Geceleri neden acıkırız? Gece acıkmamak için ne yapmalıyız?
Geceleri oturduğunuz yerden kalkıyor ve gidip buzdolabını açarak atıştırmalık bir şeyler mi arıyorsunuz? Üstelik bu bir alışkanlık hâlini mi aldı? Eğer bu durumun önüne geçmek istiyorsanız, önce sorunun kökenini, yani geceleri neden acıktığınızı anlamak gerekiyor.
Gün içinde yetersiz besleniyorsanız ya da öğün atlıyorsanız, gece öğünlerine yüklenmenize neden olabilir. Örneğin iş hayatı veya gün içindeki yoğunluğunuz yüzünden kahvaltıyı, öğle yemeğini atlamak ya da bu öğünleri hazır yemek (fast food) ile geçiştirmek, akşam daha çok acıkmanıza yol açacaktır. Benzer şekilde, basit karbonhidrat ağırlıklı (pilav, kalori/makarna">makarna, beyaz ekmek, hamur işleri, tatlı, patates kızartması vb. besinlerle) beslenmek de çabuk acıkmaya, dolayısıyla ilerleyen saatlerde daha fazla besin tüketme ihtiyacına sebep olur.
Gece Yemek Kilo Aldırır Mı?
Gece metabolizma da uyku moduna geçtiği için yavaşlar. Dolayısıyla mide yiyecekleri sindirmekte zorluk çeker ve bu da kilo almaya sebep olabilir. Yediklerinizin sindirilebilmesi için son besin tüketimini yatmadan 2 saat önce gerçekleştirmelisiniz. Elbette yediğiniz son öğünün ana öğün şeklinde de olmaması gerekir, tercihinizi küçük atıştırmalıklardan yana kullanabilirsiniz.
Gece Acıkmayı Tetikleyen Faktörler
1. Uyku Düzeni
Geç vakitlere kadar uyanık kalıyorsanız; örneğin bilgisayar veya televizyon başındaysanız, ilerleyen saatlerde vücudunuz açlık sinyalleri vermeye başlayabilir. Bu durumu yaşamamak için düzenli uyumanız şarttır. Eğer geç saatlere kadar oturmak zorunda kalıyorsanız, en azından yatmadan iki saat önce besin tüketimini durdurmaya gayret etmelisiniz.
2. Kan Şekeri
Geceleri çok aç bir şekilde uyanıp özellikle karbonhidratlı besinler yemek istiyorsanız, bunun nedeni gece kan şekerinizin çok fazla düşüyor olması olabilir. Eğer bu durum kontrol altına alınmazsa, ilerleyen zamanlarda özellikle diyabetli bireylerde sıklıkla görülen hipoglisemi (kan şekerinin gereğinden düşük olması durumu) atakları bile geçirebilirsiniz. Bu nedenle böyle bir sorununuz varsa öncelikle doktora başvurarak kan şekerinizi kontrol ettirmeniz gerekir.
Uykudan uyanıp yemek yeme alışkanlığını hemen yenemeseniz de, sabırlı olursanız bunu başarabilirsiniz. Gece uyandığınızda yatağınızdan kalkmadan tekrar uyumayı deneyin, başucunuza koyacağınız suyu içerek açlığınızı bastırmaya da çalışabilirsiniz. Aslında yatmadan önceki son öğününüzde müsli- yoğurt- bal veya yumurta veya tam buğday ekmeği ile peynir gibi glisemik indeksi düşük olan besinler tüketirseniz, bu çok aç bir şekilde uyanmanızı engelleyebilir. Glisemik indeksi düşük besinler kan şekerinizin aniden yükselip düşmesini engeller ve dengede kalmasını sağlar.
3. Stres
Aç olmamanıza rağmen bir şeyler yeme isteği duyuyorsanız bu stresle ilgili de olabilir. Üstelik sıkıntıdan yerken kontrolü kaybetmek de çok olası bir durumdur. Özellikle de akşam stresten uzaklaşma isteğiyle, dinlenmek için televizyonun ya da bilgisayarın karşına geçip cips, çikolata, şeker, kurabiye vb. şeyler yiyorsanız, fark etmeden kendinizi tüm paketi bitirmiş olarak bulabilirsiniz. Bu da yatmadan önce gereksiz kalori almanın yanı sıra, sindirim ve uyku problemlerine de neden olabilir.
Gece Acıkmamak İçin Ne Yapabilirsiniz?
Öğünlerinizi atlamayın veya sağlıksız besinlerle geçiştirmeyin.
Düzenli uyumaya çalışın.
Televizyon veya bilgisayar karşısında yemekten kaçının.
Yemekten sonra tatlı yerine meyve yiyin ve su için.
Porsiyon miktarı belli olan şeyler yiyin. Mesela küçük bir kâsede az yağlı yoğurt ile meyve yiyebilirsiniz.
Akşam yemeğinde sebze ve protein ağırlıklı beslenin.
Beyaz ekmek yerine tam tahıllı olanları tercih edin.
Tatlı kriziniz olursa kan şekerinizi dengelemesi için tarçınlı süt içmeyi deneyin.
Kaynak: diyetkolik