa Kaan Maden, “Bu robotları yaparken genellikle 3 boyutlu yazıcıdan tasarımını yaptıktan sonra icraate döküyoruz. Hangi modeli kullanacaksak onu planlıyoruz. Robotu programlarken püf noktaları neler onlara da bakıyoruz. TEKNO-SEL’e ilgi çok güzel inşallah devamı gelir.” şeklinde konuştu.

meryem-coplan.jpg

TOHUMLAMA DRONUYLA DÜNYA YEŞİLLENECEK

Kapsül Teknoloji Platformunda yer alan Meryem Coplan, ağaçlandırma konusunda tohumlama dronunu kullandıklarını belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İnsanların erişemeyeceği alanları ağaçlandırmak için kullanılan bir drondur. Belirli aralıklarla tohum bırakarak o alanın daha yeşil daha yaşanılabilir bir hale çevirmeye çalışıyor. Kapsül hem eğitim açısından hem de maddi açıdan destek sağlayabiliyor. Aynı zamanda çalışma ortamı da sunuyor.”

burak-can-demirtas.jpg

Kapsül Teknoloji Platformunda yer alan Burak Can Demirtaş, yaptıkları projeyle Avrupa’da yapılacak olan yarışmaya katılmayı planladıklarını ifade ederek “ Yaptığımız bu araç yeni nesil ulaşım teknolojisi olarak geçiyor. Bu araç Teknofestte birinci oldu. Fakat insanlar bu aracın ne olduğunu şu an bilmiyor. Bir de parçalar eksik olduğu için sadece merak ediyorlar. Meraklarını giderip geri gidiyorlar.

tohumlama-dronu.jpg

Yeni nesil araç olduğu için herkes tarafından bilinmiyor. Belki ilerleyen zamanlarda ilgi artar. Teknofest gibi yerlerde insanlar görerek ilgilerinin artacağını da düşünüyorum.“ açıklamasında bulundu.

onur-bayrak.jpg

YENİLENEBİLİR ENERJİYLE BİRÇOK PROJEYE İMZA ATTILAR

Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Onur Bayrak, yenilenebilir enerji alanını tanıtmak için güneş panelleri bulundurduklarını söyleyerek yaptıkları projelerden bahsetti.

Bayrak, “Kamp çanta projemiz var. Bu projede kampa gittiğinizde gece lazım olur diye çantanın yanına ışık eklenmiş yanında ise priz bulunmaktadır. Telefon, tablet ya da kulaklığınızı şarj edebilirsiniz. Bu çanta biraz ağırdır. Yenilenebilir enerji olarak bisiklette var. Bisiklette ilerledikçe güneş enerjisini elektriğe çeviriyorsunuz.” dedi. Tekno-Sel yarışmasına katılan Mevlüt Yasin İğdeli, “Aracımız 7 katmandan oluşmaktadır. Kabuk ağırlığımız yaklaşık 350 kilograma yaklaşmaktadır. 2019 tarihinde tasarım ödülü aldık. El sidi ekranımızda aracın motor hızını, batarya sıcaklığı ve motor sıcaklığı gibi veriler görülmektedir. Siren kısmının olmasının sebebi sürücünün acil bir durumunu dışarıya bildirilmesi için yapılmıştır. Tamamıyla elektrikli çalışıyor. Ortaokul ve liseden oluşan bir genç grup var ilgileri çok fazla. Onlara teşekkür ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

muhammed-ergun.jpg

Aselsan Konya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden olan Muhammed Ergün, “Okulumuzu temsil etmek ve arkadaşlarımıza tanıtmak için buradayız. Teknofeste robot ve drone yarışmaları için projeler hazırlıyoruz. Burada otonom aracımız var kendisi hareket ediyor. Otomatik robot kolu var insan gücünün yetmediği yerde robot kullanılıyor. Üretim bantlardaki robotlardan minyatür halini gösteriyoruz. Bazı eksiklikler var ama zamanla geliştirerek tamamlamaya çalışıyoruz. Organizasyon çok güzel ve ufuk açıcı olmuş.” diye kaydetti.

mehmet-ozdemir.jpg

TEKNO-SEL’de görev alan Mehmet Özdemir, “Sanal gözlüklerle 3 ya da 8 boyutlu olarak ellere aldıkları konsollarla şeker patlatma, korku ve araba yarışı oyunu oynuyorlar. Böylece çok güzel vakit geçirebiliyorlar.” dedi.

ozlem-tekelioglu.jpg

TEKNO-SEL organizasyonunu ziyaret eden Özlem Tekelioğlu, “TEKNO-SEL-i çok güzel buldum. Başladığı ilk günden beri katılıyorum. Stantlarda gençler çok güzel robotlar yapmışlar. Bu icatlar vatandaşlarla bir araya gelerek gençlerin desteklenmesi lazım. Bu tarz projelerin yapılmasının devamını diliyorum.” şeklinde konuştu.

sanal-gozluk-tekno-sel.jpg