Konya Büyükşehir Belediyesi, depremin gerçekleştiği ilk andan itibaren teyakkuza geçti. Depremin hemen ardından ilk olarak sabaha karşı arama kurtarma ekipleri ivedilikle bölgeye gönderildi.
Konya Büyükşehir Hatay için seferber


Hemen sonrasında yemek tırları, iş makinaları ve diğer arama kurtarma ekipleri de yola çıktı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, aynı gün Konya Valisi Vahdettin Özkan ile birlikte Hatay’a yola çıktı ve orada çalışmaları koordine etmeye devam ediyor. Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarafından bölgede depremzedeler için yapılan sayısız hizmeti şu şekilde sıraladı;

KONYA OLARAK BÖLGEDEKİ KARDEŞLERİMİZİN YARALARINI SARIYORUZ
Konya Büyükşehir Belediyesi olarak depremin gerçekleştiği ilk andan itibaren teyakkuza geçtik. Depremin hemen ardından ilk olarak sabaha karşı arama kurtarma ekiplerimizi ivedilikle bölgeye gönderdik. Hemen sonrasında yemek tırlarımız, iş makinalarımız ve diğer arama kurtarma ekiplerimiz de yola çıktı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay aynı gün Konya Valimiz Sayın Vahdettin Özkan ile birlikte Hatay’a yola çıktı ve orada çalışmaları koordine etmeye devam ediyor.

MERKEZ KARARGAH
Hatay Polis Evi depremin ilk gününden itibaren Arama Kurtarma merkez karargahımız olarak belirlenmiştir. Tüm arama kurtarma faaliyetleri bu karargah üzerinden yürütülmektedir.
Bugüne kadar enkazdan toplam 168 vatandaşımız sağ olarak çıkarılmıştır. Sahada 2.692 personelimiz canla başla görev almaktadır.

KOORDİNASYON ÇALIŞMALARI
Afet haberini aldığımız ilk andan itibaren deprem bölgelerini sıkı bir takibe aldık. Bakanlığımız tarafından Konya’mız Hatay’ımız ile eşleştirildi. Tüm daire başkanlarımız ile hızlıca Afet Koordinasyon Merkezi’nde toplanarak elimizden ne gelir, ne gönderebiliriz üzerine toplantı yaptık. Aynı gün sabah ekiplerimiz yola çıktı. Eş zamanlı olarak merkez ilçe belediye başkanlarımız ve ekipleri ile de iş birliği içerisinde çalıştık.

STK, dernek, oda, diğer kuruluşlar ve gönüllülerin yardımları Konya’da belirlediğimiz 3 ana merkezde toplanarak görevli ve gönüllü ekiplerimizce tasnif edildi ve tırlara yüklendi. Aynı sistem Hatay'da kurulan lojistik merkezimizde de sürdürüldü. Gönderilen yardımların depremzedelere koordineli biçimde dağıtılmasını sağladı. Yürütülen koordinasyon çalışmaları arama kurtarma ekiplerimiz ve Hatay’ımızın ihtiyacı olan su elektrik ve barınma gibi temel ihtiyaçlarının sağlanmasında da aynı titizlik ve hızda gerçekleştirilmeye devam ediyor.

TÜM İMKÂNLARIMIZLA HATAYLI KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ
Hatay’daki kardeşlerimizin yaralarını sarmak adına Büyükşehir Belediyemizin tüm imkanlarını seferber ettik. Şu anda ilçe belediyelerimizle birlikte Konya Büyükşehir Belediyemizin Hatay’da 738 aracı, 2.692 personeli, 134 jeneratörü, 760 projektörü çalışmalarda kullanılıyor. Arama kurtarma ekiplerimiz deprem günü 06.00’da Konya’dan hareket ederek 14.00’te Hatay’da olay yerine ulaştı.

İlk sıcak yemek 6 Şubat’ta, İlk sıcak ekmek 7 Şubat’ta çıktı. Beysu’nun 6 Şubat’ta ilk su TIRI bölgede oldu. Toplamda 23 TIR, 34.155 koli su gönderildi. Toplamda 375 arama kurtarma personeli olmak üzere 9 arama kurtarma aracı ile bölgede hizmet veriyoruz.

ARAMA KURTARMA EKİPLERİMİZ 168 KARDEŞİMİZİ ENKAZDAN CANLI OLARAK KURTARDI
Hatay’a ilk ulayın ekiplerden olan Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı arama kurtarma ekiplerinin hummalı çalışmaları sonucu şu ana kadar 168 kardeşimizi enkazdan sağ olarak çıkardık.

HATAY’A 305 TIR YARDIM MALZEMESİ ULAŞTIRDIK
Hatay’a Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerimizle birlikte yaptığımız koordinasyon ile şu ana kadar 305 TIR gıda ve diğer ihtiyaçlar konusunda yardım ulaştırdık. Yüzbinlerce ekmek, Gıda Yardım Kolisi, Kumanya, Konserve ve Yemek Malzemesi bölgeye gönderilmeye devam ediyor. Bunların dışında çocuk bezi, biberon, emzik, hijyen malzemesi, battaniye, ısıtıcı, gibi yüzbinlerce ihtiyaç malzemesini de ilk günden itibaren bölgemize ulaştırmaya devam ediyoruz.

YARDIMLARIN KOORDİNASYONU İÇİN HATAY’DA LOJİSTİK MERKEZ KURDUK
Konya’dan giden tüm yardım TIR’ları Hatay’da öncelikli olarak üç noktada oluşturduğumuz Lojistik Merkeze geliyor. Burada paletli ya da paletsiz olmasına göre ayrılarak küçük kamyonetlere gıda, su, battaniye, giyecek ve hijyen malzemesi olarak sınıflandırılarak buradan gelen taleplere göre mahallelere yönlendiriyoruz.

Hem belediyelerimizin hem odalarımızın hem de sivil toplum kuruluşlarımızın yardımlarını Lojistik Merkezden koordine ediyoruz. Gönderilen bütün yardımları en hızlı şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için çaba sarf ediyoruz. Köylerimize yardım dağıtımında da önemli bir yol aldık. Ekiplerimiz ve askerlerimiz ulaşabildiğimiz kadar fazla vatandaşımıza el uzatma gayretinde.

DEPREM BÖLGESİNDE ARAÇ ŞANTİYESİ KURDUK
Konya Büyükşehir Belediyesi olarak koordinasyonu sağlamak için Hatay'da araç şantiyesi kurduk. Burada Büyükşehir Belediyemizin ve ilçe belediyelerimizin iş makinaları bulunuyor. Başka illerden gelen iş makinalarının da koordinesi yapılıyor.
Ayrıca tankerlerle gelen yakıtlar bizim koordinasyonumuzda iş makinaları, kamu araçları, motorlu kuryeler ve jeneratörler için dolduruluyor.

KONYA HATAY’A KONTEYNER KENT KURUYOR
Hatay’da iki farklı bölgede depremzede vatandaşlarımızın barınma ihtiyacına katkı sağlamak için kolları sıvadık. Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret Odamız, Sanayi Odamız, Ticaret Borsamız ve ilçe belediyelerimizle ortaklaşa, AFAD koordinasyonunda bölgede konteyner kentler kuracağız.

Belirlediğimiz ilk noktada KOSKİ ekiplerimiz altyapı çalışmalarına hızlıca başladı. Altyapıdan sonra kısa sürede üst yapı çalışmalarını da tamamlayarak bu soğuk kış aylarında depremzedelerimizin barınma ihtiyacını gidermeyi arzu ediyoruz. Konya olarak deprem bölgesinde yaraları sarmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

KURDUĞUMUZ 4 FIRINLA EKMEK ÜRETİYORUZ
Tüm hemşehrilerimizle, belediyelerimizle, odalarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, sanayicilerimizle Konya olarak topyekûn bir destek halindeyiz.

Hatay’da kurduğumuz 4 fırınla deprem sonrası bölgede ekmek çıkardık. Günlük olarak üretime devam ediyoruz. Günlük üretim kapasitemiz 70 bin.

16 MOBİL MUTFAK
Hatay’da 16 noktada kurduğumuz mobil mutfaklarla hem bölgede çalışan ekiplere hem de depremzede kardeşlerimize günlük sıcak yemek çıkarıyoruz. Günlük kapasitemiz 75 bin.


SOLAR MOBİL ŞARJ İSTASYONU
Solar Mobil Şarj İstasyonumuz cihazlardaki enerji ihtiyacını karşılıyor. Hatta cep telefonu şarjı için üretilen cihaz, hava makinesine ihtiyaç duyan bir vatandaşın hava makinesine enerji sağladı ve hava makinesine ihtiyaç duyan bir vatandaşımızın imdadına yetişerek hayata tutunmasına vesile oldu.

MOBİL TELSİZ RÖLESİ
Hatay’daki tüm ekiplerimizin haberleşmesini mobil telsiz rölesiyle gerçekleştiriyoruz. Bu altyapı ve sistemi bölgede ilk ve tek Konya olarak biz kullanıyoruz. Sistem, üzerindeki yeni nesil mobil haberleşme rölesiyle bulunduğu mevkide 40 kilometrelik yarıçapta dijital telsiz haberleşme imkânı sağlıyor.

BEYSU İLE İÇME SUYU TAKVİYESİ
İştirakimiz olan Beysu ile Hatay’a aralıksız su takviyesi gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar 48 TIR su sevkiyatı yaptık. 16 adet su tankeriyle 201 ton içme suyu sağladık.

JENERATÖRLERLE AYDINLATMA HİZMETİ
Bölgeye gönderdiğimiz 134 jeneratörle hem su kuyularını çalıştırdık hem de çalışma yapılan alanların aydınlatmasını sağlıyoruz.

HATAY’DAKİ DEPREMZEDE KARDEŞLERİMİZİ KONYA’DA AĞIRLIYORUZ
Yıkıcı depremlerin ardından depremzede kardeşlerimize Konya olarak kucak açtık. Şu ana kadar 12.819 kardeşimizi yurtlarda, 1.589 kardeşimizi ise otel ve tesislerimizde misafir ediyoruz.
Şehrimizin tüm imkanlarını depremzede kardeşlerimiz için tesis etmeye devam edeceğiz. Konya olarak tüm kardeşlerimizin yanındayız. İnşallah hep birlikte bu zor günlerin üstesinden geleceğiz.

KONYA OTOGARI’NDA DA SEFERBER OLDUK
Konya Büyükşehir Belediyesi Şehirlerarası Otobüs Terminali’mizde sağlık kabini, afet koordinasyon masası, turuncu masa ile depremzede vatandaşların barınma ve giysi ihtiyaçlarına çözüm bularak ve ikramlarda bulunarak 24 saat hizmet veriyoruz.

KONYA BÜYÜKŞEHİR PERSONELİMİZ DEPREM BÖLGESİ İÇİN KAN BAĞIŞINDA BULUNDU
Kahramanmaraş Pazarcık’ta meydana gelen depremin ardından oluşacak kan ihtiyacını karşılamaya destek olmak için Kızılay işbirliğinde belediye personelimize yönelik kan bağış çalışması gerçekleştirdik.

‘ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ’Arama kurtarma, içme suyu temini, mobil mutfak, yardımların koordinasyonu başta olmak üzere deprem bölgesine Konya olarak tüm imkânları seferber ettik. Bir taraftan da depremzede kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılamak adına ilçe belediyelerimizle koordineli şekilde çalışıyoruz.

Hemşehrilerimiz de yardımlarını belirlediğimiz noktalara yapıyor. Şu ana kadar; gıdadan ilaca, hijyen malzemelerinden kıyafete, ısınma araçlarından oyuncaklara kadar içerisinde birçok yardım malzemesinin yer aldığı 305 TIR yardım malzemesini Hatay’a ulaştırdık” diye konuştu.


Bunun yanı sıra Konya’daki odaların, sivil toplum kuruluşlarının ve hayırseverlerin de münferit olarak hazırladıkları yüzlerce yardım TIR’ının da deprem bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştığını kaydeden Başkan Altay, “Bu yardım TIR’ları Hatay’da oluşturduğumuz lojistik merkezlerimizde toplanıyor. Orada ihtiyaçlara göre koordineli şekilde ilçelere ve mahallelere sevk ediyoruz.

Yardım gönderen tüm hemşehrilerimizden ve sebep olan tüm kuruluşlarımızdan ve hayırseverlerimizden Allah razı olsun. Depremde mağdur olan kardeşlerimizin mağduriyetini gidermek için çalışmaya devam edeceğiz inşallah.


ALLAH BİZLERİ BİR DAHA BÖYLE ACILARLA SINAMASIN
Millet olarak her daim birlik ve beraberlik içinde kendi yaralarımızı sarmaya muktedir olduk. Asırlardır bizi biz yapan en büyük güç her türlü zorlukta birlik olabilme ferasetini gösterebilmemizdir.

Bu afette de tüm Türkiye, tüm Konya tek yürek olmayı başardı. Yüce Allah bizleri böyle acılarla bir daha sınamasın.

Tekrardan deprem neticesinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Tedavileri devam eden kardeşlerime de acil şifalar temenni ediyorum.