Fiyat artışları etkili oldu, ölmeden yaptırıyorlar! Fiyatlar 10 bine kadar çıkıyor
Fiyat artışları mezar taşlarını da etkiledi. Ölmeden mezar taşlarını yaptıran insanların sayısı yükseldi. Mezar Taşı Ustası İbrahim Yavuz, Konya’da böyle bir durum olmadığını ama farklı şehirlerde yaşandığını söyledi.
Fiyat yükselişlerinden dolayı insanlar, mezar yerlerini ve taşlarını ölmeden yaptırmaya başladı. Konya’da yasak olsa da farklı şehirlerde bu mezarların sayısı artıyor.
Mezar taşında sadece ölüm tarihi boş bırakılarak yapıldığını belirten Mezar Taşı Ustası İbrahim Yavuz, “Ölmeden önce mezar taşı yaptırılmıyor. Böyle bir imkan yok. Konya Mezarlıklar Şube Müdürlüğünün vermiş olduğu prosedür ve kurallar vardır. Cenaze defini alınmadan önce yer ayırma olayımız yok. Defin gerçekleşmesi için cenazenin vefat etmesi lazım. Ruhsat izin belgesi alınıyor, daha sonra defin işlemleri gerçekleştiriliyor. Yer sıkıntısı yaşanmaması ve parayla satın alınmadığı için böyle bir şey olmuyor. Zaten Konya’da ücretsiz bir şekilde yapılıyor. Ama başka şehirlerde bu yapılıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de parayla yer satın alınıp aile mezarlığı olarak yapılan alanlar var. Ölmeden mezar taşlarını yaptırabiliyorlar. Sadece tarihi boş bırakıyorlar.” şeklinde konuştu.
‘3 BİN İLE 10 BİN ARASINDA’
Mezar fiyatlarından bahseden Yavuz, “Mezar taş satışlarımızda yaz dönemine göre bir düşme var. Ama rutin olarak devam ediyor. Siparişler müşterinin isteğine göre değişiyor. Zaten biz yaklaşık bir sene geriden geliriz. Toprağın oturma süresi vardır. Çünkü belli bir ağırlık uygulayacağı için kaymaması gerekiyor. Mesela şu anda 2021 yılının vefat edenlerin taşlarını yapıyoruz. Halkta da zaten böyle bir beklenti vardır. Bir yıl geçmeden taşı yaptırmıyorlar.
ERKEN YAŞTA VEFAT EDENLERE SÖZ YAZDIRILIYOR
Fiyatlar modeline, işçiliğine göre değişiyor. En düşük mezar fiyatı 3 bin liradan başlıyor, 10 bin liraya kadar çıkıyor. Cenazenin bilgileri haricinde yazı yazılmak isterse ekstra ücrete tabi oluyor. Genellikle yaş itibariyle erken vefat eden veya hastalıktan vefat eden kişilere söz yazdırılmasını istiyorlar. Zaten Osmanlıda mezar taşının o kişinin ne iş yaptığını temsil edermiş. Kadıların mezar taşı üzerine sarık koyulurmuş. Hocaların farklı bir simgesi olurmuş. Genç ölümlere de çiçek motifleri yapılırmış. Geçmiş mezarlar sadece mezar değil, o kişinin kimliğiymiş.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ