Konya'da bitkiler strese girmişti! Umut doğdu
Nisan ayının sonunda başlayan yağışların çiftçileri rahatlattığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Yağışların gecikmesi ve iklim değişikliğinden dolayı aşırı sıcaklıklar bitkileri strese soktu. Bundan dolayı yağan yağışlar Konya Ovasına çok faydalı oldu” dedi.
Son birkaç gündür yağan yağışlar çiftçiye umut oldu. Nisan ayının başında veya ortalarında yağması gereken yağışın ay sonunda yağması çiftçilere rahat nefes aldırdı. Kıraç alanlarda sıcaklıklardan dolayı bitkilerin strese girdiğini bildiren Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Nisan ayının başında yağması gereken yağışlar ay sonunda yağdı. Yağışlar gecikince bitkilerde çok ciddi stres meydana geldi, özellikle kıraç alanlarda. Nisan ayının sonunda yağışlar olmasaydı çoğu tarlaya maalesef biçer bile giremeyecekti. Bundan dolayı bu yağışlar bir nebzede olsa çiftçileri rahatlattı” ifadelerini kullandı.
YAĞIŞLAR ÇİFTÇİYE NEFES OLDU
Konya Ovasına yağan yağışların verimli olduğunu belirten Burak Kırkgöz, “Konya Ovasında bulvarlar sapa kalkma, arpalar ise başak çıkartma dönemindeydi. Onlara çok faydası oldu. Pancar, mısır ve ayçiçek gibi bitkilerin çıkmasına bu yağışlar fayda sağladı” dedi. Bu dönemde sulama maliyetlerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Kırkgöz, “Şu anki yağışlar sulama imkanı olan çiftçileri bile en az bir sulamadan kurtarmış durumda. Kıraç alanlarda yağış olmasaydı o yerlere belki su girmeyecekti ama bu yağışlardan sonra oradaki yerlere bile biçer girip çiftçilerimiz tohumlarını hasat edebilecek. İklim değişikliğinden dolayı bu yıl beklediğimiz rekolteyi maalesef alamayabiliriz. Özellikle kıraç alanlardaki bitkilerde meydana gelen stresten dolayı rekoltede bir nebze düşüş yaşanabilir” şeklinde konuştu.
‘ERKEN EKİM BİTKİLERİ STRESE SOKUYOR’
Pancar, mısır ve ayçiçek gibi bitkilerin tohumlarının erkenden ekildiğini hatırlatan Kırkgöz, “Eğer yağmur yağmasaydı çiftçiler çıkış suyu verecekti. Çünkü erken ekim yapan çiftçiler, yağış olmadığı zaman bitkileri çıkartmak için sulamaları gerekiyor. Biz erken ekimi sürekli olarak erteleyin diye çiftçilerimize söylüyoruz. Çünkü iklimler artık kaydı. Erken ekimlerde bitkilerin strese girmesi daha çok oluyor. Lakin yağışların yağmasıyla beraber çiftçiler sulama yapmadı ve ürünlerini daha rahat çıkartmalarına neden oldu” ifadelerine yer verdi.
DOLU TEHLİKESİ ÖNEMLİ
Nisan ayının sonundaki yağan yağışların genelde doluya çevirebildiğini söyleyen Kırkgöz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Elbette bu saatten sonra yağacak yağışlar bazı risklerde taşıyabiliyor. Özellikle bazı bölgelerde dolu zararı da yaşandı. Çünkü nisan ayının sonundan sonra yağan yağışlar genelde doluya çevirebiliyor. Bu durumda ciddi anlamda zarar verebiliyor. Şu an çok ciddi bir zarar tespit edilmedi. Sadece ufak tefek zararlar var inşallah bundan sonra ki yağacak yağışlar dengeli ve yavaş yağar. Yağışlar birden yağdığı zaman ürünün tarlada kalmasını engelliyor. Bunun da çok büyük faydası olmuyor tarımda.”