Fabrika gibi ciro yaptılar

Konya’da meslek liselerinin üretime ve ihracata yaptığı katkı dikkat çekiyor. Konya’da eğitimini sürdüren 34 okulda üretilen ürünlerin satışından 100 milyon 502 bin lira ciro elde edildi. Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Şube Müdürü Nizamettin Doğan, Konya’da meslek liselerinin öneminin her geçen gün arttığını söyleyerek, “Meslek liselerine verilen önemle ara elaman sorunu ortadan kalkacak ve Türkiye’nin gelişmesi ve büyümesi sağlam adımlarla yapılacak” dedi.

Fabrika gibi ciro yaptılar

Tarım, ticaret ve turizm şehri Konya’da mesleki eğitime verilen önem her geçen gün artarken okul ve öğrenci sayısında da yükselişler sürüyor. Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Şube Müdürü Nizamettin Doğan, Konya’nın mesleki eğitimi hakkında önemli bilgiler verdi.

konya-meslek-liseleri-nizamettin-dogan.jpg

74 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 27 Çok Programlı Anadolu Lisesi, 11 Meslek Eğitim Merkezleri 1 Güzel Sanatlar Lisesi ve 3 Spor Lisesi ile toplamda 116 lisede mesleki bilgi ve becer i kazandırıldığını söyleyen Şube Müdürü Nizamettin Doğan okulların bu konuda iyileştiğini söyledi.

Öğrenci sayıları hakkında da bilgi veren Doğan, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri/Çok Programlı Anadolu Liseleri/Spor Liseleri/Güzel Sanatlar Lisesinde 29 bin 16 öğrenci, Mesleki Eğitim Merkezlerinde ise 31 bin 875 öğrenciyle toplamda 60 bin 891 öğrencinin meslek anlamında eğitim gördüğünün altını çizdi. 2019-2020 eğitim döneminde öğrenci sayısının 32 bin 664 olduğunu söyleyen Doğan, son iki yılda bu yüzde yüze yaklaşan oranda artığının altını çizdi. Doğan, “Çıraklık eğitiminde Türkiye genelinde 1 milyon öğrenci hedefi belirlenmişti. Konya’ya belirlenen hedef sayısını geçtik ve şu anda çıraklık eğitimi alan öğrenci sayısı 31 bin 875 oldu. Hedeflerimizi yükseltmeye devam ediyoruz” dedi.

konya-meslek-liseleri-1.jpg

34 OKULDA 100 MİLYON 502 BİN LİRA CİROYA ULAŞILDI

Meslek liselerinin avantajlarını anlatan Doğan, “Meslek liselerindeki yapılanma iki boyutu var. Akademik eğitim veren meslek liselerimiz ve mesleki eğitimi ön plana çıkaran meslek liselerimiz var. Aselsan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi gibi liselerimiz üst düzey öğrencilerimizi almaya başladık. Bunun yanında Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Kılıçarslan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseli gibi liselerimizde üst düzey eğitimler veriyoruz. Konya’da MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren 34 okul döner sermaye işletmesi mevcut olup, 2022 yılı sonu itibariyle 100 milyon 502 bin lira ciroya ulaşıldı. Bu rakamla Konya beşinci sırada yer aldı. Okullar arasında döner sermayeden öğrenciye en yüksek payı veren okul da Kılıçarslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu” diye konuştu.

konya-meslek-liseleri-2.jpg

MESLEK LİSELERİ ÜRETİMDE HIZLANDI

Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Kılıçarslan Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Beyşehir Huğlu Savunma Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından yapılan Ar-Ge projeleri ve tasarımları tam not alıyor.

konya-meslek-liseleri-6.jpg

Şube Müdürü Nizamettin Doğan, Konya’daki meslek liselerinin üretimde de her geçen yıl güçlendiğini belirterek, meslek liselerinin sadece eğitim alan yer değil aynı zamanda üretim yapılan yer olduğunu da değindi.

Şube Müdürü Doğan üretilen makine ve ürünler hakkında bilgi vererek, “Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, "sıfır atık" çalışmaları kapsamında cam, metal ve plastik atıkları ayrıştıran ve bu atıklar için tanımlı karta para yükleyebilen makine yaptı. Yine aynı okulumuz fırın ve ekipmanlarında ilk ihracatı yaparak bu alanda öncü oldu. Bunun yanında savunma sanayiye pek çok ürün üretiliyor. Türkiye’de ilk mama yapma makinası Konya’da yapıldı. Kılıçarslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin yaptığı; CNS Router makinesi, lazer kesim makinesi, elektrik bölümü öğrencilerinin ürettiği 7 ayrı eğitim seti olan elektrik paneli, akıllı ev sistemi, drone imalatı ve TÜBİTAK tarafından ödül alan endüstriyel robot kolu üretiliyor.

konya-meslek-liseleri-3.jpg

Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından güneş enerjisiyle çalışan kompos makinası yemek artıklarını 15 gün boyunca karıştırarak doğal toprak yapıyor. Öğrenciler aynı zamanda uçak parçaları da üretiyor. Uçakların rüzgâra bağlı hızını hesaplayan aparatlar üretiliyor. Aynı zamanda Ar-Ge merkezi olan Huğlu Savunma Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde av tüfeği tasarımı ve av tüfeği parçası üretiliyor. Okulda yapılan parçalar, silah fabrikalarına gönderilip montajı yapılıyor. Bunun yanında kağıt üretim makinesi kuruluyor ve Konya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde haftaya kağıt üretimine başlanacak. Fethi Sekin Mesleki Teknik Anadolu Lisemizde günlük 3 bine yakın ekmek üretiliyor ve Halk ekmek büfelerinde satılıyor. Kurumların yangın tüplerini doldurma işlemi Selçuklu Mesleki Anadolu Lisesinde yapılıyor. Konya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde tarım makinesi çalışması var. Bunların hepsini meslek liselerimiz kendisi yaparak satışı oluyor” dedi.

konya-meslek-liseleri-4.jpg

SANAYİ VE ODALARLA İŞBİRLİKLERİ SÜRÜYOR

Doğan, meslek liselerinin ve mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısının artmasıyla ara elaman sorunun da yavaş yavaş ortadan kalktığına değindi. Meslek liselerinin sanayilerle, iş adamları dernekleri ve meslek odalarıyla sürekli işbirliği içinde olduğunu söyleyerek bu alandaki çalışmaları da hızlandırdıklarına değinerek, “Bunun yanında sanayi ve iş dünyasından temsilcilerimizle oluşturulan heyetle ilçelerimizde tanıtım programları düzenliyoruz. Bu konuda da farklı hedeflerimiz var. Her bir meslek odasını bir meslek lisemize hamilik yaptırarak staj, öğretmen yetiştirilmesi ve meslek öğretilmesi konusunda işbirliği projemiz var. Bunu da yakında gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin en büyük hayvancılık bakım alanı kurulacak. Konya’da yakın zamanlarda ara eleman sorunun ortadan kalkacağını düşünüyoruz” dedi.

• SERVET R. ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ

konya-meslek-liseleri-5.jpg

 Muhabir