KADEM'in "Camiler Hepimizin" projesinin çalıştayı yapıldı

Kadın ve Demokrasi Derneğinin (KADEM), kadınların camilerde eşit olanaklara kavuşması için başlattığı "Camiler Hepimizin" projesinin çalıştayı İstanbul'da gerçekleştirildi.

KADEM'in "Camiler Hepimizin" projesinin çalıştayı yapıldı

Kadın ve Demokrasi Derneğinin (KADEM), kadınların camilerde eşit olanaklara kavuşması için başlattığı "Camiler Hepimizin" projesinin çalıştayı İstanbul'da gerçekleştirildi.

KADEM'den yapılan açıklamaya göre, kadınların camilerden eşit yararlanabilmesi ve camilerin kadınlardan yana iyileştirilmesi hedefiyle 18 ay önce başlatılan "Camiler Hepimizin" projesinin ilk etabında sona gelindi.

Kadınların cami kullanımı konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak, sorunları gidermek ve mevcut şartları iyileştirmek adına başlatılan proje kapsamında İstanbul, Eskişehir, Diyarbakır, Antalya ve Manisa'daki 17 camide ölçek uygulaması gerçekleştirildi. Camilerin fiziksel şartları, erişilebilirlik ve etkinlik alanlarındaki durumlarının tespitine yönelik değerlendirmeler yapıldı.

Çalıştayda özellikle kadınların camilerde yaşadığı fiziksel sorunlar, fırsat eşitliğini ihlal eden uygulamalar, kadınları ve çocukları camiden uzaklaştıran zihinsel kodlar başta olmak üzere pek çok sorun ve bunlara ilişkin çözüm önerileri masaya yatırıldı. Geniş katılımın sağlandığı çalıştayda konuya dair önemli çıktılar elde edildi.

Çalıştayın sonuç raporunda yer alan maddelerden bazıları şöyle:

"Kadınların camilerde yaşadığı sorunlar dini değil, sosyolojik temellidir. Bu sorunların çözümü için de zihinsel bir dönüşüm gerekmektedir. Cami görevlilerinden başlayarak toplumun tümüne yayılan eğitim ve farkındalık faaliyetlerine ihtiyaç vardır. Camilerin kadınlara ayrılan bölümlerindeki temizlik ve güvenlik sorunu yaygın olarak gözlemlenmiş, camilerin bu anlamda daha sıkı denetlenmesi, kurumlar arası işbirliğinin yapılması önerilmiştir. Kadınların sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, çocuklarıyla vakit geçirebilmesi için, cami içlerinde uygun bölümlerin tahsis edilmesi önemlidir. Camilerin yapım sürecinde kadınların hem ekonomik hem de fiilen yer alması, söz sahibi olması gerekmektedir. Camiler sadece namaz kılmak için kullanılan mekanlar olmaktan çıkarılmalı; dinlenmek, sohbet etmek, eğitim almak gibi ihtiyaçların da giderildiği 'yaşayan mekan' statüsü kazanmalıdır. Camilerin gençler ve çocuklar için yaşam alanı ve cazibe merkezi olabilmesi için projeler geliştirilmelidir."

Çalıştayın sonuç raporuna "www.kadem.org.tr" sitesinden ulaşılabilir.