Konya'da ayakkabı ve çanta moda fuarı açıldı

Konya Ayakkabıcılar Odası ve Konya Ayakkabı Sanayicileri Derneğince düzenlenen Master Shoes 2. Konya Ayakkabı ve Çanta Moda Fuarı törenle ziyaretçilere açıldı.
Konya'da ayakkabı ve çanta moda fuarı açıldı

Konya’da düzenlenen Master Shoes 2. Konya Ayakkabı ve Çanta Moda Fuarı’nın açılışına katılan Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, “Ayakkabı ihracatına Konya özelinde baktığımızda şehrimizin yüzde 13,7 artışla bir önceki yıla göre, 34,5 milyon dolar tutarında net ihracat yaptığını görmek bizim için gurur vericidir.” dedi.

6-konya-ticaret-odasi-baskani-selcuk-ozturk.jpg

konyada-ayakkabi-ve-canta-moda-fuari-acildi-2.jpg

Ayakkabının kalbi, 16-19 Ekim tarihleri arasında Konya’da atacak. Konya Ayakkabıcılar Odası ve Konya Ayakkabı Sanayicileri Derneğince düzenlenen Master Shoes 2. Konya Ayakkabı ve Çanta Moda Fuarı törenle ziyaretçilere açıldı. Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Konya Ticaret Odası TÜYAP Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen törende, ülkenin kalkınması ve gelişmesi için üreticinin, sanayicinin yanında yer almaya devam edeceklerini söyledi.

1-ticaret-bakan-yardimcisi-ozgur-volkan-agar.jpg

Ülkenin ayakkabı sektörü ihracatının 2022'de, bir önceki yıla nazaran yüzde 21 artarak 1,31 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirten Ağar, "2023 yılında ise ayakkabı ihracatımızda küçük bir daralma yaşanmış olsa da 1,27 milyar dolar ihracat gerçekleşmiş ve ayakkabı birim ihraç fiyatlarında 2022'ye göre yüzde 20 artış yaşanması sektör için umut verici olmuştur." ifadesini kullandı.

1-ticaret-bakan-yardimcisi-ozgur-volkan-agar-2.jpg

‘BAKANLIK OLARAK İHRACATÇILARIMIZIN YANINDAYIZ’

Konya'nın ayakkabı üretim potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayan Ağar, "Ayakkabı ihracatına Konya özelinde baktığımızda şehrimizin yüzde 13,7 artışla bir önceki yıla göre, 34,5 milyon dolar tutarında net ihracat yaptığını görmek bizim için gurur vericidir. Bu potansiyeli ve fırsatı kaçırmamak için sektörümüzün tasarım ve inovasyon hususlarına odaklanması gerekmektedir. Biz Bakanlık olarak bu hususun bilincinde ve ihracatçılarımızın yanındayız." diye konuştu. Küresel ticaretteki gelişmelerle yakından ilgilendirdiklerine değinen Ağar, Ticaret Bakanlığı olarak ihracatın hemen hemen tüm aşamalarında ihracatçılara destek vermeye çalıştıklarını, ihracatçının tüm taleplerini de takip ettiklerini dile getirdi.

2-nobel-sirketler-grubu-yonetim-kurulu-baskani-erhan-celik.jpg

TEK HOLDEN İKİ HOLE ÇIKTI

Fuarın organizatörü Nobel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Çelik, “Bu fuarı Konya Ayakkabıcı Sanayicileri Derneği ve Konya Ayakkabıcılar Odası yapıyor. Biz bu fuara destek veriyoruz. Çünkü fuarlar sektörlerindir dedik. Biz organizatör olarak fuarları sahiplenmeyip sektörlerin isteklerine göre fuarlar düzenliyoruz. Bunun bir sonucu olarak çok şükür ki geçen yıl tek hol açılan fuarımız bu yıl iki hol açıldı. Şu anda içeriye giren yabancı ziyaretçi sayısı açısından baktığımızda, 226 yabancı ziyaretçi 31 ülkeden buraya gelerek ticaretine başladı. İçeri girdiğimizde saat 10.15’te kapının girişindeki ilk iki holle başladık. Bu duygusu çok farklı bir olay. Fuar yeni başlamasına rağmen siparişleri almaya başlamışlar. Bütün fuarın yorgunluğu o anı gördüğümüz anda bitti” ifadelerini kullandı.

3-konya-ayakkabicilar-odasi-baskani-muhammet-acar.jpg

‘EMEKÇİLERİN ALIN TERİYLE BURADAYIZ’

Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Muhammet Acar, “Konya ayakkabı sektörüne vekaleten buradayım. Asıllar stantlarda yer alıyor. Emekçiler, kalfalar, çıraklar fuar alanında bulunuyor. Onların alın teriyle burada bulunuyoruz. Dünyada Konya ayakkabısının tanıtılmasında büyük gayretlerle çabaladılar. Bir kez daha saygıyla emekçilerimizi selamlıyorum. Fuarla alakalı bazı eleştiriler aldık. Dernekler, odalar para kazansın diye fuar yapmayın dediler. Doğru bizler bu sebeple fuar yapmıyoruz. Esnaf ve sanatkarlar para kazansın diye, Konya, Türkiye ekonomisi güçlensin diye fuar yapıyoruz. Dolayısıyla bu konuda bize destek veren herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.

4-konya-ayakkabi-sanayicileri-dernegi-baskani-kemal-ozarpa.jpg

‘AYAKKABIDA EN ÖNEMLİ TİCARET PLATFORMU OLMA OLUNDA’

Konya Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Kemal Özarpa, “Master Shoes adı altında geçen yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz fuarımız bu yıl iki katına çıkarak 160 katılımcısıyla, geniş ürün yelpazesi ve kaliteli ürünleriyle ayakkabı sanayisinin en önemli ticaret platformu olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Fuarımız; sektörümüz, şehrimiz ve ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye ayakkabı endüstrisi yüksek maliyet artışları, yatay kur seyri ve global pazarlarda talep daralmasından kaynaklı ithalatın arttığı, ihracatın azaldığı bir dönemden geçmektedir. Maalesef uzun yıllar sonra cari açık veren bir sektör haline gelmiştir. Sektörel ve global ölçekte tüm olumsuzluklara rağmen üretim iştahını kaybetmeyen, ihracata katkı sağlayan sanayicilerimizi canı gönülden tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

konyada-ayakkabi-ve-canta-moda-fuari-acildi-2.jpg

‘KONYA’MIZ BİRÇOK SEKTÖRDE İDDİALI’

Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, “150’den fazla marka ve 200’ün üzerinde firmanın katıldığı Konya Ayakkabı ve Çanta Moda Fuarının düzenlenmesinde emek veren herkese de ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çok çeşitli bir üretim yapısına sahip olan Konya’mız otomotiv, makine, savunma sanayi, gıda, plastik, kimya ve buna benzer birçok sektörde iddialı bir sanayi şehri haline geldi. Bizleri bu fuarda bir araya getiren ayakkabı sektörü de Konya’mızın öncü sektörlerinden bir tanesidir. Sanatla sanayiyi buluşturan ayakkabı sektöründe kapasite açısından İstanbul ve İzmir ile birlikte Türkiye’nin ilk üç şehri arasındayız. Yılda 80 milyon çift ayakkabı üretiliyor. Bu ayakkabıları iç piyasanın yanı sıra İngiltere, Almanya, Romanya, Polonya gibi Avrupa ülkelerinden Orta Doğu’ya, Rusya’dan Afrika’ya dünyanın pek çok ülkesine de ihracat yapıyoruz. Konya’mız sektörde 600’ün üzerinde firmayla yaklaşık 15 bin kişiye istihdam sağlamaktadır.” dedi.

6-konya-ticaret-odasi-baskani-selcuk-ozturk.jpg

‘KONYA AYAKKABI SEKTÖRÜNDEKİ BİRLİKTELİĞİ GÖRÜYORUZ’

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Bugün sektör temsilcilerinin bir arada olması, Konya ayakkabı sektörünün birlikteliğinin getirdiği gücü de göstermektedir. Bu güç hem sektörümüzün hem de şehrimizin daha da ileriye gitmesi için en sağlam temeldir. Sektördeki tüm paydaşlarımız bu birlik duygusu içerisinde hareket ederek Konya’nın, Türkiye’nin ayakkabı üretimindeki güçlü konumunu daha da ileriye taşıyacaktır.” ifadelerini kullandı.

konyada-ayakkabi-ve-canta-moda-fuari-acildi-1.jpg

AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Karabacak da selamlama konuşması yaparak bu fuarın Konya ve Türkiye için hayırlı olmasını diledi. Konuşmaların ardından kurdele kesilerek fuarın açılışı gerçekleştirildi.