Katil Semih Çelik'in telefonundan çıktı: 'İncel' akımı nedir?

İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'i vahşice katletmesinin ardından intihar eden Semih Çelik'in telefonunda yapılan incelemede bir mesajlaşma uygulaması üzerinden "incel" olarak bilinen bir grupla iletişim kurduğu tespit edildi.
Katil Semih Çelik'in telefonundan çıktı: 'İncel' akımı nedir?

Geçtiğimiz Cuma günü 19 yaşındaki Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner'i vahşice öldürdükten sonra intihar eden Semih Çelik hakkında yürütülen soruşturma derinleştiriliyor. Çelik'in telefonundaki incelemelerde, bir mesajlaşma uygulaması aracılığıyla "incel" adı verilen bir grupla iletişimde olduğu tespit edildi.

ekran-goruntusu-2024-10-07-170919.png

HESAPLAR İNCELEMEDE

Katil Semih Çelik'in işlediği cinayetlerin ardından, internet ortamında bu görüşleri benimseyen kişilerin bulunduğu bir grup tarafından yapılan "destekleyici" ve "övücü" paylaşımlar dikkat çekti. Bunun üzerine polis, ülke genelinde geniş çaplı bir takip başlattı. 81 ildeki Emniyet Müdürlüklerinin siber devriye ekipleri, 7/24 esasına dayalı olarak internette "incel" hareketi başta olmak üzere, şiddet, ırkçılık ve cinsiyetçi içerikli paylaşımlar yapan hesapları izlemeye aldı.

1.jpeg

Emniyet güçlerinin, daha önce Eskişehir'de aşırı sağcı semboller kullanan bir saldırganın gerçekleştirdiği bıçaklı saldırıyı öven gruplara yönelik operasyonlar ve gözaltılar için hazırlık yaptığı bildiriliyor.

İNCEL AKIMI NEDİR?

"Incel" terimi, İngilizce’de "involuntary celibacy" yani "istemsiz bekârlık" ifadesinden türemiş olup, genellikle kadınlara ve topluma karşı düşmanlık besleyen, şiddeti teşvik eden kişileri tanımlamak için kullanılıyor.

semih.jpg

"İnceller" kendilerini genellikle "çirkin", "yoksul" ya da başka olumsuz özelliklere sahip oldukları için romantik ilişkilerden mahrum kaldıklarına inanan bir grup olarak tanımlıyorlar. Bu durumun, kadınların onlara asla ilgi göstermeyeceği düşüncesiyle birleşmesi, kadınlara karşı besledikleri düşmanlık, nefret söylemi ve şiddeti körüklüyor. Son yıllarda bu öfke cinayetlere kadar varan bir noktaya ulaşmış durumda.

İncellerin savunduğu "hipergami" teorisine göre, kadınlar yalnızca "yakışıklı", "zengin" ve "statü sahibi" erkeklerle ilişki yaşar. Bu inanç, incel gruplarının kadınlara ve toplumun belirli kesimlerine yönelik öfkelerini meşrulaştırmak için kullandıkları bir temel haline gelmiş durumda.

İlgili Haberler

Kaynak:HABER MERKEZİ