Kodlama, origami, tasarım... Konya’da atölye ile çocuklar yeteneklerini keşfediyor
Selçuklu Belediyesi okul dışı öğrenme ortamlarında yürüttüğü başarılı faaliyetlerle eğitim çağındaki çocukların yeteneklerini keşfetmelerine imkan sağlarken onlara yeni ufuklar açmaya devam ediyor. Selçuklu Belediyesi Sanat ve Tasarım Atölyesi, çocukların hem sanatsal hem de bilişsel gelişimlerine katkı sağlayacak etkinlikler sunuyor.
...SELÇUKLU'DAN HABERLER...
Selçuklu Belediyesi ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa başlattığı bu projede, 2019-2020 eğitim yılında SETAP kapsamında faaliyetlere başlanmış durumda.
Proje kapsamında Selçuklu sınırları içindeki okullardan başvurular alınarak atölye çalışmaları gerçekleştiriliyor.
Selçuklu Belediyesi Sanat ve Tasarım Atölyesi Sorumlusu Köksal Kasım, projeyle ilgili olarak şu bilgileri paylaştı: “Selçuklu Belediyesi ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak bir projesi olarak 2019-2020 eğitim yılında SETAP kapsamında faaliyetlerimize başladık. Selçuklu sınırları içerisinde bulunan okullarımızın başvuruları ile faaliyetlerimizi devam ettirmekteyiz. Toplamda beş atölyemiz bulunmaktadır.
Bunlar şu şekildedir: Resim Atölyesi, Kağıt Atölyesi, Robotik Kodlama Atölyesi, Çini Ve Seramik Atölyesi, Ahşap Atölyesi. Çalışmalar dörder ve sekizer hafta sürmektedir. Her bir öğrenci ilgi ve isteğine göre atölye seçimini yapmaktadır. Atölye, öğretmenlerimiz eşliğinde iki ya da üç ürün çıkarmaktadır.”
SELÇUKLU BELEDİYESİ ÖZEL ÖĞRENCİLERİ UNUTMADI
Aynı zamanda köy okullarındaki öğrencilerin de kalbine dokunduklarını anlatan Köksal Kasım, “Burada sanatsal eğitimin yanında değerler eğitimi atölye öğretmenlerimiz tarafından verilmektedir. Bir dönem süre since 1.500 ila 2.000 öğrenciye dokunmaktayız. Çarşamba günleri ise köy okullarını ziyaret ediyoruz.
Beş atölyemizin tamamı olarak köy okullarımızda faaliyet sürdürmekteyiz. Bunun dışında ayrıca özel eğitim öğrencilerimize belirli günler belirledik. Bu günlerde özel eğitim öğrencilerimizi almaktayız ve bu öğrencilerle çalışmalar yapmaktayız” diye konuştu.
AHŞAPLA HAYAL GÜCÜNE YOLCULUK
Ahşap Tasarım Öğretmeni Hümeyra Erdoğan, öğrencilere ahşapla çalışmanın temel tekniklerini öğrettiklerini belirterek, “Burada üç haftamızda çocuklarla hazırlık yapıyoruz. Onlara zımparayı, bir objenin nasıl bir oyuncak ya da objeye dönüşeceğini öğretiyoruz. Daha sonra torna derslerine geçiyoruz. Tornada çocuk, sıfır bir silindirden kendisinin kullandığı topacı nasıl yapacağını ve hangi malzemeleri kullanacağını öğreniyor.” ifadelerini kullandı.
RENKLERİN BÜYÜLÜ DÜNYASI
Resim Öğretmeni Müşerref Demirel, çocukların burada temel resim tekniklerini öğrendiğini ve renkli çalışmalara geçiş yaptıklarını söyleyerek, “Önce resmin temelini, ışık ve gölgeyi öğreniyorlar.
Daha sonra sulu boya ve akrilik boya tekniklerine geçiyoruz. Çalışmaların sonunda yaptıkları eserleri ailelerine ya da okul sergilerine sunabiliyorlar. Bu şekilde tamamlıyoruz.” dedi.
ÇAMURDAN SANATA: MİNİK ELLER BÜYÜK HAYALLER ÜRETİYOR
Seramik-Çini Öğretmeni Ayşe Gökçe Çifçi, çocukların hayal gücünü geliştirerek çamurdan ürünler yaptıklarını belirterek, “İlk olarak kalemlik tasarımı yapıyoruz, ardından fırınlama ve sırlama işlemleriyle kullanılabilir objeler oluşturuyoruz. Çocuklar ürettikleri eserleri evde kullanabiliyor ya da sevdiklerine hediye edebiliyor” dedi.
ORİGAMİ İLE ZEKA VE YETENEK GELİŞİMİ
Kağıt çalışmalarıyla çocukların bilişsel ve görsel zekalarını geliştirdiklerini anlatan origamı öğretmeni Nazan Daldal, “Biz burada kağıtların renkli dünyasında çocukların bilişsel, görsel, işitsel ve sözel zekalarına dokunuyoruz. Maarif modeline uygun olarak, 2019’dan beri eğitim vermekteyiz.
Çocuklar, matematik dersinde gördükleri konuları bir turna kuşu yaparken eğlenerek öğreniyorlar. Atölyemiz iki aşamalı: Kağıt Telkari ve Origami. Telkari ile sanatsal faaliyetler yaparken, origami ile okul müfredatına uygun matematik konularına değiniyoruz” şeklinde konuştu.
KODLAMA VE TASARIM BİR ARADA
Robotik Kodlama Öğretmeni Fatma Yaygümüş, blok tabanlı kodlama ile başladıkları derslerde, öğrencilerin robotlar inşa ettiğini ve lise düzeyinde Python ile kodlama yaptıklarını aktardı. Ayrıca 3 boyutlu kalemlerle yaş grubu küçük olan öğrenciler, kendi tasarımlarını yapabiliyorlar.
