Kadınların destekçisi: KADEM
Kadına ve kadına şiddete yönelik yaptıkları çalışmaları anlatan KADEM Konya Temsilcisi Aytül Dağ, yaptıkları eğitim ve istihdamlara değindi. En önemli faaliyetlerinin eğitim olduğuna değinen Dağ, 2014 yılından bugüne kadar 53 ilde yaklaşık 150 bin kadına ulaştı.
8 yıldır Konya’da faaliyet gösteren KADEM, şiddetin her türlüsüyle mücadele ediyor. KADEM, özellikle kadına şiddetin gündeme geldiği şu dönemde, kadınlara ve genç kızlara yönelik çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Eğitim ve istihdam yönünde çalışan KADEM, 2014 yılından bugüne 53 ilde yaklaşık 150 bin kadına ulaştı. Aynı zamanda 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde her yıl olduğu gibi bu yılda kadına şiddete yönelik duyarı arttırmak için kampanyalar düzenledi.
“GENİŞ KAPSAMLI ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”
Varoluşta eşitlik, sorumlulukta adalet ilkesiyle çalıştıklarının altını çizen Konya KADEM Temsilcisi Aytül Dağ, kuruluşlarını ve çalışmalarını anlattı. 8 Mart 2013 tarihinde kurulan KADEM, 53 temsilciliği ile varoluşta eşitlik, sorumlulukta adalet’ ilkesi doğrultusunda kadının onuru ile yaşayabileceği, güvenli bir toplum ve adil bir gelecek inşa etmek amacıyla çalışan bir sivil toplum kuruluş olduğunu hatırlatan Dağ, “Bünyesindeki hukuk, iş ve ekonomi, basın, medya ve iletişim, akademik araştırma ve geliştirme, gençlik gibi kurullarının destek ve çalışmalarıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Örneğin Hukuk Kurulumuz ile istismara uğramış ve şiddet görmüş kadınların davalarına müdahil oluyor, kadınların kendi haklarını öğrenmeleri ve devletin sağladığı imkânlardan haberdar olmaları için eğitim ve seminerler düzenliyoruz. İş ve Ekonomi Kurulumuz ile iş hayatındaki kadınların yaşadığı sorunların çözümüne yönelik projeler üretiyoruz. Basın Kurulumuz ile medya ve iletişim alanında çalışmalar yürütüyor; medyada kadın temsili ve görünürlüğü ile ilgili faaliyetlere imza atıyoruz. Akademi Kurulumuz ile kongre ve paneller düzenliyoruz” şeklinde aktardı.
“ULUSLARARASI KADIN VE ADALET ZİRVESİ”
Yurt dışında da yaptıkları çalışmalardan bahseden Dağ, kadınların mesleki gelişimlerini destekleyici proje ve aktiviteleri hayata geçirdiklerini aktardı. Sadece yurt içinde değil uluslararası alanda da varlık göstererek iki senede bir uluslararası kadın ve adalet zirvesini gerçekleştirdiklerine de değinen Dağ, “Kadınların demokratik haklarının bilincinde olmalarını destekleyici ve aile birliğini, bütünlüğünü koruma amaçlı eğitimler veriyoruz. Kadınların mesleki gelişimlerini destekleyici proje ve aktiviteler hayata geçiriyoruz. Yine KADEM Kadın Araştırmaları dergisi ile kadın çalışmaları sahasında araştırma, inceleme ve yayınları bir araya getiriyor, dergi öncülüğünde her sene kongre düzenliyoruz. En önem verdiğimiz faaliyetlerden biri de lobicilik çalışmaları. Bu anlamda Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu’nda etkinlikler düzenliyor, kuruluşuna Türkiye’nin öncülük ettiği W20 toplantılarında Türk kadının temsili için çalışmalar yapıyoruz. Genç KADEM’de üniversite öğrencisi ve yeni mezun arkadaşlarımız gönüllülük bilinciyle farklı alanlarda sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiren bizler de onlara destek oluyoruz” dedi.
“KADINLARA YÖNELİK HER ALANDA ÇALIŞIYORUZ”
Kadın çalışmalarını ve sorunlarını uluslararası platformlara taşıdığını söyleyen Dağ, şiddetin her türlüsüyle mücadele ettiklerinin altını çizdi. KADEM’in üzerinde çalıştığı temel odak noktaları anlatan Dağ, “Akademik literatüre kendi özgün söylemiyle katkı vermek, hak savunuculuğu, sivil aktivizm, şiddetin her türüyle mücadele, kadınların fırsat eşitliğine ulaşması olarak özetlenebilir. KADEM, uluslararası arenada da aktif olarak yer alan, kadın çalışmaları ve sorunlarını uluslararası platformlara taşıyan bir kadın hareketi” şeklinde konuştu.
“W20 ZİRVESİNİN YER ALAN ÜÇ DERNEKTEN BİRİ”
KADEM’in üzerinde çalıştığı noktaların çok yönlü ve geniş kapsamlı olduğunu aktaran Dağ, W20 zirvesinin yürütme kurulunda yer alan üç dernekten biri olduklarını söyledi. Türkiye dönem başkanlığında G20 kapsamında ilk defa açılan W20 zirvesinin yürütme kurulunda yer alan üç dernekten biri olduğunu aynı zamanda 2015 yılından itibaren her sene W20 zirvesine katılarak alandaki çalışmalara katkı sağladığını belirten Dağ, “Her yıl düzenlediğimiz Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi ve iki yılda bir düzenlediğimiz Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi ile mevcut literatürün zenginleşmesine ve kadın sorunlarına ilişkin çözüm odaklı politikaların üretilmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
16-18 YAŞ ARASINDAKİ GENÇ KIZLARA MESLEKİ EĞİTİM VE İSTİHDAM
Genç kızlara da sahip çıktıklarını söyleyen Dağ, özellikle Çocuk Destek Merkezleri’nde yaşayan 16-18 yaş arasındaki genç kızlara destek oldukları anlattı. KADEM’in hakemli ve akademik süreli yayın olan KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi ile toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları ile ilgili araştırmaları yayımladıklarını hatırlatan Dağ, “Çeşitli disiplinlerdeki bilgi birikimini bir araya getiriyoruz. Bu yıl 5. etabını gerçekleştirdiğimiz Geleceğe İşbaşı ise devlet korumasında yani Çocuk Destek Merkezleri’nde yaşayan 16-18 yaş arasındaki genç kızlara mesleki eğitim ve istihdam sağlamak amacıyla geliştirilen bir sosyal sorumluluk projesi. STK-kamu ve özel sektör işbirliği modeline dayanarak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (ASHB), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve paydaş kurumlarla birlikte yürüttüğümüz Geleceğe İşbaşı projesiyle dezavantajlı genç kızların hayata hazırlanması amaçlanıyor” şeklinde açıkladı.
ŞİDDETE GÖZ YUMMA
KADEM, her yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde tüm dünyada varlığını sürdüren şiddete karşı duyarlılığı artırmak amacıyla kampanyalar düzenlediklerini söyleyen Dağ, “Daha önceki yıllara ait kampanyalarında, bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddet; dil, din, ırk, sınıf, cinsiyet ayırt etmeksizin tüm toplumların ortak sorunu’ diyen KADEM, kadınların onurları ile yaşayabileceği adil bir dünya inşa etme hedefine; hak savunuculuğu ve literatüre katkılarının yanı sıra toplumsal bilinç oluşumuna yardımcı kampanyalarla ilerliyor. KADEM, önceki yıllarda ‘Sen Varsan Şiddete Yer Yok’, ‘Şiddete Göz Yumma’, ‘Şiddete Hakkın Yok’, ‘Sevgi ile Şiddet Yan Yana Gelmez’ gibi kampanyalar düzenleyerek bu uluslararası soruna dikkat çekmişti” şeklinde anlattı.
• ZEYNEP SÜEDA KARADENİZ / YENİ HABER GAZETESİ