İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, ülkedeki yargı krizini çözmeye çalıştığını açıkladı

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yargının yetkilerinin kısıtlandığı yasa teklifi ve politikaları sonrası ülkede yaşanan yargı krizini çözmeye çalıştığını belirtti.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, ülkedeki yargı krizini çözmeye çalıştığını açıkladı

Herzog, Orta Doğu turunun ilk durağı Mısır'daki temaslarını tamamlayarak İsrail'e geçen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Kudüs'te gerçekleştirdiği görüşmenin akabinde yazılı açıklama yaptı.

Açıklamaya göre Herzog, Blinken'e hitaben, "İsrail'deki anayasal tartışmaya ilişkin değerlendirmenizi duydum. Bu, çözmeye ya da diyalog süreci başlatmaya çalıştığım bir şey." ifadesini kullandı.

Blinken ise Herzog'un, yargı reformu konusunda uzlaşma sağlanması ve gerginliğin azaltılması için gösterdiği çabayı takdir ettiklerini dile getirdi.

Blinken, Netanyahu ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın açıklamasında, "yeni düzenlemeler için konsensüs sağlanmasının, bu düzenlemelerin kabul edilmesi ve kalıcı olmasının en etkili yolu olduğunu" söylemişti.

Herzog, 15 Ocak'ta yaptığı açıklamada, ülkesinin derin bir çatışmanın içinde olduğunu ve "toplumun daha fazla parçalanmaması ve anayasal bir kriz yaşanmaması" için çalıştığını belirtmişti.

Netanyahu hükümetinin "yargı reformu"

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını duyurmuştu.

Netanyahu başkanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı mercisi olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırı olduğu gerekçesiyle meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin elinden alınacağını belirtmişti.

İsrail Yüksek Mahkemesinin 18 Ocak'ta Netanyahu hükümetinde birden fazla bakanlık görevi üstlenen Şas'ın lideri Arya Deri'nin "vergi suçlarından hüküm giydiği için" kabinede yer alamayacağına hükmetmesiyle, iktidar-yargı krizi derinleşmişti. Netanyahu, geçen hafta mahkeme kararı üzerine Deri'yi görevden almıştı.