Kirada sınır kalktı! Kiracılar şimdi ne yapacak?

Kirada yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz itibariyle son buldu. Uygulanan sınırın zaten doğru bir karar olmadığını söyleyen Başkan Altınay, kiracı ve ev sahiplerinin orta yol bularak anlaşmasının en sağlıklı yöntem olduğunu belirtti.
Kirada sınır kalktı! Kiracılar şimdi ne yapacak?

Kira fiyatlarında yaşanan fahiş artış sonrası yürürlüğe giren yüzde 25 zam sınırı kaldırıldı. 1 Temmuz 2024 itibarıyla sonlanan sınırlama, kira artışlarının belirli bir oranın üzerine çıkmaması için yapılmıştı. Kirada uygulanan yüzde 25’lik sınırının zaten doğru bir karar olmadığını ifade eden Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, kiracı ve ev sahiplerinin anlaşarak orta yolu bulması gerektiğini vurguladı.

sedat-altinay.jpg
Sedat Altınay

‘DOĞRU BİR KARAR DEĞİLDİ’

Kirada alınan yüzde 25 sınır kararının zaten doğru bir karar olmadığını söyleyen Altınay, “Kirada yüzde 25 sınırı hükümetimizin aldığı bir karardı. Fakat doğru bir karar değildi. Alınan kararla birlikte kiracı, ev sahibi, emlakçı, hepsi birbirine girdi. Çünkü ülkemizde yüzde 25 enflasyon yok. Daha fazlası var. Enflasyon seviyesinde bir artış olsaydı herhangi bir sorun yaşanmayacaktı. Ama hükümetimiz orada şöyle bir açık kapı bıraktı; Kiracı ile ev sahibinin helalleşerek orta yolu bulması önerildi. Bizler de helalleşerek hem kiracının hem de ev sahibinin mağdur olmayacağı şekilde ortak noktada buluşturmaya çalıştık.” şeklinde konuştu.

kira-2.png

‘KİMSEYİ TATMİN ETMEDİ’

Yüzde 25 sınırının ne kiracıyı ne de ev sahibini tatmin ettiğini vurgulayan Altınay,, “Ev sahibi ve kiracı ortak noktada buluşamayınca arabuluculara yönlendirildi. Eğer arabulucu da soruna çözüm olmazsa mahkeme, dava konusu oldu. Elbette bu yöntemi tavsiye etmiyoruz. Vatandaşlarımız zaten duyarlı. Bundan sonra TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamına göre bir formül bulacağız. Yüzde 25 şartı zaten hiçbir zaman inandırıcı olmadı. Ev sahiplerini de kiracıları da tatmin etmedi. Bundan sonra kavga, gürültü olmadan, anlaşarak bir çözüm bulunmaya çalışılacak.” ifadelerine yer verdi.

kira-1.png

‘SORUNLAR ARABUCULU İLE ÇÖZÜLÜYOR’

Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlıkların mahkemeye gitmeden arabulucular ile çözüldüğünü belirten Altınay, “Kira davalarında herhangi bir yoğunluk yok. Çünkü kirada yaşanan sorunlar arabulucularla çözülüyor. Çözülemeyenler de var ama eğer 5 yılı doldurduysa dava açabiliyorlar. En kötü anlaşma bile mahkemeyle çözülecek anlaşmadan daha iyi. Mahkeme çok uzun sürüyor. Mahkeme yolunu tavsiye etmiyoruz. Konya Emlakçılar Odası olarak bizler de çözüm üretmeye çalışıyoruz.” diye aktardı.

kira-1.jpg

‘HELALİNDEN ÇÖZÜME KAVUŞMALI’

Ev sahibi ile kiracıların ortak noktada buluşarak anlaşması gerektiğinin altını çizen Altınay, “Kiracılarımız daha uygun bir ev bulmakta zorlanıyorsa ve yüzde 20’nin aşağısında zam talep ediliyorsa hiç çıkmamasını tavsiye ediyoruz. Çünkü ev taşıma, nakliye, eşyaların zarar görme sorunları ortaya çıkıyor. Daha uyguna da ev bulamıyorlar. Bu yüzden inat etmeden makul bir şekilde anlaşma sağlanmalı. Ev sahiplerimiz ise ellerini vicdanlarını koysunlar. Oturan kiracının da hakkı var. İki tarafta anlaşarak helalinden çözüme kavuşmalı. Haram kazançla hiçbir yere varamayız.” sözlerine yer verdi.

kira-1-002.png

‘KİRALIK EVLERE TALEP ARTTI’

Kiralık evlere olan talebin arttığını söyleyen Altınay, şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı; “Konya’da kiralık evlerde şu anda talep çok fazla. Yeni evlenen çiftlerimiz ve atamalarla birlikte yoğunluk oluştu. Hareketlilik var. Vatandaşlarımız bütçesine uygun, ulaşımı kolay, kendi iş yerlerine yakın yerleri buldukları sürece hiçbir sorun yaşamazlar. Konya Emlakçılar Odası üyesi olmayan hiçbir emlak ofisinden kiralama, alım-satım yapmasınlar. Kayıt dışı satış yapanlara kesinlikle kapora göndermesinler.”

 Muhabir
Etiketler :