Konya havuç üretiminde lider!

Konya, Türkiye’deki havuç üretiminin yüzde 70’ini karşılıyor. Konya’nın havuç üretiminde lider konumda olduğunu söyleyen Başkan Kırkgöz, sadece Türkiye’de değil, yurt dışı pazarında da talep gördüğünü belirtti.
Konya havuç üretiminde lider!

Türkiye’deki havuç ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan Konya, liderliğini sürdürüyor. Kaşınhanı ilçesinde yoğun bir şekilde üretimi yapılan havuç, özel aroması ve kalitesiyle ön plana çıkıyor. Kaşınhanı havucunun sadece Türkiye’de değil, yurt dışı pazarında da ilgi gördüğünü söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

burak-kirkgoz.jpg
Burak Kırkgöz

‘TÜRKİYE’DE LİDER’

Konya’nın havuç üretiminde Türkiye’de lider konumda olduğunu belirten Kırkgöz, “Konya Kaşınhanı bölgesi, havuç üretiminde Türkiye’de lider pozisyonda. Türkiye’de yaklaşık olarak 650 bin ton civarında havuç üretimi yapılmakta. Bunun da yaklaşık olarak 450 bin tonu Kaşınhanı’nda üretilmekte. Ülkemizde üretilen havucun yüzde 70’i Konya’dan çıkıyor. Bu bölgedeki havucun kalitesi ve aroması dünya çapında değer görüyor. Havucun cilt yapısı ve aroması güzel bir şekilde çıktığı için yoğun bir şekilde üretimi yapılıyor.” şeklinde konuştu.

havuc-uretimi-1.jpg

‘YURT DIŞI PAZARINDA TALEP GÖRÜYOR’

Konya’da üretilen havucun yurt dışı pazarında da talep gördüğünü vurgulayan Kırkgöz, “Kaşınhanı bölgesinden çıkan havuçlar sadece Türkiye’de değil, yurt dışı pazarlarında da ciddi anlamda talep görmekte. Bununla beraber buradaki çiftçilerimiz bu işi profesyonelce yaparak hem üretip hem de paketleme tesislerini kurarak yurt dışına dahi kendileri paketlemekte. Çiftçilerimiz önceden elleriyle yaptıkları işleri şu anda makinelerle yapıyorlar. Kalitenin bunla arttığını da görebiliyoruz. Kaşınhanı’nın iklim yapısı, bölgedeki hava sıcaklıkları, toprağın yapısı, topraktaki minerallerin değişikliği havucun aromasını, kalitesini etkiliyor. Toprak yapısı kumlu yapıda olduğu için havuçların hem şeklinin bozuk olmaması hem de lezzetinin daha iyi olmasını sağlıyor.” diye aktardı.

havuc-uretimi-2.png

’11 AY SÜRÜYOR’

Havuç üretiminin 11 ay boyunca devam ettiğini dile getiren Kırkgöz, “Havuç üretimi devam ediyor. Zaten 11 ay süren bir sezon. Dönemsel olarak havucun tüketimi değişiklik gösterebiliyor. Bu arz-talep dengesinin değişmesiyle beraber bazı zamanlarda fiyatların düşmesine neden oluyor. Şu anda çiftçilerimiz havuç fiyatlarının biraz daha yükselmesini bekliyor. İlerleyen dönemlerde havaların soğumasıyla beraber iç pazarda da havucun yoğun bir şekilde tüketimi başladığı için fiyatlarda birtakım artışlar olacak diye bekliyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

havuc-uretimi-5.jpg

 Muhabir