Konya'da fabrika açıldı! Hedef 15 bin kişiye istihdam sağlamak
Emlak Konut Asansör (EKA) fabrikası açılışında konuşan Bakan Kurum, “İlk yıl 155 kişi istihdam edecek olan fabrikamız, üretimin yanı sıra montaj ve servis bakım hizmetleriyle bu sayıyı her geçen gün daha da artıracaktır. İlk hedefimiz, 2024 yılı sonuna kadar 5 bin, sonrasında ise minimum 15 bin vatandaşımıza, Konyalı kardeşimize istihdam sağlamak” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve beraberindeki heyet Emlak Konut Asansör (EKA) fabrikası açılış törenine katıldı.
Açılış töreni öncesi Bakanlar Varank ve Kurum, fabrikadaki üretim hatlarını gezdi, kaynak işlemi yaptı. Varank, açılış töreninde, son 20 yılda Türkiye'de önemli kalkınma hamlelerini hayata geçirdiklerini söyledi.
Enerjide, ulaştırmada, sanayide, sağlıkta, imarda ve daha birçok alanda önemli projelerin ortaya koyulduğuna dikkati çeken Varank, bu yatırımların Türk inşaat sektörünü de ileriye taşıdığını ve insan kaynağı yetkinliğinin arttığını anlattı.
Varank, firmaların dünya çapında işler yapan küresel şirketlere dönüştüğünü vurgulayarak, "Türk firmaları 2002 yılında yurt dışında 4,4 milyar dolar değerinde proje üstlenirken, bu rakam 2021 yılında 30 milyar doların üstüne çıktı. Tabii inşaat sektöründe yaşanan büyümenin, diğer pek çok sektörde de olumlu yansımaları var." diye konuştu.
"ÜLKEMİZDE ŞU ANDA AKTİF 800 BİN CİVARINDA ASANSÖR BULUNUYOR"
Asansör sektörünün de ivme kazandığına dikkati çeken Varank, şöyle konuştu: "3 binin üzerinde firmanın 32 bin çalışanıyla faaliyet gösterdiği sektörün yıllık cirosu şu anda yaklaşık 3 milyar dolar civarında. Sektör ihracatta da başarılı bir grafik ortaya koyuyor. 2019'da 230 milyon dolarlık asansör ve asansör aksamı ihraç ettik. 2020 yılında 250 milyon dolara yükseldi. 2021 yılında ise bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 300 milyon dolara ulaştı. Ülkemizde şu anda aktif 800 bin civarında asansör bulunuyor. Türkiye asansör pazarı, dünyanın en büyük pazarlarından bir tanesi. Hem yurt içinde hem de yurt dışında asansör sektörünün büyümesine yönelik önemli bir potansiyel var."
EMLAK KONUT ASANSÖR, YILDA 5 BİN İNSAN VE YANGIN ASANSÖRÜ ÜRETECEK
Varank, sektördeki yerli üreticilerin yurt içinde önemli başarı yakaladığına değinerek, şöyle devam etti: "Pazar payları fena değil. İşte bu firmalardan bir tanesi de Emlak Konut GYO iştiraki olan Emlak Konut Asansör. Şu anda 17 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 70 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren Emlak Konut Asansör, yüzde 75 gibi yüksek yerlilik oranına sahip. Üretim tesisi dijital üretime uyumlu. Çatısında kurulu güneş panelleri ile elektrik tüketiminin tamamını kendi imkanları ile yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Yılda 5 bin insan ve yangın asansörü, 500 yürüyen merdiven ve yürüyen yol üretim kapasitesine sahip. 6,2 milyonluk cirosunu 2023 yılında 42 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. İstihdamı her geçen yıl artıyor. 47 istihdamla başladıkları süreçte şu anda sayı 147'ye ulaştı. 2023 yılsonu hedefi ise 310. İhracat noktasında da inşallah bu sene sonunu 20 milyon dolarlık bir rakamla sonlandıracak. İşletmenin en dikkatimi çeken yanlarından bir tanesi toplam cirosunun yüzde 6'sını Ar-Ge'ye ayırması."
"85 ARAŞTIRMA PROJESİNE YAKLAŞIK 100 MİLYON LİRA HİBE DESTEĞİ SAĞLADIK"
Milli teknoloji hamlesi rehberliğinde, sektörlerin yerli ve milliliğini artırmak için kapsamlı destek programları ihdas ettiklerine dikkati çeken Varank, "Asansör sektörü de desteklediğimiz sektörlerden biri. TÜBİTAK'la şu ana kadar; emniyetli şaft sistemlerinden akıllı asansör sistemlerine, ev tipi yeni nesil asansör sistemlerinden yeni nesil asansör motorlarının geliştirilmesine kadar birçok projeyi destekledik. Sanayiye yönelik 85 araştırma projesine yaklaşık 100 milyon lira hibe desteği sağladık. KOSGEB'le son 3 yılda 281 işletmeye 18 milyon liranın üzerinde kaynak aktardık. Yine 6 farklı firmanın Ar-Ge ve Tasarım Merkezini destekliyoruz." diye konuştu. Varank, Emlak Konut Asansör Ar-Ge Merkezi'nin de Bakanlığın destekleri ile kurulduğunu ifade ederek, bu Ar-Ge merkezinde 8 projenin yürütüldüğünü aktardı.
"YERLİ PATENT BAŞVURULARI, YABANCI PATENT BAŞVURULARINI GEÇTİ"
Türk sanayisinde araştırma ve geliştirme kültürü kazandıkça sınai mülkiyet alanında da yeni rekorların geldiğini anlatan Varank, şunları kaydetti: "Şimdi buradan ilk kez 2022 sınai mülkiyet verilerini açıklıyorum. Türk Patent ve Marka Kurumuna 9 bin 9 patent, 5 bin 502 faydalı model, 197 bin 235 marka ve 78 bin 268 tasarım olmak üzere toplam 290 bin 14 yerli sınai mülkiyet başvurusu yapıldı. Bu başvurulara baktığımızda bir önceki yıla göre, yerli patent başvurularında yüzde 7, yerli faydalı model başvurularında yüzde 25, yerli marka başvurularında yüzde 12 ve yerli tasarım başvurularında yüzde 32'lik artış gerçekleştiğini görüyoruz. Türkiye'de şu anda inovasyon anlamında büyük ivme yakaladık ve bu ivme son sürat devam ediyor. 1994 yılından bu yana, ilk kez TÜRKPATENT'e yapılan yerli patent başvuruları, yabancı patent başvurularını geçti."
PATENT TESCİL SAYISI SON 20 YILDA 46 KAT ARTTI
Varank, patent tescil sayısının 2021'e göre yüzde 2 oranında artarak 3 bin 407'ye yükseldiğinin altını çizerek, "Türkiye'nin patent tescil sayısı son 20 yılda 46 kat artmış oldu. Geçen yıl yapılan 291 ve bu yılın Ocak ayında yapılan 32 coğrafi işaret tesciliyle toplam tescilli coğrafi işaret sayısı da 1313'e ulaştı. Sınai mülkiyet alanında yaşanan artışlar gelecek adına ümit veriyor ancak biz bu sayıları ülkemizin potansiyelini göz önüne aldığımızda yeterli bulmuyoruz. Bu manada yerli ve milli işletmelerimizin ar-ge ve yenilik kapasitesine yönelik atılımlarını kapsamlı desteklerle destekliyoruz." ifadelerini kullandı.
"KONYA, TÜRKİYE’NİN HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA CANLA BAŞLA MÜCADELE EDİYOR
Konya’ya özel olarak düşüncelerini de belirten Bakan Varank, “Biz Konya’yı lafla değil icraatla seviyoruz. Geçtiğimiz sene Konya’ya 4 kez geldim. Konyalı hemşehrilemizin refahı için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz. Son 20 yılda OSB projelerine 311 milyon lira kredi kullandırdık. Karapınar Enerji Endüstri projesi hızla devam ediyor. Konya Teknoloji Endüstri bölgesindeki Aselsan Silah Sistemleri fabrikası faaliyete geçti. Konya silah üretiminde de küresel bir oyuncu olma yolunda hızla ilerliyor. 2 teknopark ve 21 arge tasarım merkezini destekliyoruz. Kapsül Teknoloji Platformunu da geliştirmeye devam ediyoruz. Bu şehre bilişim vadisini nasıl kazandırabiliriz, Büyükşkehir Belediye Bşakanı Uğur İbrahim Altay ile bu konuyu da görüştük. Buradaki Bilim Merkezi de Türkiye’nin örnek merkezlerinden. Bizim konya’ya olan sevgimiz ve yatırımlarımız bitmez. Konya’ya yatırımlara devam edeceğiz. Biz Konya’ya bunu neden yapıyoruz. Çünkü Konya büyük ve güçlü Türkiye idealine en önemli desteği veren şehirlerden bir tanesidir. Konya Türkiye’nin hedeflerine ulaşması için var gücüyle çalışıyor. Onun için her türlü desteği de sonuna kadar hakkediyor. Bizler de bu destekleri vermeye devam edeceğiz” 2022 Sinai Mülkiyet verilerini de açıklayan Bakan Varank, “290 bin 14 Yerli Sinai Mülkiyet başvurusu yapıldı” dedi.
BAKAN KURUM: HEDEFİMİZ 15 BİN KONYALI VATANDAŞIMIZA İSTİHDAM SAĞLAMAK
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Türkiye’nin ilk yerli ve milli asansör fabrikasını, Emlak Konut Asansör Fabrikamızı (EKA) aziz Konya’mızda sizlerin hizmetine, ülkemizin, milletimizin hizmetine sunuyoruz. İlk yıl 155 kişi istihdam edecek olan fabrikamız, üretimin yanı sıra montaj ve servis bakım hizmetleriyle bu sayıyı her geçen gün daha da artıracaktır. Çalışanların yüzde 20’si gençlerden oluşacak” diye konuştu.
Bugün Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde 4 katı aşan yapılara asansör yapma zorunluluğu bulunduğunu hatırlatan Bakan Kurum, “Bu anlamda ülkemizdeki yapıların yüzde 85’inden fazlasında asansör ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenlerden dolayı, Türk asansör sektörünün stratejik bir öneme sahip olduğunu göz ardı etmemeliyiz.
Kentsel dönüşüm projelerimiz ve sosyal konut hamlelerimizle beraber, sektörde önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bu yüzden Türk asansör sektörünün, inşaat sektörü ile birlikte düşünülmesi gerekiyor. Yine Asansör Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre ülke genelinde yılda 40 bin civarında asansör monte ediliyor. Tüm bu verileri göz önüne aldığımızda şunu rahatlıkla ifade edebilirim. Bugün açılışını yaptığımız asansör fabrikamız tam 70.000 m² inşaat alanına, 15.000 m² kapalı alana sahip. Fabrikamızda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte inşa ettiğimiz Ar-Ge Merkezimizin yanı sıra, 42 metre yüksekliğinde test kulemiz yer alıyor. Fabrikamız, tamamen sıfır atık uyumlu, çevre ve iklim dostu. Aynı zamanda kendi enerjisini üretiyor. Yani Türkiye’deki “çevre dostu fabrikaların” en güzel örneği, işte hemen yanı başımızda. İnşallah fabrikamız; önümüzdeki birkaç yıl içerisinde şu anda yüzde 75 olan yerli ve millilik oranını 2 yıl içerisinde yüzde 100’e çıkaracak, 5 milyar dolar ihracata ulaşacak; dünyanın lider 7 asansör firması arasına girecek, onlarla dişe diş bir rekabetle adını ilk sıralara altın harflerle yazdıracak. İlk yıl 155 kişi istihdam edecek olan fabrikamız, üretimin yanı sıra montaj ve servis bakım hizmetleriyle bu sayıyı her geçen gün daha da artıracaktır. İlk hedefimiz, 2024 yılı sonuna kadar 5 bin, sonrasında ise minimum 15 bin vatandaşımıza, Konyalı kardeşimize istihdam sağlamak. İşte bu noktada buradan bir müjde vermek istiyorum. Fabrikamızda çalışanların yüzde 20’si gençlerimizden oluşacak. İnşallah başta Konyalı gençlerimiz bu fabrikada, ekonomimize katma değer oluşturacak, ülkemizin istikbaline yön verecek” dedi. Konuşmaların ardından EKA Asansör Fabrikasının açılışı yapıldı.
KONYA HABER
•SERVET R. ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ