Fırınlarda çalışacak eleman bulunamıyor
Kış ayında ekmek tüketiminin azaldığını vurgulayan Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, fırıncıların yaşadığı en büyük sıkıntılardan bir tanesinin ise eleman sıkıntısı olduğunu belirtti.
Ekmek fiyatları gündemdeki yerini korurken yılbaşından sonra fiyatların ne olacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, yüksek söylenen rakamların bir doğruluk payının olmadığının altını çizerek, “İsrafı önlemek için ucuz değil değerinde fiyat verilmesi lazım. Kaliteye önem verilmesi lazım. Fazla ekmek üretmek, ucuz satmak israfı artırır kaliteyi düşürür” cümlelerine yer verdi.
‘EKMEK YALNIZCA UNDAN İBARET DEĞİLDİR’
Ekmek fiyatlarını artıracak tek bir faktörün olmadığına dikkat çeken Başkan Vedat Honça, “Öncelikle devletimize çok teşekkür ederiz. Unda büyük bir sübvansiyon yapıyor. Ancak ekmek sadece undan ibaret değildir. Ekmeğin yaklaşık 50 kaleme yakın bir girdi maliyeti vardır. Elbette ki önümüzdeki günlerde doğalgaza artı zam geleceğini görürsek asgari ücretin da artacağını düşünürsek ekmeğin yeniden fiyatının artması kaçınılmaz olacak. Türkiye’de şu anda ekmek fiyatlarının fahiş bir şekilde artacağı konuşuluyor. Bana göre herhangi bir fiyat vermek için şu anda çok erken. Hem vatandaşın cebini yakmadan hem de fırıncıyı bir sıkıntıya sokmadan ona göre bir fiyat belirlenir. Ekmek herkesi ilgilendiren bir konudur. Vatandaş ve fırıncı düşünülerek bir fiyat güncellemesi yapılacaktır. Dereyi görmeden paçayı sıvıyorlar. Güçlü bir devletimiz var ve elinden geleni yapmaya çalışıyor. Vatandaşların panik yapmasına gerek yok” şeklinde konuştu.
‘EKMEK DEĞERİNİN ALTINDA SATILIRSA İSRAF ARTAR’
“Ekmek değerinin altında satıldığı takdirde israf artar” diyen Honça, şöyle devam etti: “ Ekmeğin kalitesini düşürmemek için ekmeğin değerinde olması şart. Her şeyden önce israfı önlemek için çaba sarf etmemiz lazım. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) un fiyatlarını neredeyse yarı yarıya sübvanse ediyor. Eğer olmasaydı bugün çığırtanlara fırsat doğardı. Şükür çığırtanları da durdurdu. Piyasada un fiyatları 550-600 lira civarındayken biz Toprak Mahsulleri Ofisinden 350 liraya temin ediyoruz. Ancak ne yazık ki bununla yeterli olmuyor. Ekmek fiyatları önümüzdeki günlerde makul seviyelerde ama fiyatların 7 TL 8 TL gibi olacağını söyleyenler var. Bunlar biraz daha uçuk geliyor. Konya’da yeteri derecede ekmek fiyatını güncelledik ve 4 lira yaptık. Ancak önümüzdeki günlerde ekmek girdi maliyetlerinde bir yükselme olursa ekmek güncellemesi de kaçınılmaz olur. Simit ve poğaçada da aynısı düşünülebilir.”
‘KIŞ AYINDA EKMEK TÜKETİMİ AZALIYOR’
Kış ayında ekmek tüketiminin azaldığını vurgulayan Honça, “Kış ayında gündüzleri biraz daha kısa olduğu için ekmek satışlarımız piyasada az olur. Evlerde ekmek sobaları veya kuzinelerde daha fazla ısıtma olayları güncellendiği zaman bizim ekmek üretimimiz az oluyor. Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da ekmek enflasyonu hat safhada. Ekmek fırınlarımız atıl kapasitede çalışıyor. Maliyetlerin yüksek olmasının bir nedeni de kapasitenin düşük olmasından kaynaklanıyor. Kapasitesinin altında çalışan bir işletme ekmek maliyeti biraz daha yüksek olur. Atıl kapasitede çalışan bir işletmenin maliyeti yüksek olur. Atıl kapasite değerinin yükselmesi gerekiyor. Her zaman ekmeğin kalitesini artırmak için çaba sarf etmemiz gerekirken maalesef israf körükleniyor, daha sonra açlık dönemi başlıyor, büyük sıkıntılar yaratıyor. Kesinlikle ucuz ekmeğin israfı daha fazla olur. Vatandaşlarımızın bunu böyle bilmesi lazım” diye aktardı.
‘FIRINLARDA ÇALIŞACAK ELEMAN BULAMIYORUZ’
Yaşadıkları en büyük sıkıntılardan bir tanesinin eleman sıkıntısı olduğunu belirten Honça, “Fırınlarda yaşanan birtakım sıkıntılar var. Mesela fırında çalışacak kaliteli eleman bulamıyoruz. Asgari ücretin üzerinde ücret veriyoruz ancak eleman bulunamıyor. Aynı zamanda kiraların yüksek olması, yakıtın, elektriğin maliyetlerin artması bizlerin maalesef zor duruma girmesine neden oluyor. Devletin bunları bir an önce sübvanse etmesi gerekiyor. Nasıl unda sübvanse yapılıyorsa diğer girdi maliyetlerinde de sübvanse yapılması gerekiyor. Ekmek yapımında kullanılan ürünleri biz piyasa fiyatıyla aynıya alıyoruz. Yılda veya iki yılda belli zamanlarda fiyat güncellemesine geçerken güncellemesine göre çalıştığımız için gelen zamlar esnafımızı zor duruma sokuyor. Çünkü bizim ertesi gün fiyat değiştirme gibi bir durumumuz olmadığından dolayı tamamen yok olmaya doğru gidiyoruz. Kazancımız tamamen sıfıra düşüyor. Mesela maya 200 liradan bugün 370 liraya kadar çıktı. Faturalar, işçi maliyetleri, mazot maliyetleri belimizi büküyor. Bu maliyetleri gidermek için de günübirlik gelen zamlar bizi yok ediyor, sıfıra düşürüyor” diyerek sözlerini tamamladı.
• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ