Herkül Konyalı çıktı! Mezarı Konya’da bulundu

Konya’da bulunan bir lahidin Herakles (Herkül) Lahdi olduğunun anlaşılmasının ardından Herkül’ün Konyalı olduğu yorumları yapıldı.
Herkül Konyalı çıktı!  Mezarı Konya’da bulundu

Tarihiyle dünyanın en önde gelen şehirlerinden olan Konya’da kafa karıştıran bir durum ortaya çıktı. Yunuslar Köyü’nde 1958 yılında Halil Ulukaya tarlasını sürerken bir lahit bulur. Toprağı iyice kazdığında bunun bir mezar kapağı olduğunu anlar. Çiftçi Ulukaya, durumu yetkililere bildirdikten sonra mezar büyük bir titizlikle topraktan çıkarılır ve Konya Arkeoloji Müzesine getirilir. Yapılan incelemelerin ardından lahdin Dört cephesinde Herakles’in 12 işine ait rölyefler olduğu için Herakles Lahdi denir. Yunan mitolojisinde Herakles bugünkü anılan Herkül’dür lahidin içindeki biri kadın biri erkek iki kişinin kemiklerine rastlansa da bu mezarın Herkül’e ait olma olasılığı yüksektir. İşte kafa karıştıran lahidin bulunuş hikayesi…

462115101-1221748469156797-390686998003170066-n.jpg

Konya Herakles Lahdi 1958 yılında Konya-Beyşehir yolunun 60. kilometresindeki Tiberiopolis kenti kalıntılarında bulunmuştur. Roma dönemine, 220-260 yıllarına tarihlenmiştir. Dört cephesinde Herakles’in 12 işine ait rölyefler vardır. Sidamara tipi lahitlerden olup Konya Arkeoloji Müzesinde bulunan en değerli eserlerden biridir.

Lahit 250 cm boyunda 130 cm eninde ve 170 cm yüksekliğindedir. Kapağı ile birlikte 8 ton ağırlığında olan lahidin, Hristiyanlık devrinde açıldığı ve kapağı üzerinde bulunan, ölüye ait iki figürün o zaman parçalandığı tahmin edilmektedir. Lâhdin dört cephesindeki yüksek rölyefler tamamen sağlamdır.

Lahdin içerisinden biri kadın diğeri erkeğe ait olmak üzere iki insan iskeleti bulunmuştur. Lahdin sahibine ilişkin kesin bir bilgi yoktur.

Tiberiopolis lahdinin cephelerindeki yüksek kabartmalar, Herakles’in meşhur 12 işine ait mitolojik tasvirleri içermektedir.

Yunuslar Köyü’nde 1958 yılında Halil Ulukaya tarlasını sürerken lahdin farkına varır. Lahit 7 Temmuz 1958 tarihinde Konya Arkeoloji Müzesi’ne nakledilir.

Eski adı Sidamara olan köyde bulunduğu için Sidamara ismiyle anılan ve MS 2-3. yüzyıla ait lahit tipidir.

 Editör