Hümik asit Konya toprakları ile buluştu! Ne anlama geliyor?

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nun linyit madenlerinden elde edilen leonarditten üretilen hümik asidi Konya toprakları ile buluştu.

Hümik asit Konya toprakları ile buluştu! Ne anlama geliyor?

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) iş birliğiyle hayata geçirilen “TKİ-Hümas Örnek Uygulamalarıyla Organik Toprak Düzenleyicisi Kullanımının Yaygınlaştırılması" projesi kapsamında Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde Hümik Asit Dağıtım Töreni düzenlendi.

Törene, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Kömür Türevleri ve Teknolojileri Müdürü Murat Kurt, Eğitim ve Yayın Dairesi Proje Yürütücüsü Murat Mengüloğlu, İl Müdür yardımcısı İbrahim Töke, Şube ve İlçe Müdürleri, teknik personel ve proje faydalanıcı üreticiler iştirak etti.

humik-asit-konya-topraklari-ile-bulustu-1.jpeg

PROJENİN HEDEFİ: SÜRDÜRÜLEBİLİR TOPRAK KULLANIMI

18 Ekim 2024'te imzalanan protokolle yürürlüğe giren proje, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nun linyit madenlerinden elde edilen leonarditten üretilen hümik asidi tarımda yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Proje kapsamında:

  • Kimyasal gübre kullanımının azaltılması,
  • Toprağın doğal dengesinin korunması,
  • Bitki besin elementlerinin alınabilirliğinin artırılması,
  • Toprak organik maddesiyle sürdürülebilir tarımın desteklenmesi,
  • Karbon depolamanın artırılarak sera gazı salınımının azaltılması,
  • Toprağın su tutma kapasitesinin geliştirilmesi hedefleniyor.

humik-asit-konya-topraklari-ile-bulustu-2.jpeg

Törende bir konuşma yapan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, Konya'daki verim ve kaliteyi arttırmak için topraktaki organik madde miktarının arttırılmasının çok önemli olduğunu, çevre dostu ve tarımsal üretime katlı sağlayacak projelerin her zaman destekçisi olduklarını, bu kapsamda Konya'da uygulanacak proje ile toplam 620 litre hümik asitin, Altınekin, Akşehir, Hüyük, Kadınhanı, Karatay, Sarayönü ve Selçuklu ilçelerinde 100 dekarlık alan için dekara 6 litre dozu ile uygulanacağını ve sonuçlarının takip edileceğini ifade etti.

humik-asit-konya-topraklari-ile-bulustu-3.jpeg

Seçen, yerli ve milli imkanlarla üretilen ve üreticilerin kullanımına sunulmasını sağlayan tüm proje paydaşlarına teşekkür ederek, Konya için hayırlı olmasını temenni etti.

humik-asit-konya-topraklari-ile-bulustu-4.jpeg

İl Müdürlüğü Proje Yürütücüsü Beran Gezgin'in moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda, Eğitim ve Yayın Dairesi Proje Yürütücüsü Murat Mengüloğlu'nun yaptığı sunumda toprağın önemine dikkat çekerek, “Bir santimetre toprağın oluşması bin yıl sürer. Bu nedenle, toprak kaybını önlemek ve çölleşmeye karşı mücadelede yenilikçi tarım uygulamaları büyük önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

Kaynak:HABER MERKEZİ