Kırmızı ette tutarsızlık! Fiyatlar uçtu, kasaplar da zor durumda
Kırmızı et fiyatlarındaki tutarsızlık, kasaplar ile zincir marketler arasında belirginleşiyor. Yüksek et fiyatları, alım gücündeki düşüş ve çırak bulamama sorunu kasapları zorluyor.
Kırmızı et fiyatları, kasaplar arasında ve şehirlere göre değişiklik göstermeye devam ediyor. Kasaplar, Ramazan ayına kadar et fiyatlarının daha da yükselme ihtimaline karşı uyarılarda bulunuyor. Kasaplar zincir marketlerle aralarında oluşan fiyat farkı nedeniyle yüzde 40'tan fazla iş kaybı yaşadıklarına da dikkat çekiyor.
KASAPLAR DA ZOR DURUMDA
Son yıllarda kasaplık mesleği hem ekonomik zorluklar hem de sektördeki değişimlerle birlikte önemli bir dönüşüm geçiriyor. Yüksek et fiyatları, alım gücündeki düşüş ve çırak bulamama sorunu, kasapları zorluyor. Meslek sahipleri, iş gücü sıkıntısı çekerken, hijyen standartlarına da büyük önem veriyor. Ancak her geçen gün daha da artan maliyetler ve düşen talep, kasapları çıkmazda bırakıyor.
Konya'nın kasap esnaflarından Ebubekir Parlak, et almanın vatandaşı zorladığını ve aynı zamanda kasapları da çıkmazda bıraktığını vurgulayarak, "Birçok kasap, bu fiyat artışlarını karşılayabilmek için ürün çeşitliliğini azalttı ya da daha ucuz et çeşitlerine yöneldi. Öte yandan, son yıllarda et tüketiminin düşmesi, kasapların işini oldukça zorlaştırdı. İnsanlar artık eskisi gibi et almak yerine daha ucuz ve uzun süre dayanabilen gıda ürünlerine yöneliyor.
Fiyatların yüksekliği, etin sadece bir lüks haline gelmesine yol açtı. Kasaplar, müşterilerinin taleplerine göre daha uygun fiyatlı et çeşitleri sunmaya çalışsalar da bunun da kendi içinde bir sınırı var. Çünkü etin maliyeti, özellikle son yıllarda çok arttı. Aynı zamanda etin kalitesini düşük tutmak, kasapların itibarını riske atmalarına neden olabiliyor. Dolayısıyla kasaplar hem fiyatları düşürmekte zorlanıyorlar hem de kaliteyi aynı seviyede tutmaya çalışıyorlar. Bu dengeyi sağlamak gerçekten çok güçleşti." ifadelerini kullandı.
ÇIRAK DA ÇOBAN DA BULUNAMIYOR
Sektörün işgücü konusunda sıkıntı yaşadığını söyleyen Parlak, "Kasaplık mesleği son yıllarda gerçekten çok zorlaştı. Eskiden kasaplar, mesleklerini rahatlıkla icra edebiliyordu; çıraklık geleneği vardı, gençler bu mesleği öğreniyor, ustalar da bilgilerini aktarıyorlardı. Ancak şimdi, çırak bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Bu, kasaplık mesleğinin geleceği açısından büyük bir sıkıntı. Gençler, daha kolay iş bulabilecekleri alanlara yöneliyorlar. Oysa ki, kasaplık hem el becerisi hem de büyük bir deneyim gerektiren bir meslek. Bu yüzden, usta kasap sayısı giderek azalıyor. Birçok kasap, iş gücünün eksikliği nedeniyle daha fazla mesai yapmak zorunda kalıyor ya da iş yükünü tek başına kaldırmaya çalışıyor. Fakat asgari ücret ve yaşam koşullarındaki zorluklar, kasapların işlerini sürdürebilmesi için daha fazla baskı oluşturuyor. Aynı durum hayvan yetiştiricilerinde de var. Çoban bulmak şu anda çok zor. Kimse çobanlık yapmak istemiyor" dedi.
ETE UZMAN KONTROLÜ ŞART
Etin güvenliğine değinen Ebubekir Parlak "Etin kalitesi, sadece görünüşünden değil, aynı zamanda kokusundan ve dokusundan da belli olur. Birçok kasap, etin kalitesini daha dikkatli bir şekilde denetleyip tezgâha koyuyor. Bu nedenle, uzmanlar etin türünü tespit edebiliyor. Örneğin, domuz eti veya at eti gibi ürünler genellikle uzmanlar tarafından anlaşılabilir. Çünkü her etin kendine özgü bir tadı ve dokusu vardır. Müşteriler bu farkı her zaman ayırt edemeyebilir, bu yüzden uzmanların denetlemesi, güvenli tüketim açısından büyük önem taşıyor. Ancak, maalesef etin güvenilirliğini tam olarak sağlamak, her zaman kolay bir iş değil. Bazı yerlerde, etin içine katılan katkı maddeleri ya da uygun olmayan koşullarda saklanan etler, sağlık açısından risk oluşturabiliyor. Bu yüzden, kasapların denetimi ve düzenli kontrol edilmesi çok önemli” diye konuştu.