Göz yanması nedir, nasıl geçer?
Günlük hayatı ve özellikle kişinin görüş açısını olumsuz etkileyen durumlardan biri olan göz yanması nedir, belirtileri nelerdir? Göz yanması nasıl geçer?
Bir veya iki gözdeki göz pınarlarında sulanma ile birlikte meydana ağrılı duruma göz yanması adı verilir. Kişinin günlük hayatını ve görme yetisini olumsuz etkileyen göz yanması; çeşitli alerjiler, tahriş edici maddeler, gözyaşı eksikliği ve göz kapaklarındaki iltihaplanma gibi durumlar sonucu meydana gelir. Evde uygulanacak doğal yöntemlerle tedavi mümkün olabilen göz yanması, altında farklı hastalıkların yatma ihtimali düşünüldüğünde tıbbi tedaviye de gerek duyabilir.
Göz Yanması Nedir?
Gözün buruna en yakın bölümü olan göz pınarlarının birinde veya ikisinde sulanma sonucu alerjiler, göz kuruluğu ve iltihaplanma gibi durumların neden olmasıyla birlikte ağrılı bir şekilde oluşan rahatsızlık göz yanması olarak tanımlanır. Günlük hayatı ve özellikle kişinin görüş açısını olumsuz etkileyen durumlardan biri olan göz yanması; başta alerjiler ve tahriş edici maddeler olmak üzere iltihaplanma ve gözyaşı eksikliği sebeplerden de kaynaklanır. En yaygın ve belirgin olarak ağrılı bir şekilde meydana gelen göz yanması, bilinen nedenlerin dışında altında farklı hastalıklara da davetiye çıkarabilir. Evde uygulanacak doğal yöntemlerle birlikte göz yanmasının nedenine bağlı olarak doktor tarafından tıbbi tedavi de gerekebilir. Göz yanmasının şiddetli bir seviyeye ulaştığı durumlarda doktora danışmak daha sağlıklı olacaktır.
Göz Yanması Neden Olur?
Göz yanması, hava koşulları, alerji, duman, soğan doğrama, göz kuruluğu ve kontakt lens kullanımı nedeniyle meydana gelir ve bu durum gözde batma veya tahriş hissi yaratır.
Göz yanmasına neden olan durumlar genel olarak şöyle özetlenebilir:
Alerjik reaksiyonlar
Başta alerjik rinit (saman nezlesi) olmak üzere toz, küf ve polen alerjisi gibi alerjik durumları olan kişilerde göz yanması meydana gelebilir. Ayrıca evcil hayvanıyla temas edip sonrasında gözlerine dokunan kişilerde de göz yanması gelişebilir.
Blefarit
Gözlerdeki yağ bezlerinin tıkanması sonucu göz kapağının iltihaplanması ve tahriş yaşaması olarak adlandırılan blefarit, göz çevresinde kabuklanma ve kırmızılıkla birlikte ortaya çıkan göz yanmasını meydana getirir.
Göz kuruluğu
Gözlerin yeterli düzeyde gözyaşı üretmediği durumu olarak ifade edilen göz kuruluğu; göz yanması, batma ve kaşıntı hissi yaratır.
Tahriş eden maddeler
Günlük hayatta kullanılan ürünlerin içinde yer alan kimyasal maddeler göz yanması ve tahrişe neden olur. Göz yanması ve tahrişe neden olan durumlar arasında özellikle sigara dumanı, makyaj, temizlik ürünleri ve kullanılan parfümler yer alır.
Sıcak ve kuru bir ortamda yer almak
Sıcak ve kuru ortamda yer almak saç ve cilt sağlığının yanı sıra göz sağlığını da olumsuz etkiler ve göz yanmasına sebebiyet verebilir.
Oküler rosacea
Göz ve çevresindeki derinin iltihaplanması durumu olan oküler rosacea; gözde yanma, şişlik, kızarıklık ve kaşıntı oluşumuna neden olur.
Pembe göz (konjonktivit)
Göz yüzeyi ve göz kapağının içini içini kaplayan konjoktivanın iltihaplanması olan ve pembe göz olarak da bilinen konjonktivit, alerjik reaksiyonlar, virüsler ve bakteriler sonucu tetiklenir, kişinin gözlerinde yanma hissi oluşturur.
Fotokeratit
Güneşten gelen zararlı ışınların gözde meydana getirdiği reaksiyonlar olarak bilinen fotokeratit, gözlerde yanma hissi meydana getirebilir.
Pterjium
Göz yüzeyindeki dokunun aşırı büyümesi, pterjium olarak tanımlanır. Daha hafif seyreden pterjium vakalarında göz yanması, kuruluk ve pütürlü bir his oluşabilirken daha ileri seviye pterjiumlarda ise gözlerde lezyon meydana gelebilir.
Sjögren sendromu
Göz kuruluğu ve ağız kuruluğu meydana getiren otoimmün bir hastalık olan sjögren sendromu, gözlerin ihtiyacı olan kayganlığın yaşanmasını engelleyerek gözlerde yanma hissi yaşatır.
Göz Yanması Belirtileri Nelerdir?
Göz yanmasının yaygın olarak görülen belirtisi gözlerde oluşan kızarıklık ve ağrıdır.
Göz yanması belirtileri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Gözlerde kızarıklık
Göz kapağı şişmesi
Gözde meydana gelen ağrı
Işığa karşı hassasiyet
Burun akıntısı ve hapşırma
Göz Yanması Nasıl Geçer?
Göze soğuk su çarpmak, göz yanması rahatsızlığına karşı evde uygulanabilen doğal yöntemler arasında en yaygınıdır. Soğuk kompresle birlikte alerji ilaçları, göz damlaları, bebek şampuanı, balık yağı ve keten tohumu takviyesi de göz yanmasına iyi gelen yöntemler arasında yer alır.
Göz yanmasına iyi gelen ve geçiren yöntemler şu şekildedir:
Soğuk kompres
Temiz bir bezi soğuk suyla ıslatarak göz kapağı çevresine hafif masaj uygulayabilirsiniz. Soğuk ve ılık kompres yöntemi, göz yanması meydana getirdiği olumsuz etkiyi azaltabilir.
Alerji ilaçları (antihistaminikler)
Göz yanmasına neden olan alerjik reaksiyonları tedavi etmek için kullanılan antihistaminik ilaçlar, alerjilerin neden olduğu göz yanmasına da iyi gelir.
Göz damlaları
Göz kuruluğu tedavisinde kullanılan ve gözün nemlenmesini sağlayan reçetesiz göz damlaları, göz yanmasına iyi gelen ve başvurulan yollardandır.
Bebek şampuanı
Su ve bebek şampuanıyla birlikte özellikle blefarit kaynaklı göz yanmasının önüne geçebilir ve etkilerini en aza indirebilirsiniz.
Gözlerin yıkanması
Özellikle polen ve toz gibi tahriş edici maddeleri temizlemek için ılık bir suyla gözlerinizi yıkayabilirsiniz.
Bol su takviyesi
Gözlerin nemli kalması ve göz kuruluğunun engellenmesi için gün boyunca bol su içmeye özen gösterin.
Balık yağı ve keten tohumu takviyesi
Oküler rosacea’nın neden olduğu göz yanmasını tedavi etmek için faydalı yollardan biri de balık yağı ve keten tohumu takviyesi kullanmaktır.
Evde uygulanacak doğal yöntemlerle birlikte göz yanmasının altında yatan nedene bağlı olarak tıbbi tedavi de gerekebilir. Doktor kontrolünde gerçekleşecek tıbbi tedavi göz muayenesi sonrası doktor tarafından belirlenir.
Göz Yanması Neden Olur Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Durduk yere göz yanması neden olur?
Kişide meydana gelen durduk yere göz yanması genellikle telefon ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerin çok sık kullanılmasıyla birlikte kitap okuma kaynaklı da yaşanabilir.
Göz yanıyorsa ne yapmalıyız?
Göz yanması yaşayan kişiler, yanmaya neden olan tahriş eden ürünlerden uzak durarak hızlı bir şekilde soğuk suyla gözlerini yıkamalıdır.
Göz yanmasına çay iyi gelir mi?
Antienflamatuar etkileri düşünüldüğünde, papatya ve yeşil çayla yapılacak göz kompresinin göz yanmasına iyi geldiği düşünülmektedir. Ancak daha sağlıklı sonuç vermesi için göz doktoruna başvurmak faydalı olacaktır.