Gazetecilere sertifikaları verildi
Basın İlan Kurumu öncülüğünde, Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen Basın İşletmelerinde Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik Bilinçlendirme Eğitimi’yle Konya’daki gazetecilere verilen eğitimin ardından sertifikaları da takdim edildi.
Basın İlan Kurumu öncülüğünde, Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen Basın İşletmelerinde Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik Bilinçlendirme Eğitimi’yle Konya’daki gazetecilere verilen eğitimin ardından sertifikaları da takdim edildi.
Tantavi Sanat ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Ali Aktaş, Basın İlan Kurumu Müdür Yardımcısı Mesut Onat, Mevka Genel Sekreteri İhsan Bostancı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bölge Müdürü Tuncay Karabulut, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, Meram Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Şenyiğit, İletişim Danışmanı Cihat Zafer Demirel, Eğitimci İsmail Maden ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
‘SİBER ORTAMA DOĞRU YOL ALIYORUZ’
Sertifika programının açılış konuşmasını gerçekleştiren Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Ali Aktaş, “Bilginin saklandığı ve anlamlandığı dijital dönüşümde bilişimin başka bir boyutta siber ortama taşındığı bir evrene doğru yol alıyoruz. Değişim ve dönüşümün sosyal yaşamdan, kutsal normlara kadar, sosyolojiden psikolojiye, güvenlikten hukuka ve medya alanlarında derinliklerine kadar hissedildiği bir zamanda siber uygulamanın pratikliği ve kendinin ölçümlenebilirliği ve güvenilirliği son derece önemli bir noktaya gelmiş bulunmaktadır. Atalarımızın geçmişten birikimine bizlere kütüphane vasıtasıyla aktarılırken bizim ise geleceğe kütüphane konusu bir bilgiye bir hard disk yöntemiyle geliştirmiş olacağız. Bir insanın fıtratına farklılaşmış siber olan her zaman olduğu gibi kötü niyetli kişilerin müdahil olduğu alandır. Siber dünya derken artık bize ait olan alanı korumak noktasında vatan kavramının da siber vatan gibi kutsal tanımlamaya müdafaası da gerekmektedir. Bu vasıtayla etkinliğimize siber dünya ve siber kavramlarının anlaşılması ve yaşamlarımıza zenginlik katacak şekilde konumlandırması noktasında yol gösterici bir eğitim olmasını temenni ediyorum” diye aktardı.
‘SİBER GÜVENLİK BİRİMLERİ KURULUYOR’
Siber güvenliğin artık hayatın her alanında büyük önem arz ettiğine vurgu yapan Mevka Genel Sekreteri İhsan Bostancı, “Yakın zamana kadar gerek bilgi teknolojileri gerekse bilişim sistemleri günümüzdeki kadar hayatımızda bu kadar önemli bir yere sahip değildi. Ancak interneti hayatımızın her alanında yardım alarak kullanmaya başlamasıyla beraber dijital dönüşümün yaşandığı günümüzde bu sistemi işletmeler, kişiler, toplumlar ve devletler açısından büyük önem arz eder hale geldiğini görmekteyiz. Gelinen süreçte teknolojik imkanların gelişmesiyle birlikte bu sistemler işletmeler için sınırsız imkanlar sunmakla birlikte ne yazık ki sınırsız tehlike, sınırsız sorunları da beraberinde getirmektedir. Siber güvenlik kavramı dünya genelinde geçerli olan kara, hava ve denizde son zamanda yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte ortaya çıkan uzay savaş alanının yanında beşinci bir savaş haline gelmiş durumdadır. Pek çok Avrupa ülkesinde kara, deniz, hava kuvvetlerinin yanında siber güvenlik kuvvetleri de kurulmuş durumdadır. Bu nedenle basın işletmelerinde siber güvenlik eğitiminin medya kuruluşlarımıza önemli katkılar sunacağına inancımız tamdır” diye konuştu.
‘GAZETECİLER İÇİN SİBER GÜVENLİK BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR’
Gazeteciler için siber güvenliğin büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Basın İlan Kurumu Müdür Yardımcısı Mesut Onat, “ Bilişim alt yapılarını daha çok geliştirmeli ve güçlendirmeliyiz. Benzer etkinlikleri artırarak halkımızın genelinin daha bilinçli hale gelmesini sağlamalıyız. Gazeteci haberini yaparken çok sayıda belgeye ve kaynağa ulaşır. Üstelik bu bilgilerin çoğu ya dijital ortamlardan ya da basından aktarılıyor. Gazeteciler haber üretirken bu kaynakların haber atlatma kaynağının gizliliğine riayet ediyor. Devam haberlerinden istifa etmek için kişisel ve kurumsal olarak arşivler. Bu bilgilerin her zaman başkalarının iştahını kabartan veriler olabileceğini, siber saldırılara açık hedefler olduğunu hatırlatmak istiyorum. Gazetecilik yapmak ve gazeteci kalmak her dönemde zor olmuştur. Her kesin üstesinden gelebileceği kolay bir iş değildir. Teknolojinin sunduğu imkanlar mesleğin icrasını kolaylaştırmış ve mecra çeşitliğini artırmıştır. Bu vesileyle doğru, güvenilir ve hızlı haberciliğin peşinden koşan gazetelerimizi kutluyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı. Konuşmaların ardından gazetecilere sertifikaları verildi.
HABER: SÜMEYRA KENESARI