Konya-İstanbul arası 35 dakikaya düşecek

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk’ın ‘geleceğin süper hızlı ulaşım sistemi’ olarak gördüğü hyperloop alanındaki gelişmeler Türkiye’de de hız kesmeden devam ediyor. Selçuk Üniversitesi (SÜ) öğrencilerinin geliştirmekte olduğu bir proje ile gelecekte İstanbul - Konya arasında 35 dakikada ulaşım sağlanabilir. İşte Türkiye’nin hyperloop projesi…
Konya-İstanbul arası 35 dakikaya düşecek

Selçuk Üniversitesi elektrik elektronik, mekatronik ve makine mühendisliğinde okuyan 16 öğrenci, bir yıl önce ‘SÜ Kapsül Hyperloop’ takımını kurdu. Öğrenciler, dünyanın en zengin insanı, elektrikli araç devi Tesla'nın CEO'su Elon Musk'ın ‘geleceğin süper hızlı ulaşım sistemi’ olarak tanımladığı projesi hyperloopun prototipini tasarladı.

ekran-goruntusu-2022-10-21-221135.png

Öğrenciler, elektrik tahrikinin yardımıyla kademeli olarak hızlanarak düşük hava basıncına sahip kapsül içerisinde ilerleyen hyperloopta levitasyon (ağırlığı olan bir nesnenin mekanik destek almadan havada asılı kalması veya belirli alanda hareket etmesi) tekniğini uyguladı.

Samsun'da 30 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde düzenlenen TEKNOFEST KARADENİZ'e katılan 'SÜ Kapsül Hyperloop' takımı, finale kalan 16 takım arasından ‘Performans Ödülü’, ‘Teknoloji Gösterim Ödülü’ ve ‘Teknik Tasarım Raporu Ödülü’ kazandı. Öğrenciler, tasarımlarıyla yurt dışındaki yarışmalara da katılmaya hazırlanıyor.ekran-goruntusu-2022-10-21-221045.png

‘TÜRKİYE’DEKİ İLK ARAÇLARDAN BİRİ…’

Takımın danışmanı SÜ Teknoloji Fakültesi Öğretim Görevlisi Enes Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tünel içinde manyetik levitasyon ile hızlanan Türkiye'deki ilk araçlardan birini tasarladıklarını söyledi. Hyperloop teknolojisinin sürtünmeyi ortadan kaldırdığı için yüksek sürate ulaşma imkanı sağladığını aktaran Yücel, şöyle konuştu:

"Tasarladığımız hyperloop aracı, alüminyum ray üzerinde manyetik kuvvet etkisiyle yerden yükseliyor ve bu yükselmesi bir hava yastığı etkisi oluşturarak, tünel içerisinde havasız bir ortam oluşturulduğu için hiçbir sürtünme olmadan ilerleme imkanı oluyor. Bir yıllık çalışmayla aracı yaptık. Yarışmada da güzel derece elde ettik. Samsun'daki TEKNOFEST'te performans, teknoloji gösterim ve teknik tasarım raporu ödülü olmak üzere aldığımız birincilikle çalışmamızı taçlandırdık."

ekran-goruntusu-2022-10-21-221118.png

İSTANBUL-KONYA ARASI 35 DK

Yücel, sistemin deniz, hava ve kara taşımacılıklarında bir çığır açacağını belirterek, "Bu teknoloji ile Konya-İstanbul arası 35 dakikada alınabilir. Saatte 1200 kilometre hıza erişiyor. Şu an dünyada üzerine yoğun çalışılan bir teknoloji. Bu ulaşım türünün gerçekleşmesi bir gün gerçeğe dönüşecek. Bu teknolojide geride kalmamak için işin ucundan tutmuş oluyoruz. Burada hem öğrenci arkadaşlarımızın pratik bilgisini geliştirmiş oluyoruz hem de ileride bu teknoloji Türkiye'ye geldiğinde bu bilgi birikimle altyapı oluşturmuş oluyoruz." dedi.

Takımda yer alan öğrencilerden Bilal Gün de geleceğin teknolojisi üzerine çalışmaktan mutluluk duyduğunu vurgulayarak, "Takımda levitasyon tekniği üzerine çalıştım. Bu süreç oldukça zorlayıcı oldu. Hyperloop teknolojisi, mühendisliğin tüm dallarını ilgilendiriyor. Yurt dışındaki yarışmalara da katılmayı planlıyoruz." ifadesini kullandı.

ekran-goruntusu-2022-10-21-221103.png

İlgili Haberler