Konya’da çölün ortasındaki bu bina da ne?
Konya’da çölün ortasında günümüz mimarisinden çok daha modern olan yapı büyük merak uyandırdı. Yapının çölün ortasında olması ise tüm dikkatleri buraya çekti.
Konya Karapınar’daki tasarım harikası yapı büyük merak uyandırıyor. Kalyon Holding'in açtığı proje yarışmasında birinci seçilerek, Konya'da inşa edilen Karapınar 1350 MWP Güneş Enerjisi Santrali Merkezi Kontrol Binası (SCADA), Bilgin Mimari Tasarım Ofisi tarafından tasarlandı.
Türkiye’nin en büyük güneş enerji santrali projesi Konya’nın Karapınar ilçesinde gerçekleştiriliyor. Türkiye’de çöl niteliği taşıyan tek bölge olan Karapınar yenilenebilir enerji konusunda önemli bir potansiyele sahip olmakla birlikte mevcut proje sayesinde Türkiye’deki en önemli sürdürülebilir enerji çalışmalarına ev sahipliği yapacak. Yarışma kapsamında yapılması beklenen SCADA* Merkezi Binası projenin yönetim birimi niteliği taşımaktadır. Bu nedenle, SCADA Merkezi Binası oldukça geniş bir alana yayılan güneş enerjisi santrali projesinin çekirdeğini oluşturacaktır.
Ulusal ve ön seçimli olarak düzenlenen Karapınar GES SCADA Binası Mimari Proje Yarışması’na ön aşama sürecinde toplam 58 ekip başvurdu. 7 Kasım 2020 tarihinde jüri üyeleri David Green, Deniz Aslan, İmdat As, Melike Altınışık (jüri başkanı), Murat Tabanlıoğlu, Kübra Kalyoncu Şehirli ve Refik Anadol tarafından yapılan detaylı incelemenin ardından proje önerilerinden 12 tanesi bir sonraki tura geçmeyi başardı. 30-31 Ocak 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen proje sunumları neticesinde jüri üyeleri, bu aşamada ilk üç projenin seçilmesi yerine projelerin geliştirilmesi ve daha sonra yeniden değerlendirilmesi amacıyla toplam 6 projenin final turuna kalmasına karar verdi. 12 Mart 2021 tarihinde Kuzguncuk İskelesi’nde gerçekleştirilen proje sunumları ve değerlendirme toplantısının ardından yarışma sonuçları ilan edildi.
Birincilik ödülünün sahibi Vaha isimli projesiyle Bilgin Mimari Tasarım oldu. Toprak Kule isimli projesi ile Yalın Mimarlık ikincilik ödülünü kazanırken; Rasa Stüdyo ve Buda Mimarlık iş birliğiyle geliştirilen İçgüdü projesi üçüncülük ödülüne layık görüldü.
Katılan projelerin, yenilenebilir enerjinin önemine ve geleceğine vurgu yapabilecek ikonik bir bina tasarımı hedefiyle; mekânsal bütünlük, yenilik, özgünlük, estetik ve uygulanabilirlik yönünden değerlendirildiği yarışmada, dereceye giren projelerin yanı sıra ikinci tura kalan diğer 9 proje mansiyon ödülü kazandı.