Hububat fiyatları açıklandı, kıyamet koptu! Konyalı başkan çağrıda bulundu

TMO tarafından açıklanan hububat fiyatları sonrasında tepkiler çığ gibi büyüdü. Açıklanan fiyatın gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Başkan Kavuneker ise çağrıda bulundu.

Hububat fiyatları açıklandı, kıyamet koptu! Konyalı başkan çağrıda bulundu

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububat alım fiyatlarını açıkladı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “2024 mahsulü hububat alım fiyatları (2. gruplar için) ton başına; Makarnalık buğdayda 10.000 TL, ekmeklik buğdayda 9.250 TL, arpada 7.250 TL, olarak belirlenmiştir. Bakanlığımızca, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilerimize buğday için ton başına 1.750 TL'ye kadar, arpa için ton başına 750 TL'ye kadar fark ödemesi desteği verilecektir.” Açıklanan fiyatı yetersiz bulanan çiftçiler ise tepki gösterdi.

hububat-3.jpg

‘ÇOK BÜYÜK BİR TEPKİ VAR’

Konu hakkında açıklama yapan gazetemize özel açıklamalarda bulunan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, çiftçilerden çok büyük tepkiler aldıklarını ifade ederek şu şekilde konuştu; “Fiyat açıklandığından bu yana telefonum hiç susmuyor. Çiftçilerimizden çok büyük bir tepki var. Açıklanan fiyatın ve desteklemelerin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu fiyat üzerinden biz bir yıl ekmek yiyeceğiz ve tekrar yatırım yapacağız. Bunun hiçbir imkanı yok. Mümkün değil. Çiftçiyi tarladan küstürmeden tekrar ele alınması lazım. Ülkemiz zor bir zaman geçiriyor, bunu kabul ediyoruz ama bu sorunların faturası tarıma kesilemez. Tarım bu ülkenin hem kalkınmasında hem gıda alanında çok önemli bir sektör. Eğer bu sektör bitirilirse bu ülke de biter. Ki bu fiyatlar da tarımın bitmesine işaret.”

rifat-kavuneker.jpg
Rıfat Kavuneker

‘ÇİFTÇİNİN HATASI DEĞİL’

Bu yıl yaşanan doğal afetlerden dolayı ürünlerin zarar gördüğünü söyleyen Kavuneker, “Birkaç gün önce borsada işlem gören hububattan daha aşağıda bir fiyat açıklandı. Sadece değişen, bir lira olan buğdaydaki prim desteği 1,75’e çıktı. Arpadaki prim desteği de değişti. Onun haricinde fiyatlarda değişen bir şey olmadı. Bir de küresel ısınmadan dolayı mevsimsel sıkıntılar var. Kaliteli, birinci sınıf buğday fiyatını açıkladılar ama çiftinin elinde birinci sınıf buğday var mı? Zamansız yağışlar, dolu gibi etkenler zarar verdi. Bu doğanın getirmiş olduğu bir sıkıntı. Çiftçinin hatası değil. Çiftçi yapılması gereken her şeyi yapıyor ama doğal afet engellenemez.” şeklinde konuştu.

hububat-2.jpg

‘DEVLETİMİZ ÇİFTÇİNİN YANINDA OLMALI’

Çiftçinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Kavuneker, “Tüm sıkıntılarda her zaman devletimizin yanındayız ama devletin de çiftçinin yanında olması lazım. İnanın biz açıklama yaparken zorlanıyoruz. Bu sıkıntı hiçbir sektörde yok. Herhangi bir esnaf müşteriden satılması gereken fiyattan aşağısı verildiğinde kabul etmiyor. Ürün rafta kalıyor ve ne zaman müşteri bulunursa o zaman satılıyor. Ama çiftçilik böyle bir şey değil. Bizim tüm girdi faaliyetlerimizi devlet ve piyasa şartları belirliyor. ‘Bu ürünü satmam’ diyemem. Çünkü elektrik, mazot, nakliyeci ödemeleri için paraya ihtiyaç var. Bir an evvel çözüm bulunmalı. Kırmızı kodlu acil bir çözüm bekliyoruz.” dedi.

 Muhabir