Gözler bu düzenlemede!
Sağlık Bakanlığı'nın 20 Şubat'ta yapacağı fiyat düzenlemesini bekleyen bazı ilaç tedarikçileri, küçük ve orta ölçekli işletmelere ilaç satışını kısmi olarak durdurdu. Bu sebeple vatandaş, aradığı ilacı bulabilmek için bazen birden fazla eczaneyi gezebiliyor.
İlaç tedarikinde yaşanan sorun, bu yıl da kendini gösterdi. Bazı firmalar, küçük ve orta ölçekli işletmelere satışı durdururken; mali durumu iyi olan eczaneler, bu süreci zamanında yapılan fazladan alımla geçiştirebiliyor.
Mali durumu ötekilere kıyasla iyi olmayan eczanelerde de temel ilaçlar başta olmak üzere çoğu kalemde eksiklik yaşanıyor. Çocuk şuruplarından antibiyotik grubuna; ateş düşürücüden kanser ilaçlarına varıncaya dek çoğu ilaç bulunamayabiliyor.
Genelde Aralık ayında başlayan bu süreç, fiyat düzenlemesinin yapıldığı Şubat ayına kadar devam etmekte. Nitekim çoğu tedarikçi de müşterilerine yeni ilaç göndermek için takvimden 20 Şubat 2023'ü gösteriyor.
OLAN VATANDAŞA OLUYOR
Uzmanlar, firmaların bu tutumunu 'daha fazla kar elde etmek' şeklinde yorumlarken bu durumdan en çok etkilenenler ise vatandaşlardan başkası değil.
Eczane eczane gezip hastalığına derman olacak ilacı arayan vatandaş, çoğu kez ilaç bulamadan veya ikame ilaçla evine dönüyor.
Sosyal medyada 'İlaç Yok' konusu gündeme getirilirken, yüzlerce vatandaş ilaç tedarikçilerine çağrı yaptı. Bu süreçte daha fazla inisiyatif almaları yönünde telkinlerde bulunuldu.
Öte yandan alanında uzman isimlerden Eczacı Yeşim Müftüoğlu ve Sağlık Sen Başkanı Semih Durmuş, konuya ilişkin olarak Haber7'ye özel açıklamalar yaptı. İşte, her yıl aynı dönemde başlayan ilaç sorununa dair merak edilen her şey!
'HER YILBAŞI YAKLAŞIRKEN BU PROBLEM YAŞANIYOR'
Konuya ilişkin Haber7'ye açıklamalarda bulunan eczacı Yeşim Müftüoğlu, "Her eczanede yaşanan bir problem bu şu anda. Her yılbaşı yaklaşırken yaşanıyor bu problem ama tabi bu sene biraz daha arttı. En çok antibiyotik grubunda sıkıntı yaşıyoruz. Kanser ilaçlarında da kısım kısım problem yaşayabiliyoruz. Vatandaşlarımız anlayışlı Allah'tan sorunun bizden kaynaklanmadığının farkındalar." dedi.
PROBLEMİN SEBEBİ ZAM BEKLENTİSİ
İlaçlarda yaşanan bu problemlerin sebebinin yılbaşında gelmesi beklenen zam olduğunu belirten eczacı Müftüoğlu "Firmalar stok yapıp daha fazla kar elde etmek için ilaçları vermek istemiyorlar depolara. Depolar da belki bir kısım stok yapıyordur. Burada en çok mağdur olan eczaneler ve hastalar." sözlerini sarf etti.
'DIŞARIDAN GELEN FİRMALAR İÇ PİYASAYA İLAÇ SUNMUYOR'
Konuya ilişkin Sağlık Sen Başkanı Semih Durmuş da açıklama ve önerilerde bulundu. Bu yaşanan sıkıntının birkaç boyutu olduğunu ifade eden Durmuş, "Bir kısmı bakanlıklara ait sorun, bir kısmı da firmalara ait sorun, bir kısmı da ekonomiye bağlı sorun. Fiyatların güncellenmesiyle alakalı normalde her yıl Şubat'ın 20'sinde güncelleme yapılıyor. Kasım ayında yapılmış olan güncelleme normalde enflasyon değerlerinin biraz altında kalmış olması sebebiyle dışardan gelen firmalar iç piyasaya ilaç sunmuyorlar. Bu her yıl olan bir kriz ama bu sene biraz daha fazla hissedilen krize dönüşmüş. Daha önce de benzer sorunlar yaşanıyordu." dedi.
Tüm eczanelerde bu sorunun yaşanmadığını söyleyen Durmuş, "Ekonomik durumu iyi olan eczaneler daha önceden malı çekip kendi depolarına alıyorlar ve bu kriz döneminde problem yaşamıyorlar. " açıklamasında bulundu.
BAKANLIĞA FİYAT GÜNCELLEMESİ ÇAĞRISI
Bu problemin çözümüne ilişkin önerilerde bulunan Sağlık Sen Başkanı, "Firmalar ilaçları piyasaya sürmek için Şubat'ı bekliyor. Ancak bakanlığımız burada Şubat'ı beklemeden fiyat güncellemesi yaparsa problem büyük ölçüde çözülür." diyerek ilaç adetleri ile ilgili de bir öneri de bulundu.
İlaç kutuları ve adetleri konusunda da Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunan Durmuş, paketlerdeki ilaçların sayısının çok fazla olduğunu ve bu ilaçların birçoğunun çöpe atıldığını belirterek bu konuda da bir düzenleme yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.