Uzmanlar uyarıyor: İnşaat sektöründe işçi sorunu baş gösterebilir!
Son dönemin dinamik sektörlerinden inşaatta, kalifiye işçi sorunu baş gösterebilir. Önümüzdeki yıl, sadece deprem bölgesine, 1 yıl içinde 350 bin konut yapılması planlanıyor.
Son dönemin dinamik sektörlerinden inşaatta, kalifiye işçi sorunu baş gösterebilir.
Yaklaşık 30 bin müteahhidin olduğu ülkemizde, sadece deprem bölgesine, 1 yıl içinde 350 bin konut yapılması planlanıyor.
Bununla birlikte, deprem dışı bölge için düşünüldüğünde ise ülkemizde sadece mart ayından ilk el olarak 32 Bin 899 konut satışı yapıldı. Türkiye’de her yıl ortalama 550 bin konut yapılıyor, İstanbul’da ise bu rakam zaman zaman 120 Bini buluyor.
Önümüzdeki süreçte, özellikle deprem konutlarının yapımı ve şehirlerdeki dönüşüm talebi, konut yapımında da ciddi bir artışı beraberinde getirecek.
Ülkemizde başta İstanbul olmak üzere, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Konya, Kayseri, Denizli, Gaziantep, Adana, Mersin, Gaziantep gibi şehirlerin öncülük edeceği dönüşüm sürecine, bütün il ve ilçelerin dahil edilmesi planlanıyor.
Tabi, bu süreçte, en önemli konulardan biri de konutların inşaatında çalışacak kalifiye işçilerin yeterli olup olmaması olarak dikkat çekiyor.
İnşaatlar, 2022 verilerine göre çalışan işçi sayısı 2 milyona yaklaşıyor. Ama önümüzdeki yıllarda bu rakamların ikiye, üçe katlanması öngörülüyor.
Bu da, ülkemizde bu oradan sıvacı, çeşmeci, duvar ustası, demirci, beton işçileri, kalıpçı gibi alanlarda ciddi bir açığın yaşanmasını beraberinde getirecek. Konya özelinde de durumun farklı olmadığını belirtiliyor.
Konuya ilişkin, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken bir açıklama yaptı.
Palandöken, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilimizde yıkımlara sebep olan 2 ayrı depremin ardından sektörde ciddi bir kalifiye işçi açığının baş göstereceğini belirttiği açıklamasında, “kalıcı konutların hızla tamamlanması için şantiyelerde çalışacak ara eleman ve usta bulmakta sıkıntı yaşanıyor. Geçmişte yaşanan ara eleman sıkıntısı yüzünden günümüzde usta bulmak da zorlaştı. Deprem konutlarının yetişmesi için ara eleman yetiştirme çalışmalarına hız verilmeli. Ülkemizin önemli sorunlarından biri olan ara eleman açığını kapatmak için gençler mesleki eğitime yönlendirilmeli ve mesleki eğitim süresi emekliliğe sayılarak cazip hale getirilmelidir” dedi.
Ara eleman sıkıntısının gün geçtikçe arttığına dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ara eleman yetiştirme meselesi ve meslek yüksekokulu meselesi bizim ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından biridir. Buradan yetişen çocuklar, gençler bizim geleceğimizdir. Ancak ara elaman sorunu ve dolayısıyla yeterli usta bulamama sıkıntısı her geçen gün daha da artıyor. Sanayide, berber ve kuaförlerde, terzilerde, kasaplarda ve daha çok meslek kolunda ara elaman sıkıntısı ciddi boyutlarda. Öyle ki şu anda ülkemizin en önemli meselesi olan deprem konutlarının yeniden tamamlanması için şantiyelerde çalıştıracak yeterli sayıda usta yok. Ülkede mühendis çok ancak demirci, sıvacı, kalıpçı, kaynakçı, operatör, elektrikçi vb. bulunamamaktadır. Bu nedenle meslek teknik okullarının sayısı hızla arttırılmalı, hızlandırılmış programlarla meslek eğitimlerine öncelik verilmelidir” şeklinde konuştu.
-“MESLEKİ EĞİTİM EKONOMİ İLE KALKINMANIN TEMEL ŞARTIDIR”
Ekonomimiz için en önemli çıkış yolunun mesleki eğitimden geçtiğini vurgulayan Palandöken, “Günümüzde en iyi okullarda okumak, herkesin gıpta ettiği bölümlerden mezun olmak kadar, bir zanaat öğrenmek, mesleki teknik eğitim almak da önemlidir. Bu yüzden ailelerin çocuklarını mesleki eğitime özendirmesi için projeler yapılmalıdır. Ekonomide çarkların dönmesini sağlayacak, piyasaları canlandıracak ve kalkınmamızı sağlayacak en önemli adım mesleki eğitimin güçlendirilmesidir. Ancak günümüzde ne yazık ki meslek liselerinde yapılan staj ve işin öğrenildiği çıraklık eğitim dönemi emeklilikte geçerli olmuyor. Mesleki eğitim alan çırakların sigorta başlangıcı çıraklık döneminden itibaren başlamalı ve bu dönemdeki çalışmaları emekliliklerine yansıtılmalıdır. Ahilik kültürünün devam etmesi ve ekonominin ihtiyacı olan ara eleman eksiğinin kapatılması için mesleki eğitimi cazip hale getirmek şart” diye konuştu.
İnşaatlarda Mimar, İnşaat mühendisi gibi beyaz yakalı istihdamının dışında inşaat tahmincisi, bina yetkilileri, sivil tahminci, ölçmeci, atölye şefi, proje yöneticisi, miktar araştırmacısı, şantiye şefi, yapı mühendisi, inşaat müfettişi, manevracı, çelikçi, kule vinç operatörü, kepçe operatörü, usta, şoför, betoncu, duvar ustası, marangoz, inşaat ustası, elektrikçi, camcı, değirmenci, sıvacı, tesisatçı, çatıcı, çelik sabitleyici, kaynakçı, bekçi gibi beyaz ya da mavi yakalı personel istihdamı yapılıyor.
HABER: HAMDİ BAĞCI