KOMEK’ler üretiyor, çocuklar seviniyor
Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları bünyesinde hizmet veren, Ahşap Oyuncak Eğitimi ve Tasarım Atölyesi, Uluslararası Karakulak Pelüş Oyuncak Atölyesi’nde, “Anatoya” markasıyla yürütülen çalışmalarla istihdama katkı sağlıyor. Atölyelerde veya evlerde kadınlar tarafından üretilen el emeği oyuncaklar çocuklardan büyük ilgi görüyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları bünyesinde faaliyetlerini sürdüren oyuncak atölyelerinde üretilen oyuncaklar “Anatoya” markasıyla dünyaya açılıyor.
Doğal, yerli, tamir edilebilir oyuncak üretimi hedefleriyle sürdürülebilir projeleri kapsayan atölyede; Konya giyim kuşamını yansıtan bebekler, tematik aksesuarlar, yerli ve geleneksel figürler, hayvan figürleri, kukla tipi oyuncaklar ve fasulye torbalar üretiliyor.
Oyuncak Atölyesi hakkında bilgilere yer veren Semra Altınsoy, şu şekilde konuştu; “Konya Büyükşehir Belediyesi Oyuncak Atölyesi’nde çalışıyorum. El Sanatları öğretmeniyim. Anatoya, Büyükşehir Belediyemizin oyuncak markasıdır. Atölyemizin içerisinde amugurumi, pelüş ve ahşap oyuncaklar bulunuyor. Bu oyuncaklar atölyelerimizde kadınlarımız tarafında üretiliyor. Kadınlarımız daha çok evde çalışıyorlar. Bu oyuncaklarımızın yapımında kullanılacak malzemeler Büyükşehir Belediyemiz tarafından temin ediliyor ve kadınlarımıza ulaştırılıyor. Onlar da bize oyuncakları tamamladıktan sonra teslim ediyorlar. Her oyuncak başı ücret alıyorlar.”
‘EVLERİNDEN ÇIKMADAN PARA KAZANABİLİYORLAR’
Atölyeler sayesinde kadınların para kazanabildiğini ve Büyükşehir Belediyesinin kadınlara önem verdiğinin vurgusunu yapan Altınsoy, “Pelüş oyuncaklarımızın kalıpları öğretmenlerimiz tarafından çıkarılıyor. Atölyelerimizdeki makinelerle dikiliyor. Bu oyuncaklarımız makine gerektirdiği için atölyelerde yapılıyor ama amugurumi bebeklerimiz için böyle bir zorunluluk yok. Kadınlar için bu çok önemli bir şey. Evlerinden çıkmadan para kazanabiliyorlar. Atölyede çalışan kadınlarımız da hem sosyalleşiyorlar hem güzel vakit geçiriyorlar hem de para kazanıyorlar. Büyükşehir Belediyemiz gerçekten kadına, çocuklara çok önem veriyor. Kadınlara verdiği değerden dolayı zaten bu atölyelerimiz kuruldu. Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a, diğer çalışanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Eminim diğer hanımlar da aynı şekilde düşünüyorlardır. Çünkü bizimle çalışanlar mutlular.” şeklinde konuştu.
‘BÜYÜK EMEK VERİLİYOR’
Oyuncakların yapımında kadınların büyük bir emeği olduğunu söyleyen Altınsoy, “Oyuncaklarımızın fiyatı 50 liradan başlıyor, 500-600 liraya kadar devam ediyor. Kategorisine göre değişkenlik gösterebiliyor. Bazıları özel tarımlarımız oluyor. Tasarladığımız ürünler başka yerde olmadığı için biraz daha fiyatları yüksek oluyor. Sonuçta büyük bir emek veriliyor. Anatoya çok geniş kapsamlı bir atölyedir. Bu oyuncakların yanında yeni reborn bebeklerin eğitimini aldık. Yeniden doğma anlamında, gerçeğe çok benzeyen bebeklerdir. Farklı oyuncak projelerimiz de var. İlerleyen zamanlarda o bebeklerin de üretimi yapılacak. “ dedi.
‘SAĞLIK AÇISINDN ASLA ZARARLI DEĞİL’
Üretilen oyuncakların sağlığa hiçbir zararı olmadığını ve çocuklar için güvenilir olduğunu belirten Altınsoy, “Bu oyuncaklarımız sağlık açısından asla zararlı değil. Örgü oyuncaklarımız koton ipten örülüyor. Alerji yapmıyor. Güvenli göz malzemesi kullanıyoruz. Boncuk elyaf kullanıyoruz. Hiçbir şekilde zarar vermiyor. İçerisinde kesici, delici hiçbir madde yok. Çocuklar için oldukça güvenilir ve sağlıklı. Plastik ürünler kanserojendir ve her yerde bulunabilir. Ama bunlar atölyelerde kadınlar tarafından üretiliyor. Çoğu tasarım bize ait oluyor. Başkasında o oyuncak olmuyor. Bu yüzden çok daha değerli. El emeği var. Kadınların dokunduğu yer güzelleşiyor. Tüm kadınlarımıza bu işi yapmalarını öneririm. Hiç evde boş durmasınlar. Bizlerle iletişime geçsinler. Hiçbir şey kaybetmezler. Çalışan kadınlarımızdan da müşterilerimizden de çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Oyuncaklarımızın farklı olduğundan, modellerinden, kalitesinin ve dikişlerin sağlamlığından çok memnun kalıyorlar.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ