Hatice Kübra Tongar, Konya'yı örnek gösterdi: Bunu yaymamız lazım
Konya'da Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen Şivlilik Çocuk Bayramı'nın dördüncü gününde uzman aile danışmanı ve yazar Hatice Kübra Tongar, "Bağırmayan anne baba olmak" adlı söyleşide konuştu.
Dünyada sadece Konya'da kutlanan şivlilik çeşitli etkinliklerde devam ediyor. Şivliliğin dördüncü gününde Hatice Kübra Tongar'ın söyleşisinde salon doldu taştı.
Tongar, konuşmasına şehitlerimizi anarak ve dua ederek başladı. Tongar, "Şehitlerimizin makamı ali olsun. Ahiret inancımız olmasaydı bu acıya biz nasıl dayanırdık." dedi.
Tongar, "Biz ahlâklı nesiller yetistirirsek müslüman çocuklarımız her yerde farkedilecek. Fetihler tankla tüfekle olmuyor, kültürle ahlâkla oluyor. Biz gençlerin önüne bu ülküyü koyar dinimizi ahlakımızı öğretirsek daha iyi nesiller yetişmiş olacağız. Gazzedeki kardeşlerimiz neden bu kadar iyi müslüman çünkü Kur'an-ı Kerim'i anlayarak okuyorlar. Kur'an'ı Kerim'i Arapça olarak okuyup geçmeyelim. Hem orjinal metnini hemde anlamını okuyalım." diye önerilerde bulundu.
'Aile kötülüklere karşı koruyan zırhtır '
Tongar, "Çocuğu anlamak için Kur'an-ı Kerim okuyun. Allah hepimize Kur'an-ı Kerim'i anlayarak okumayı nasip etsin. Psikoloji alanında güne birlikte başlayan ailelerin daha mutlu oldukları söylenir. Sorunu olan ailelere birlikte kahvaltı etmeyi denemelerini öneriyorum. Kahvaltıda edilen sohbetler çocuklara verilebilecek mirastır. Güne aile hep birlikte başlasın, mesele karnın doyması değil. Birlik olmadan hiçbir şeyi halledemeyiz. Eğer bir olmayı başaramazsak daha kötüye gideceğiz. Biz tek, güçlü yumruk olmalıyız. Bu ancak güçlü bir aile ile olur. Aile içinde yapılan her gayret en geçerli en gerekli ibadettir. Aile kelimesi dıştaki kötülüklere karşı koruyan zırh anlamına gelir. Eğer aileniz bu anlamı doldurabiliyorsa gerçekten ailesinizdir. " diyerek aile içindeki huzurun dünya için önemine dikkat çekti.
Tongar, "Evde birbirinizin huzurunu kaçıran değil birbirinize huzur veren ebeveynler olun. Üç aylar için çocukları heycanlandırmak çok güzel. İstanbul için de Şivlilik olsun istiyorum. Konya'nın bu güzel etkinliğini şehirlere yayarsak çocuklar çam ağacı süslemez. Belediyemiz bunu bayrama, festivale dönüştürmüş, bunu yaymamız lazım.
Aileyi teknolojiye karşı korumalıyız. İnternet vazgeçilmezimiz olmamalı. Gençlere oturduğumuz yerden kızıyoruz telefonla oynadıkları için ama biz de çocuklara yapma dediğimiz şeyleri yapıyoruz.
İyi niyeti yanlış dille ifade ediyoruz. Bunu düzeltirsek aileler daha iyi yapıya sahip olacak." ifadelerini kullanarak Konyalı ailelere, çocuklar ve aileler hakkında bilgiler verdi.