Futbol maçından daha fazlası: 20. asrın en önemli maçı Konya'da oynanmıştı
Türk Tarihi’nin en kritik futbol karşılaşması ne zaman yapıldı? Yüzyılın maçı nerede oynandı? Zafere giden yolda bir futbol maçı ne kadar önemli olabilirdi? İşte, tarihi futbol maçının 100 yıllık öyküsü.
Batı Cephesi’ndeki komutanlar, Konya'nın Akşehir ilçesinde düzenlenen bir futbol maçını izlemeye davet edildi. Akşehir, Batı Cephesi Komutanlığı’nın karargahına ev sahipliği yapıyordu. Dünya gözünü Anadolu’ya çevirmiş, Türk Ordusu’nun taarruz edip etmeyeceğine dikkat kesilmişti. Böylesi bir dönemde düzenlenen futbol maçı türlü yorumlarla karşılandı.
Ankara’da siyasetçiler, Avrupa’da ise diplomatlar bu istihbaratı kendilerine göre yorumlayadursun, Akşehir’deki istihkam bölüğü kolkola girmiş, zıplıyor, ham toprağı düz bir hale getirmeye çalışıyordu.
28 Temmuz 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ve diğer komutanlar maçın yapılacağı sahaya geldi. Vakit öğleden sonraydı. Saha toprak, kaleler filesizdi. Sahanın üç yanını genç subaylar, havacılar, doktorlar, astsubaylar, askerler, işçiler, şoförler ve bazı meraklı Akşehirliler çevirmişlerdi. Komutanlar için sahanın uzun kenarına yakın bir yerde ahşap bir tribün kurulmuştu.
“Tribünün birinci sırası Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa, İsmet Paşa, Y. Şevki Paşa, Nurettin Paşa ve Fahrettin Paşa'ya ayrılmıştı. Paşaların çoğu ilk kez bir futbol maçı izleyecekti. İkinci sıraya Cephe Kurmay Başkanı Albay Asım Gündüz, Birinci Kolordu Komutanı Albay İzzettin Bey, Dördüncü Kolordu Komutanı Albay Kemalettin Sami Bey ile cephe, ordu ve kolordu üst subayları oturdular Hakem ve oyuncular uzun şortluydu. Ayaklarında bot, yarım çizme ya da postal vardı. Biri kırmızı formalıydı, öteki beyaz. Kaleciler dizlerine sargı bezi sarmışlardı.”
4. Kolordu subaylarıyla Batı Cephesi karargâh subayları arasındaki maç başkomutan, cephe komutanı ve genelkurmay başkanının gözleri önünde oynandı ve 2- 2 berabere bitti.
Büyük Taarruz planı
Aslında o maç bir maskeydi. Herkes, Türk ordusunun sosyal ve sportif faaliyetlerle oyalandığını düşünürken, komutanlar bu maçı bir araya gelme fırsatı olarak değerlendiriyordu. Karşılaşmanın ardından, 28 Temmuz gecesi Büyük Taarruz planı üzerinde uzun görüşmeler yapıldı.
O gece alınan karar “6 Ağustos’ta ordulara verilen taarruz emri ile“ bir adım öteye taşındı. Sonrası zaten malum! Masada planlanan ne varsa, Mehmetçik onu harp sahasında gerçekleştirdi.
Bize sonsuza dek gurur duyacağımız bir zafer armağan edildi.
Yüzyılın zaferine uzanan yolun, yani Büyük Taarruz’un başlama vuruşu Akşehir’deki yüzyılın futbol maçıyla yapıldı.
28 Temmuz 1922 yılında düzenlenen bu maç ise 100’üncü yılında dahi öksüzlüğünden kurtulamadı.
Cevdet Cantürk / TRT SPOR