Konya'da 50'den fazla firma gıdaya hile karıştırdı! "Ucuz ürünlerden uzak durulmalı"

Taklit ve tağşiş yapan firmalar açıklanmaya devam ediyor. Konya’dan 50 firmanın ürünlerinde taklit ve tağşiş yaptığını belirten Başkan Hulusi Ada, vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğinin vurgusunu yaptı.

Konya'da 50'den fazla firma gıdaya hile karıştırdı! "Ucuz ürünlerden uzak durulmalı"

Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada taklit, tağşiş yapan firmaları açıklamaya devam ediyor. Konya’dan 50 firmanın taklit ve tağşiş taptığını belirten Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, ürünlerin içerisine ucuz gıda maddelerinin karıştırıldığını söyledi.

gidada-hile-1.jpg

‘UCUZ GIDA MADDELERİ KARIŞTIRILIYOR’

Taklit ve tağşişten bahseden Ada, “Taklit ve tağşiş yapan firmalar, orijinali harici kar etmek için ürünün içerisine daha ucuz gıda maddelerini karıştırıyorlar. Örneğin tereyağına margarin, peynire nişasta, zeytinyağına ayçiçek yağı, dana sucuk etin içerisine tavuk eti katılmasıdır. Ürünün yapısı bozulması taklit ve tağşiş oluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tüm Türkiye’de piyasadan, raflardan numune alarak analiz ediyor. Analiz sonucunda ürünün içerisinde taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edilirse cezai işlem uygulanarak listede ismi yayımlanıyor.” ifadelerine yer verdi.

gidada-hile-3-001.jpg

‘FİRMALAR KAPATILMIYOR’

Taklit ve tağşiş yapan firmaların kapatılmadığını fakat para cezası uygulandığının altını çizen Ada, “Taklit ve tağşiş yapan firmalara ilk olarak para cezası uygulanıyor. Üç yıl içerisinde bu durum tekrar ederse cirosu üzerinden para cezası uygulanıyor. Üç yıl sonrasında yine ürünlerinde taklit ve tağşiş yaparsa savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor. Bu sürecin sonu hapis cezasına kadar gidebiliyor. Ama firmaları kapatma gibi bir durum söz konusu değil. Yüksek miktarda caydırıcı cezalar uygulanıyor.” diye aktardı.

gidada-hile-5.jpg

‘KONYA’DAN 50 MARKA YAYIMLANDI’

Konya’da taklit ve tağşiş yapan 50 firmanın isminin yayımlandığını belirten Ada, “Gıda işletme sayısına göre Türkiye’de en çok taklit ve tağşiş yapılan şehirler İzmir ile İstanbul. Konya’da binlerce firma var. Bunun içerisinde 50 marka taklit ve tağşişten yayımlandı. Türkiye çapında bu rakam çok yüksek değil ama hiç olmaması gerekiyor. İnsan sağlığı ve gıda güvenliği için çok önemli. Bütün gıda ürünlerinde taklit, tağşiş var ama et, süt, yağ ve bal ürünlerinde daha fazla.” şeklinde konuştu.

gidada-hile-9.jpg

‘UCUZ ÜRÜNLERDEN UZAK DURULMALI’

Maliyetinden daha ucuz satılan ürünlerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Ada, “Vatandaşlarımızın tek yapması gereken ambalajlı, etiketli, güvendiği markaları tercih etmeleri ve açıkta ürün almaları. Açık ürünlerin hiç kontrolü yok. İçinde ne olduğunu da bilemiyoruz. Taklit, tağşiş yapan firmaları görsel, duysal ya da tadarak anlayacağımız bir konu değil. Sadece analizle tespit edilebilir. Her ürünün bir maliyeti var. Bu yüzden çok ucuz fiyatlı ürünlerden uzak durulmalı. Örneğin bir ürünün maliyeti 300-400 lirayken 100 liraya satışı yapılıyorsa o üründe mutlaka hile vardır. Bu şekilde düşünmeli ve uzak durmalıyız.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir