Evlerini boş tutan mülk sahipleri Temmuz ayını bekliyor!

Kiralarda yüzde 25 kira artış sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihinde sona eriyor. Emlakçılar, sınırlamanın kalkmasının konut sahiplerini rahatlatacağını dile getirirken, kiracılar ise kaygılı...

Evlerini boş tutan mülk sahipleri Temmuz ayını bekliyor!

Başkent Ankara'da yaz mevsiminin gelmesiyle beraber taşınma dönemi de başladı. Sözleşmeleri biten kiracılar şimdiden bütçelerine uygun konut bakıyor. Sözleşmeleri süren kiracılar için ise daha zorlu bir dönem başlıyor; yüzde 25 kira artış sınırlaması 1 Temmuz tarihinde sona eriyor. Konu ile ilgili açıklama yapan emlakçılar, sınırlamanın kalkmasının konut sahiplerini rahatlatacağını belirtirken, kiracılar ise kaygılı.

Başkent Ankara'da kiralık daireler 15 bin Türk Lirası'ndan başlayıp, 160 bin Türk Lirası'na kadar çıkabiliyor. Metro ve otobüs duraklarına, alışveriş merkezlerine yakınlıklar fiyatları etkileyen faktörler arasında bulunuyor. Kiracılar yüksek konut fiyatlarını “Kira adı altında soyuluyoruz” sözleriyle değerlendiriyor.

‘20 BİN TL'LİK KİRA 30 BİN TL'YE ANİDEN ÇIKACAK’

Güncel kiralar ile ilgili açıklamalar yapan Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, yüzde 25 kira artış sınırlamasının kalkmasının gayrimenkul piyasasını nasıl etkileyeceğini anlattı.

Gazete Duvar'dan Berkay Çolak imzalı habere göre boş konutu bulunan ev sahiplerinin sınırlamanın kaldırılacağı 1 Temmuz tarihini beklediklerini dile getiren Hakan Akçam, “2 sene öncesinden konutunu kiralayan mal sahipleri, artışı istedikleri oranda yapabilecekleri için sevinçliler. Fakat söz konusu sınırlamanın aniden kaldırılmasının kiracılar açısından sorunlar yaratacağını düşünüyoruz. Çünkü bu yüksek rakamlarda tutulmuş bir konuta, örnek vermek gerekirse, minimum yüzde 50 artış yaptığınızda 20 bin Türk Lirası şeklinde olan kira birden 30 bin Türk Lirası'na yükselecek. Ayrıca bunlar dışında düşük ücretle oturan eski kiracı ile yakın tarihlerde taşınan yeni kiracılar arasında da ödeme dengesizliği yaşanacak” dedi.


'SINIRLAMANIN GELMESİ ZATEN YANLIŞTI, BİRDEN KALDIRILMASI DA YANLIŞ OLACAK'

Yaptığı açıklamada yeni mağdurların oluşacağını ve duruma çözüm getirilmesi gerektiğini dile getiren Hakan Akçam, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Enflasyonun yüzde 75 şeklinde olduğu bir ortamda yeni kiracılar yüksek artışla karşı karşıya gelebilecek. Kira, talebe dayalı olarak artış gösterdiği için piyasayı sıkça konut değiştiren öğrenci ve memur kesimi belirleyecek. Sınırlamaların gelmesi zaten yanlıştı, birden kaldırılması da yanlış olacak. Kademeli geçişler olabilir. Ayrıca kiralarda fiyat uçurumu olmaması için de düzenleme getirilmeli.”

KİRALIK KONUT SAYISI YOK DENECEK KADAR AZ

25 senedir Ankara Mamak bölgesinde emlakçılık yapan Fikret Baytok geçen seneye oranla kiraların yüzde 50 arttığını dile getirdi. Kiralık konutlara talebin çok yüksek olduğunu belirten Baytok, kiralık daire sayısının ise az olduğunu söyledi.

GÖÇ FİYATLARI ARTIRIYOR: MAMAK'TA KİRALAR 16-25 BİN TÜRK LİRASI ARASI

Başkent Ankara’ya son dönemlerde yoğun bir göç olduğunu bu göçün de fiyatların yükselmesinde etkili olduğunu dile getiren Fikret Baytok, “Ankara Mamak eskiden çok az merkeze sahipti. Şimdilerde neredeyse her semti ayrı bir merkez oldu. Önceden Tuzluçayır Mahallesi'nden Dikimevi yönüne gidildikçe fiyatlar artış gösterirdi. Şimdilerde NATO Yolu'nun sonlarına kadar fiyatlar neredeyse aynı. Söz konusu bu durum ilçede kiraları ortalama bir rakama getirdi” dedi. Baytok açıklamasında Mamak'ta kira fiyatlarının 16 bin Türk Lirası ila 25 bin Türk Lirası arasında değiştiğini, site içerisinde bulunan daire kiralarının ise 30 bin Türk Lirası ila 40 bin Türk Lirası arasında olduğunu belirtti.

‘ÖĞRENCİLER UZAK BÖLGELERE GİDECEK, MAHALLE PROFİLİ DEĞİŞEBİLİR’

Çankaya ilçesine bağlı Cebeci'de emlakçılık yapan Emrah Kalender yüzde 25 uygulamasının kalkmasıyla birlikte öğrencilerin pek çoğunun çevre ilçelere taşınabileceğini söyledi. Öğrenci semti olan Cebeci ve çevre mahallelerinde kira bedelleri 18 bin Türk Lirası ila 25 bin Türk Lirası arasında. Her eğitim döneminin bitiminde boşalan konutların sayısının artış gösterdiğini dile getiren Kalender, “Bu sene sözleşmesi biten öğrenciler yüksek artış ile karşılaşırsa muhtemelen öğrenciler okullarından uzak bölgelere dağılacak. Yüzde 50-60 zam yapılacağını varsayarsak, öğrencilerin bu çevrede barınabileceğini sanmıyorum. Önümüzdeki dönem mahalle profilinde değişiklik olabilir” dedi.

‘ÇOCUĞUMLA SOKAKLARDA KALAMAM’

Ankara Keçiören’de ev kiraları semte göre farklılık gösteriyor. Pek çok ilçede olduğu gibi merkeze yaklaştıkça fiyatlar artış gösteriyor. Subayevleri, Etlik ve Kasalar gibi merkeze yakın semtlerde 25 bin Türk Lirası şeklinde olan kiralar, daha uzak mahallelerde 15 bin Türk Lirası'na kadar düşüyor.

Söz konusu ilçede oturan restoran işçisi Gökhan Sapbayır, konut sahibi ile sorunlar yaşadığını ve evden çıkması için baskı yapıldığını belirtiyor. Kirasının 7 bin Türk Lirası olduğunu dile getiren Sapbayır, “Mülk sahibim ücreti arttırmak istiyor fakat 3 yaşında bir çocuğum var. Eşim de çocuk sebebiyle çalışamıyor. Kiraların artması durumunda geçimimizi asla sağlayamayız. Her ihtimale karşın konut araştırmasına başladım. Çocuğumla sokaklarda kalamam” dedi.

Kaynak:HABER MERKEZİ