"İftarda balıktan vazgeçmeyin"

"İftarda balıktan vazgeçmeyin"

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bahittin Kahveci, iftara, ağır yemekler yerine balıkla başlamanın uzun süre aç kalan mideyi yormayacağını ve hazmı kolaylaştıracağını söyledi.

Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle uzun süre aç kalınacağını ve yanlış beslenme sonucunda sağlık sorunu yaşanabileceğini belirtti.

Ramazan dışında da haftada en az iki defa balık tüketilmesinin önemine işaret eden Kahveci, "Çünkü bitkilerde olmayan ve sadece balıkta bulunan omega 3, insan vücudu için çok değerli içeriğe sahip. Vücut için enerji üretimine katkıda bulunmasının yanı sıra kan pıhtılaşmasını önleyerek iltihabi hastalıkları iyileştiriyor. İnsan bedeninin fiziksel anlamda daha düşük olduğu ramazanda da böylesine önemli bir kaynaktan mahrum kalmamak gerekir" şeklinde konuştu.

Kahveci, iftar sofralarında balığın az yer bulduğuna dikkati çekerek, balığın iftar için sindirimi en uygun yiyeceklerin başında geldiğini anlattı.

Balığın ızgaradan ziyade fırında yapılmış haliyle tüketilmesinin besin değerinin kaybolmaması için önemli olduğunu dile getiren Kahveci, "İftara, ağır yemekler yerine balıkla başlamak uzun süre aç kalan mideyi yormayacak ve hazmı kolaylaştıracaktır" dedi.

Orucun, hurma ve çorbayla açılması tavsiyesinde bulunan Kahveci, "Daha sonra en az 15 dakika mola vermemiz gerekiyor. Çünkü beslenmede asıl olan bir bölü üç kuralıdır. Midede sıvı, yiyecek ve hava dengesi eşit olmalıdır. Biz bunu maalesef ramazanda bozuyoruz ve beraberinde aşırı tüketimden kaynaklı sağlık sorunları yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Sahur, kahvaltının karşılığıdır"

Yaklaşık 18 saat aç kalacak bir insanın bütün gereksinimini sahurda karşılayamayacağını vurgulayan Kahveci, şunları kaydetti:

"Sahur, kahvaltının karşılığıdır. Bu nedenle kahvaltı nasıl yapılıyorsa ona uygun yiyecek yemek daha önemli. Protein kaynağı açısından zengin olan yumurta sahurda mutlaka bulunmalı. Sebze ve meyve destekli yeşillikleri de soframızda bulundurmalıyız. Ama insanlarımız uzun süre aç kalacakları için çok kuvvetli ve yağlı yiyeceklere yükleniyor. Gün içerisinde hareketin de az olması nedeniyle vücutta bitkinlik ve enerji kaybı hat safhada oluyor."

Kahveci, iftar sonrası en ideal sıvı alımının su olduğunu dile getirerek, gazlı içecekler yerine ayran tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.