Konya firmalarına müjde! Libya Konya'dan büyük alım yapacak!

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen Konya – Libya B2B Programı kapsamında kente gelen Libyalı iş adamı heyeti, Konyalı sanayici ve iş adamıyla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. MÜSİAD Konya Başkanı M. Hilmi Kağnıcı, Libya ile Konya arasında ticaret hacminin daha üst seviyelere çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı. MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen programa, Libya MÜSİAD Başkanı Murtaza Karanfil ve şube üyeleri ve iş insanları katıldı.

Konya firmalarına müjde! Libya Konya'dan büyük alım yapacak!

Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Başkan Hilmi Kağnıcı, “Geçmişten kardeşlik bağlarına sahibiz. Bunların tekrar güçlenmesi için ticaretinde gelişmesinin ciddi bir vesile olacağının düşüncesindeyiz. Libya’da yaptığımız gözlemlerde Konya ile çok benzer bir özelliğini fark ettik. Libya’da aynı Konya gibi bir tarım bölgesi. Selçuklu Devletine başkentlik yapmış olan Konya aslında Türkiye’nin bir tarım ambarıdır. Tahıl ürünlerinin işlenmesiyle gelişen Konya sanayi tarım makineleri sektöründe şu anda dünyanın sayılı şehirlerinden biri olmuştur. Türkiye’nin de en büyük şehridir. Bugün otomotiv yedek sanayi, döküm sanayi, ayakkabıcılık, değirmen makineleri, un üretimi ve makarna üretimi, süt ürünleri sektörü gibi sektörlerde Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biridir Konya. Bu noktadan baktığımız zaman Libya ile çok yakın benzerliklerimiz olduğunu görüyoruz. Libya’da da şunu gördük ki çok sıcak kanlı bir halkı var Konya’da aynı şekilde Türkiye’nin en sıcak kanlı bölgesidir Mevlana hazretlerinin gölgesindeyiz.” dedi.

7.jpg

‘KARŞILIKLI TİCARETİN ARTMASINI İSTİYORUZ’

Başkan Kağnıcı, “Tüm bu benzerlikleri ele aldığımız zaman 2022 yılındaki Türkiye’nin Libya’ya olan 1.5 milyarlık ihracatı aslında çok küçük kalıyor. Öncelikle karşılıklı ticaretin artması daha sonrada yatırımların artması önceliğimiz. Bu anlamda bu kadar çok potansiyeli olan iki bölgenin Konya ve Libya’nın ticaretinin kazan kazan politikasıyla artması için bu programı düzenledik.” ifadelerini kullandı.

1-hilmi-kagnici.jpg

‘TİCARET HACMİMİZ AYNI SEVİYEDE KALDI’

MÜSİAD Libya Şubesi Başkanı Murtaza Karanfil ise, “Burası şefkatte güneş gibi olun diyen Mevlana’nın şehridir. Ben şahsen 1987 yılından beri Libya ile çalışan biri olarak şunu gördüm 2000’li yılların başında biz 96 milyon dolar ile ihracata başladık. Sadece biz değil bütün ülke olarak 2011’e geldiğimiz zaman bu ticaret hacmimiz 1 milyar doları aşmıştı. 2013’de bu zirveye gelmiş ve 3 milyar dolar ihracatı yakalamıştık. Ancak Libya’daki, kur istihkakı ve siyasi dengenin doğu batı arasındaki sarsılmasıyla bu ticaret hacmimiz 2015’den beri sürekli 4 milyarlarda kalmıştır. Tabi bunun aşağı yukarı 2.5 milyar dolarını biz 1.5 milyar dolarını da Libya gerçekleştirmektedir. Biz ihracatın ülkeden dışarıya yapılan bir satış olduğu kanaatinde değiliz başka ülkelerden de yapılan satışlar ihracat kapsamındadır aslında ülkemize gelir getirir.” dedi.

2.jpg

‘LİBYA’DA POTANSİYEL VAR’

Libya’da önemli ticaret potansiyeli olduğunu vurgulayan Murtaza Karanfil , “Biz Libya’dan petrol ürünleri sadece ithal etmek istemiyoruz. Libya’nın tarımda sanayinde Afrika’nın dünyaya açılan yüzü olduğunu görmek istiyoruz. Libya da bu potansiyel vardır. Konya dada bunu geliştirecek imkanlar vardır. Ve bunu Konya’nın bedel ödeyerek hızlıca yol aldığı deneyimlerle kazanmış tecrübe edilmiş ve doğru yol bulunmuş bir şekilde iş birliği yapılabilir. Özellikle biz Libya’nın güneyiyle Konya’yı ilişkilendirmek istememizin sebebi açıkça şudur. Bir fidan ekerseniz tecrübeniz var ise bakım yapar iseniz o ağaç büyür. Bu konuda çalışmamız lazım Libya’nın ve Konya’nın sıkı bir ticaret yaparak öncelikle bunu ticaret daha sonra yatırım yaparak Libya ve Konya’nın ticareti geliştirilebilir. Konya’mızın ne kadar geliştiğine gözlerimizle şahit olduk. Biliyorsunuz petrolün fiyatını Libya belirlememektedir. Petrol fiyatlarındaki oynamalar bütçeyi ne kadar değiştirdiğinin hepimiz farkındayız. Bu yüzden Libya’nın gelirlerini çeşitlendirmesi elzemdir. Libya Konya ile kazan kazan politikasına hazırdır. Biz aynı dine mensup 400 yıl beraber yaşamış iki milletiz. Bizim birlikteliğimiz doğaldır. Dolayısıyla iş birliğimiz kadarda normal bir şey yoktur.” dedi.

8.jpg

Konuşmaların ardından iş geliştirme toplantısı ve B2B Görüşmelerine geçildi. MÜSİAD Konya şube üyeleri, Konyalı iş insanları ile MÜSİAD Libya üyeleri, sektörel masalarda ikili iş görüşmelerini gerçekleştirdi. Daha sonra Konya sanayisinde çeşitli firmalarda iş ziyaretleri yapıldı.

2-murtaza-karanfil.jpg

‘GÜÇLÜ ORTAKLIKLAR KURMAK İÇİN GELDİLER’

Libya heyetinin güçlü ortaklıklar kurmak için Konya’ya geldiğini söyleyen MÜSİAD Libya Masası Başkanı Atilla Ataseven, “Güney bölgesinin büyük yatırımcıları ve belediye başkanları geldi. Özellikle Konya’yı tercih etmelerinin sebebi, coğrafik olarak ve karakter yapısı olarak Konya ile benzer bir yapıya sahip olmalarından kaynaklı. Çad ve Nijer’e giden yeni Libya otobanının üzerinde özel yapılmış sanayi nehrinin de çıkış noktasında bulunuyor. Yani su kaynaklarıyla ilgili sıkıntıları yok. Ziraatla ilgili geniş alanları ve çeşitleri var. Verim oldukça yüksek. Libya, özellikle tarım yatırımlarıyla alakalı önü çok açık bir ülke. Bütçeleri ayrılmış. Paraları bulunuyor. Konya’ya gelme sebepleri de güçlü ortaklar bulup ortak yatırımlar yapmak. Ziyaret sebepleri bu. Bölge zaten güvenli. Herhangi bir can güvenliğiyle ilgili de mevzuatla ilgili de sıkıntı yok.” ifadelerini kullandı.

3.jpg

KONYA’DAN DA LİBYA’YA HEYET GİDECEK

Konyalı iş adamlarının da Libya’ya ziyarete gideceğini dile getiren Atilla Ataseven, “Daha önceki ziyaretimizde Konya’ya davet etmiştik, davetimize icabet ettiler. Daha sonra yerel olarak o bölgeyi saha ziyaretleri yapmak için konuyla ilgili şirketleri götüreceğiz. MÜSİAD olarak bunun organizasyonunu yapıyoruz. Diğer sektörlerle, özellikle de müteahhitlik ve çevrecilikle de alakalı büyük yatırım fırsatlarının olduğu alanlar var. Onlarla da ilgili çalışan şirketlerimizi peyderpey program dahilinde Libya’ya götürmeye devam edeceğiz inşallah.” dedi.

3-atilla-ataseven.jpg

‘LİBYA, TÜRKİYE İLE TİCARETE ÇOK AÇIK’

Atilla Ataseven, “Libya, Türkiye ile ticarete çok açık. Şu anda ferdi olarak temaslar sürüyor. Oradaki iş adamlarının paraları var. Kaynak sıkıntıları yok. Piyasa var. Libya ile ilgili insanlar şu noktaya aldanıyor. 6-7 milyon nüfusa sahip. Bu kadar mal nereye gidiyor diyorlar. Libya, çevresindeki Sudan’a, Mısır’a, Çad’a, Nijer’e, Mali’ye, Cezayir’e, Tunus’a mal gönderiyor. Yani komşularına gönderim yapıyor. Çok ciddi şekilde, otomobille alakalı ithalatlar ve dağıtımlar yapılıyor.” diye konuştu.

6.jpg

‘AFRİKA’NIN GERÇEK KAPISI LİBYA’

Libya’nın Afrika’ya ticarette kapı olduğunu vurgulayan Atilla Ataseven, “Gıdayla ilgili müthiş bir tüketim var. Sadece kendilerine değil, Afrika’daki toptancı esnaflara da Libya tedarikçilik yapıyor. Libya, Afrika’nın gerçek kapısıdır. Afrika bölgesine mal satmak için başlangıç noktası Libya’dır. İleriki zamanlarda orada yapılacak bir konteyner toplama merkeziyle de dünyanın lojistik merkezi olmaya da aday bir yerdir. Mavi Vatan projesiyle de zaten devlet büyüklerimiz bunu öngördüler. Libya petrol zengini bir ülke. Kısa zamanda istikrarın sağlandığı ortamda şu anda yapılan çalışmaların, atılan tohumların çok hızlı sonuç vereceğine inanıyoruz.” dedi.

1.jpg

‘GIDA ÜRETİCİLERİ BURAYI BOŞ BIRAKMAMALI’

Özellikle gıda üreticilerine seslenen Atilla Ataseven, “Her sektöre ihtiyaçları var ama gıda üreticilerinin muhakkak Libya’yı boş bırakmamaları gerekiyor. Çünkü ürünlerimizin lezzetini, ambalajını, temizliğini, kalitesini seviyorlar. Avrupa kalitesinde ürünler yapıyoruz. Markalarımız oturmuş durumda. Özellikle makine imalatçıları, değirmen makinası, yem makinası imalatçıları için de potansiyel bir Pazar. Gündelik kullanılan bütün ürünleri tüketen Libya’da bir karşılığı tüketicisi var. Oradaki rakibimiz Çin. Fakat Libya, Türk ürünlerini Avrupa’ya eş değer hatta daha kaliteli görüyor. Ön kabulü çok iyi. Ürünlerin üzerinde Made In Turkey yazması bizi yüzde 50 öne geçiriyor.” diyerek sözlerini noktaladı.

7-001.jpg

‘KONYA’DA GÜZEL FIRSATLAR VAR’

Değirmen makineleri üzerine hizmet veren Al Basateen Uluslararası Yatırım şirketinin sahibi Sufian Khalifa, Konya’da ticaret için güzel fırsatlar olduğunu söyledi. Konyalı iş adamlarıyla ortaklık yapmak istediklerini dile getiren Khalifa, “Tarım sektöründe yer alıyoruz. Konya'ya geleli henüz bir gün oldu. Çok gezme fırsatımız olmadı. Birkaç fabrikaya gittik ama buna rağmen çok memnun kaldık. Bu şehirde güzel fırsatlar var. Ortaklaşa çalışırsak güzel işler yapabiliriz.” dedi.

4-sufian-khalifa.jpg

‘KONYA İLE HER ZAMAN ÇALIŞIYORUZ’

Tarım ve Hayvancılık yatırımları üzerine hizmet veren Al-Shorouk Şirketi Temsilcisi Adel Alqureewi, bünyelerinde bulunan 41 şirketle hizmet verdiklerini Konya ile önemli ticaretler yapmak istediklerini belirtti. Tarım üzerine çalıştıklarını kaydeden Adel Alqureewi, Güney Libya’da bulunan yaklaşık 3 bin hektar alanı bulunan grup şirketimiz var. Bünyemizde 41 şirketimiz bulunuyor. Genellikle tarım üzerine çalışıyoruz. Konya’nın maşallah çok güzel bir ticareti var. Zaten Konya ile her zaman çalışıyoruz. İyi bir ticaret hacmi var.” ifadelerini kullandı.

5-adel-alqureewi.jpg

‘TİCARET İÇİN ZEMİN HAZIRLADIK’

Libya’dan gelen heyetle önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyleyen Unormak Değirmen Makineleri Dış Ticaret Sorumlusu Suzan Bakır, “Unormak Değirmen Makinalarımızla ilgilenen firmalarla görüştük. Yem sektöründen temsilcilerle de Oryem fabrikamız için görüştük. Güzel ve verimli konuşmalar yaptık. Ticaret için zemin hazırladığımızı düşünüyoruz. Görüşmelerimiz sonucunda çeşitli talepler aldık. Libya’da Unormak markamızla çok sayıda fabrikaya hizmet vermiştik. Bunu devam ettirmeyi düşünüyoruz. Markamızdan memnun oldukları için yeni anlaşmalar yapmayı düşünüyorlar. Biz de önümüzdeki günlerde burada görüşme yaptığımız iş adamlarıyla tekrar iletişime geçeceğiz.” dedi.

4.jpg

‘LİBYA HEDEF ÜLKELERİMİZDENDİ’

Libya’nın firmaları için hedef ülkelerinden birisi olduğunu ve verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Burak Füzyon Firma Sahibi Ömer Kula, “Libya hedef ülkelerimizden birisiydi. Tevafuk oldu. Verimli görüşmeler yaptık. Şu anda Libya’da çalışan, altyapıyı yapan bir Türk firması varmış. O arkadaşlarla da telefonda tanıştık. İnşallah bir alışverişimiz olacak gibi görünüyor. Türkiye’yi çok seviyorlar. Ülkemizle alışveriş yapmayı çok istiyorlar. Burada olduklarından ötürü mutlu olduklarını söylediler. İnşallah bu görüşmeler iyi sonuç getirecek.” ifadelerini kullandı.

6-omer-kula.jpg