KEDİ OTU NEDİR? KEDİ OTU İÇEREN BİTKİSEL GIDALAR

KEDİ OTU NEDİR? KEDİ OTU İÇEREN BİTKİSEL GIDALAR

KEDİ OTU NEDİR? KEDİ OTU İÇEREN BİTKİSEL GIDALAR

Son dönemlerin en dikkat çekici bitkilerinden biri olan kedi otu için internet üzerinde sıkça araştırma yapılmaktadır. Arama motorlarında sıkça aranan kedi otu nedir? Sorusuna yanıt olarak, kısaca hoş kokulu ve etkili bir bitki olduğunu söylemek mümkündür. Bitki dünyasında “Valeriana Officinalis” olarak da kayıtlara geçen kedi otu ülkemizde de görülmektedir. Yaklaşık Türkiye’de 10 türünün bulunduğu kedi otunun çok fazla yararı bulunmaktadır.

Yapılan araştırmalar sonucunda kedi otunun geçmişinin eski zamanlara dayandığı ortaya çıkmaktadır. Ortalama 2. yüzyıl civarlarında keşfedilen kedi otu aynı zamanda “şifalı kedi otu”, “cadıotu”, “hayvan otu” ya da “kokar kök” olarak da isimlendirilebilmektedir.

Alternatif tıpa inanan pek çok kimse kedi otundan faydalanmaktadır. Biz de özellikle kedi otu kökü olarak ifade edilen kedi otu faydalarıyla pek çok problemi ortadan kaldırmaktadır. Türkiye’de özellikle Karadeniz, Doğu Anadolu ve Marmara Bölgesi’nde yetişmektedir. Doğal ortamda özel bir çabaya bağlı olmayan büyüyen kedi otu kokusu ile diğer bitki türlerinden kendini ayırmaktadır.

Bu bitkiye kedi otunun denmesinin nedeni büyüme döneminde kendine has kokusu ile kedileri çeken bu bitki, kedilerdeki kötü kokuyu ortadan kaldırır. Bu sebeple bu otun adı kedi otu olarak anılmaktadır.

KEDİ OTU FAYDALARI

Kedi otunun çok fazla faydası bulunmaktadır. Faydalarının yanında dozunda kullanılmayan kedi otunun zararları olabiliyor. Bu sebeple özellikle İsviçre, Belçika ve İtalya gibi ülkelerde kedi otu doktor aracılığı ile reçeteyle alınabilmektedir. Bu kadar faydalı ve güçlü olan kedi otu faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kedi otu özellikle kokusu ile dikkat çekicidir. Sakinleştirici özelliği ile tanınan bu bitki genellikle psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde tercih edilebilir.
  • Vücudun ve beynin sakinleşmesini sağlayan kedi otu, uyku yardımıyla da tercih edilebiliyor. Özellikle uyku sorunu yaşayan kişilerin dozunda kullanması tavsiye edilir.
  • Kadınlar tarafından regl dönemlerinin sancısının giderilmesi için kullanılıyor. Ağrı kesici özelliği ile de bilinen kedi otu regl ağrısının dışında baş, kas ve eklem ağrılarının tedavisinde de kullanılır.
  • Spor sonrası meydana gelebilecek kas ağrılarına yardımcı olur.
  • Kedi otu, özellikle uzmanlar tarafından sakinleştirici etkisi sebebi ile tavsiye eder. Kişiye dinginlik verdiği belirtilen bu otun iyileştirici bir özelliği bulunmaktadır.
  • Kedi otu ile ilgili yapılan bir araştırmaya göre 2. Dünya savaşından etkilenenlerin o dönemde kedi otu çayı ile sakinleşmeye çalıştığı biliniyor.
  • Kalp, damar, nefes darlığı ve nefes alma problemlerinde kullanılabilir.
  • Tansiyon düşürücü özelliği ile karşımıza çıkan kedi otunu, düşük tansiyonu olanların tercih etmemesi önerilir. Yüksek tansiyonların kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır.
  • Baş ağrısı ve migren gibi ileri derecede ağrılarınız varsa kedi otu çayını deneyerek ağrılarınıza çözüm bulabilirsiniz.
  • Kişide panik, telaş ve stres halini giderir. Özellikle panik atak durumunu ortadan kaldırır.

KEDİ OTU BİTKİSİ NASIL KULLANILIR?

Doğada kendiliğinden yetişebilen özel bir bakıma ihtiyaç duymayan kedi otu bitkisi kullanım alanları çok çeşitlidir. Kullanım türünün de geniş olduğu kedi otu bitkisini şu formalarda tüketebilirsiniz:

Kurutulmuş kedi otu ile kendinize çay yapabilirsiniz. Sakinleştirici özelliği ile sevilen kedi otu bitkisini 1 fincan sıcak suya ekleyerek 5 dakika demlendirin. Kaynatmanıza gerek yoktur. Bu şekilde günde bir defa tüketebilirsiniz. Eğer uyku sorunu için tercih edecekseniz yatmadan 30 – 45 dakika önce içebilirsiniz.

Kedi otunu toz ya da kök formunda tüketmek için de 1 tatlı kaşığı kedi otunu 1 fincan içme suyu ile karıştırın. Bu şekilde kaynattıktan sonra ılıdığında sabah akşam tüketebilirsiniz. Faydalarını daha hızlı görmek için sabah ve akşam için taze olarak demleyin.

Kedi otunun bir diğer formu ise yağ halidir. Kedi otu yağını evinizde varsa kedinizin uyuduğu alanlara 1-2 damla damlatabilir, daha sakin olmasını sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde sizde banyo suyunuza 1-2 damla katarak kedi otunun sakinleştirici etkisinden yararlanabilirsiniz.

Ancak bunların dışında kedi otu bitkisel tedavi alanında sıkça tercih edilmektedir. Bütün bu formlarını hazırlamaya ve bulmaya zamanı olmayanlar son dönemlerde kedi otu kapsülünü tercih etmektedir. Kedi otunun bitkisel kapsül formu kişiler tarafından özellikle depresyon ve panik atak gibi ruh halleri döneminde tüketilmektedir. Stresin ve beraberinde getirdiği uykusuzluk, iştahsızlık ve gerginlik hallerini ortadan kaldıran Hekimzade kedi otu bitkisel kapsül takviye edici gıda olarak karşımıza çıkmaktadır.

KEDİ OTU BİTKİSEL KAPSÜL NE İŞE YARAR?

Hekimzade kedi otu bitkisel kapsül içerisinde barındırdığı keti otu, aslan kuyruğu, melisa ve sarı kantaron bitkileri ile kullanan kişilerin etkili sonuç almasına yardımcı olmaktadır. Alerjen ve yapay katkıların olmadığı kedi otu bitkisel kapsül sakinleşme, dikkat toparlama, düzenli uyku gibi pek çok konularda başarılı destek sağlamaktadır. Aynı zamanda çeşitli ağrıların giderilmesi için ek yardımcı olarak da kullanılan bitkisel kapsül doğal içeriklidir. Tadı ve kokusunda aşırılık olmaması sebebiyle rahat bir kullanım şekli sunar.

Bitkisel gıda takviyeleri son dönemlerin en sık kullanılan ürünleri arasında yerini almıştır. Destekleyici olarak kullanılan kedi otu kapsülünden tam yarar sağlamak adına gün içerisinde tok karnına yemeklerden sonra 1 kapsül şeklinde kullanılması önerilmektedir.

Doğal olarak hazırlanan ve üretilen kedi otu bitkisel kapsül değerli bitkilerin harmanlanması ile elde edilmektedir. Sağlığa yararlı olan minerallerin vücuda takviye edilmesi ile birlikte çeşitli hastalıkların ve sağlık sorunlarının tedavi edilmesinde kullanılmaktadır.

İçerisinde gluten, soya, kimyasal içerik ya da alerjan madde barındırmaz. Özel olarak üretildiği için kedi otu bitkisel kapsülü tüketmek son derece güvenlidir. Bu sebeple pek çok kişi tarafından güvenle tüketilebilmektedir.