“Fotoğraflarla Konya” programı yapıldı
Program, Tokgöz’ün fotoğraf arşivinden seçtiği 130 adet fotoğraf eşliğinde başladı. Tokgöz tarihe ve mimariye ilgisinin lise yılarından itibaren başladığını, İstanbul, Ankara ve Konya’da kültür muhitlerine katıldığını, Konya kültürü ve tarihi ile ilgili kaynakları okuduğunu, tarihi fotoğrafların önemli bir kısmını incelediğini belirtti.
Editörlüğünü yaptığı Konya Eski ve Yeni Fotoğraflar sayfası hakkında bilgi verdi. 2019 yılından itibaren sayfada 3905 fotoğraf paylaştığını belirterek, bilgi ve fotoğrafı bir arada kullandığını, sayfa poetikası ve kuralları olduğunu, kontrollü paylaşım yapıldığı için yersiz polemik ve tartışmalara müsamaha gösterilmediğin vurguladı. Bu yüzden kültürel ve tarihi mirası ortaya koyan sayfanın 57 binden fazla üyesi ve takipçisi olduğunu açıkladı. Sayfayı sadece Konya’lılar değil yurt içinden ve ülke dışından yüzlerce takipçileri olduğunu belirtti.
Araştırmacı Yazar Ömer Tokgöz, “Fotoğraflarla Konya” başlıklı konuşmasında 130 fotoğraflık özel koleksiyon ile Konya’nın ebn eski çekilen fotoğrafından başlayarak bilgilendirme yaptı. Konya’nın kadim tarihine ve 140 yıllık görsel tarihine atıf yapan Tokgöz, fotoğraf sanatının 94 kolu olduğunu belirtti.
Digital kültür ve internetin yaygınlaşması ve akıllı telefonlar ile tüm dünyada ve ülkemizde nostalji sayfalarının çok popüler olduğu üzerinde durdu. Tokgöz, Konya’nın kadim bir kent olduğunu belirterek dokuz bin yıllık tarihi kesitte antik yerleşim yerlerinden Frigler, Hititler, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin ayrı ayrı birer tarihi değer ve sahip çıkılması gereken tarihi miras ve hazine olduğu ve tarihi eserlerin tamamına sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
Dünyada İlk fotoğrafın 1822 yılında Fransa’da çekildiğini ve 1839 yılında Resmi gazete ile Osmanlı halkına bu gelişmenin duyurulduğunu vurguladı. Konya’nın ilk fotoğraflarının Amerikalı arkeolog John Henry Haynes tarafından çekildiğini belirten Tokgöz, Haynes hakkında bilgi vererek çektiği fotoğraflardan kesitler gösterdi.
Tokgöz Konya’da açılan 1895 tarihli G. Kirkor Solakysan fotoğraf stüdyosunun önemli bir yer tuttuğunu, daha sonra stüdyoyu 1917’de devralan Hasan Behçet’in Konya fotoğrafları ve aile albümleri alanında önemli bir arşive sahip olduğunu belirtti. Yerli ve yabancı kaynaklar olarak Abdülhamit han Yıldız sarayı Konya arşivi, G.Bergren arşivi, Gertrude Bell arşivi hakkında bilgi verdi.
Program sonunda Araştırmacı Yazar Ömer Tokgöz Kontv medya grubuna yayın için teşekkür etti.