Konya Şeker, borçlarını nasıl ödeyecek; Yeni fabrikaya taşınma ne zaman olacak
PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, yaptığı açıklamada, fabrikanın Cihanbeyli-Altınekin bölgesine taşınması için çalışmaların devam ettiğini dile getirdi. Başkan Erkoyuncu, Konya Şeker ve iştiraklerinin borcumun toplam 1,1 milyar dolar olduğunu dile getirerek, ödemeleri yapmak için görüşmelerin devam ettiği sırada deprem felaketinin yaşandığını ve görüşmelerin ertelendiğini söyledi.
PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Başkan Erkoyuncu, Konya Şeker ve iştiraklerinin 1 milyar doların üzerinde borcu olduğunu ve bunu ödemeye başladıklarını söyledi. Borcun büyük bir kısmının ödenmesi için görüşmelerin başladığını ancak deprem felaketinden dolayı bu görüşmelerin ertelendiğini söyledi. Konya Şeker Fabrikası’nın taşınması konusuna değinen Erkoyuncu, fabrikanın Cihanbeyli-Altınekin bölgesine taşınması için çalışmaların devam ettiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Nisan-Mayıs gibi temel atmayı planlıyoruz. Mevcut fabrika alanı bakanlık eliyle kentsel dönüşüme giriyor. Önümüzdeki günlerde konut yapılmasına ilişkin konu netlik kazanacak.”
Başkan Erkoyuncu, depremin ilk anından bu yana yardım ve desteklerini sürdürdüklerini söyleyerek, Türkiye’nin bu dönemi en kısa sürede atlatacağını belirtti. Birlik ve beraberlik ruhuyla Türkiye’nin kenetlendiğini söyleyen Erkoyuncu, hayatını kaybedenlere rahmet diledi.
Başkan Erkoyuncu, PANKOBİRLİK borçlarıyla ilgili de detaylı açıklama yaptı. Borçların geçen yıldan bu yana hiçbir azalma olmadığını söyleyen Başkan Erkoyuncu bunun nedenini şu şekilde sıraladı, “Çünkü bizim enerji boyutunda döviz borcumuz var. 1,1 milyar dolar borcumuz var. Soma’daki işletmemizin borcu yapılandı, Kangal’daki işletmemizin yapılanma sürecinde, bu ay bitecekti. Depremin ertesi gün bankalarla ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile final görüşmeleri başlıyordu, fakat depremden dolayı görüşmeler ertelendi. Bu ertelenme bizim için hayırlı olur. 1,1 milyar dolar borcumuzdan 20 küsür milyon gibi rakam ödedik. Enerji sektöründe 1 yılda 2,3 milyar TL para kazandık. Ama 2022 Nisan’da enerjide taban fiyat uygulaması yaptığı için enerjiden gelirimiz çok çok azaldı ve borçlarımızı ödemekte yavaşladık. Taban fiyat uygulamasından dolayı bu havuza 6 milyar TL para aktarmış olduk. Bizim reel karımız 8,3 milyar TL idi. Ama 6 milyarını bu havuza aktardığımız için kârımız 2,3 milyar olmuş oldu. gıda bölümüne gelince 4,2 milyar TL iyileşme oldu. Borç ödemedik mi tabi ki ödedik. Biz bankalara borcumuzu ödemeye devam ettik. Kangal termik santralimiz ve Konya’daki işletmelerin borçlarını yapılanma sürecinde olduğu için donduruldu. Buralarda yaptığımız kârları yatırımlara çeviriyoruz. Aynı zamanda günü geçmiş tüm borçlarımızı kapattık ve dahasında günü geçmiş bir borcumuz bulunmadı. Hepsini zamanında ödemeye başladık. Bunun yanında borçlarımızı ödemekte zorlandığımız nokta şekerdeki dalgalanmadan kaynaklandı. Son zaman 435 lira olan pançardan elde ettiğimiz şekeri, 18,50 liraya sattık. Bugün tonu 1450 lira olan pançardan elde ettiğimiz şekeri 17,20 kuruşa sattık. Dolayısıyla kâr oranımız çok düşmüş oldu. 6,2 milyar TL’lik pançar aldık ve büyük bir kısmını da ödedik. 3,9 milyar TL da ödüyoruz. Piyasaya olan borçlarımızı ödedik" dedi.
Borçlarını büyük bir bölümünün enerji yatırımlarına için oluştuğunu söyleyen Başkan Erkoyuncu, “Ben enerji konusuna girmekten çekinirim. Geçmişte bu alana girilmiş, şimdi çıkılır mı çıkılabilir. Ama oraya 1 milyar 673 milyon dolar para verilmiş, sürekli ödüyoruz. Bu arada gıdadan kazanan 500 milyon dolar parayı Soma’ya aktarmışız. Soma’daki enerji yatırımız satılır mı? Bugün birisi alacağım derse ve yönetim kurulu da bunu kabul ederse satılabilir. Burada patron yönetim kuruludur ve onun kararına göre hareket edilir. Burayı da kötü bir rakama satmayız ve bu borçlarımızın üstesinden de kalkarız. Devletimiz vatandaşını düşünerek enerjide taban fiyat uygulaması yaptı. Bugün biz enerji üreticileri bundan zarar etmiş olabiliriz ama gelecekte bunun düzeleceğine inanıyoruz. Türkiye Kömür İşletmeleriyle bazı anlaşmazlıklar yaşıyoruz. Buradaki sorunu da çözersek kâr marjımız çok olacak. Borçumuz döviz olduğu için sürekli çıkıyor. Soma da çok yaşlandı. Tüm bu olumsuzluklar olmasaydı borçlarımızı çoktan ödemiş de olacaktık” diye konuştu.
KONYA MERKEZDEKİ FABRİKA NE ZAMAN TAŞINIYOR
Gıda da çok iyi olmayı amaçladıklarını söyleyen Erkoyuncu, “Gıdada 2 tane büyük amiral gemimiz şeker fabrikamız var. Birisi Türkiye’nin en büyük kapasitesine sahip Çumra ve Konya Şeker Fabrikamız. Konya Şeker Fabrikamızı Cihanbeyli’ye taşıyoruz demeyeceğim. Cihanbeyli’ye yeni fabrika kuruyoruz. Çünkü fabrikanın genel yatırım bütçesinin yüzde 20’si kadar buradan makine götürebileceğiz. Buradaki fabrika 69 yaşında. Birçok şey burada kalacak. Burası 10 bin ton, orası 14 bin ton kapasiteli olacak. Oranın bütün projeleri bitti, sadece Pazar sorunumuz var. Konya’da eski sistem doğalgazlı sistem var ve maliyetler çok yüksek olmaya başladı. Dolayısıyla Konya’da bir kilo şekere giren enerji girdisi 2 lira 10 kuruş, ama Çumra’da bu rakam 60 kuruş oluyor. Dolayısıyla Çumra fabrikamız daha fazla çalışıyor. Bu yıl 500 bin tona yakın şeker ürettik. Bunun tamamını Konya’da üretseydik 700 milyonluk bir fark oluyordu. Dolayısıyla buradaki eski sistemin bitmesi ve Cihanbeyli’ye gitmesi çok önemli. Hesaba göre 300 milyon lira sadece şekere harcanan enerjiden tasarruf etmiş olacağız. İnşallah bu yıl temelini atacağız, önümüzdeki yıl da taşınmayı düşünüyoruz." diye konuştu.
KONYA HABER