Erhan Çelik’i şaşırtan soru: Türk ayakkabısı mı, Konya ayakkabısı mı?
Fuarcılık faaliyetlerini sürdüren eski haber sunucusu Erhan Çelik, “Konya, ayakkabının zirvesi. Bir gün Rusya’da toptan bir dış ticaret alıcısıyla ayakkabı üzerine sohbet ederken bana şunu sordu. Türk ayakkabısı mı, Konya ayakkabısı mı?. Önce afalladım. Bunu sınırdaki kentlerimiz için sorsa tepki gösterebilirdim. Ama nasıl yani dedim. Sonra öğrendim ki Rusya’nın pek çok ayakkabı zincirinde Konya ayakkabısının kalitesi kesinlikle önceleniyor.” dedi.
Türkiye'nin ayakkabıda lider şehri Konya, bu sekörde fuarcılık anlamında da zirveye oynuyor. Konya Ayakkabıcılar Odası ve Konya Ayakkabı Sanayicileri Derneği tarafından organize edilen, Nobel Fuarcılık A.Ş.'nin desteklediği Master Shoes Konya Ayakkabı ve Çanta Fuarı’nın ikincisi 16-19 Ekim tarihleri arasında TÜYAP'ta düzenlenecek.
Ayakkabının kalbinin Konya’da attığını vurgulayan Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Muhammet Acar,”Yapılan Master Shoes Konya Ayakkabı ve Çanta Fuarı’nın Konya’mıza, ülkemize ekonomik anlamda ve tüm alanlarda başarı ve bereket getirmesini niyaz ediyorum. Konya’mız tarih ve turizm şehri. Ama en önemlisi kültürel şehir. Ayakkabının da kalbi Konya. Bunu her alanda Konya’nın bir sloganı olarak geliştirdik ama sadece slogandan öte değil, samimi olarak bunu artık Türkiye’de herkes ifade ediyor. Ülkemizde ayakkabı sektöründe ihracatın yüzde 40’ı Konya’da üretiliyor. Yani ihracat nerede yapılırsa yapılsın erkek ve bayan ayakkabıda Konya’nın katkı oranı çok yüksek. Burada sektörün birlik ve bütünlük içinde hareket etmesi gerçekten çok önemli.“ ifadelerini kullandı.
‘KONYA, AYAKKABIDA KÖKLÜ BİR GEÇMİŞE SAHİP’
Konya’nın ayakkabı sektöründe köklü bir geçmişi olduğunu dile getiren Konya Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özarpa, “Ayakkabı sektörü denince akıllara Konya, Konya denince de akıllara ayakkabı sektörü gelir. Ayakkabı sektörü Konya’da köklü bir geçmişe sahip kadim ve güçlü bir sektördür. Türkiye’nin en önemli ayakkabı üretim merkezlerinden biridir. Fuarcılık konusunda Konya aslında yeni değil. Biz her ne kadar Master Shoes adı altında ikinci fuarımızı yapsak da aslında Konya 30. ayakkabı fuarını yapıyor. Bir dönem fuara ara verildi.
Fakat ayakkabıcılar odamızla, Nobel Fuarcılık A.Ş. ile ve Konya Ayakkabı Sanayicileri Derneği işbirliğiyle biz bu fuarı tekrardan canlandırdık ve hayata geçirdik. Geçen yıl itibariyle birçok zorluklara rağmen fuarımızı tek salonda gerçekleştirdik. Onun başarısıyla bugün geldiğimiz noktada salon sayımız ikiye çıktı. Firma sayımız 150’nin üzerinde oldu. 200’den fazla markayla şu anda sektör özelinde de global anlamda da olumsuzlara rağmen güçlü bir şekilde firmalarımız fuarda yeni sezon ürünlerini sergileyecekler. Bu anlamda bu başarı herkesin başarısı, sektörün bir başarısı. Türkiye ve dünya genelinde fuarlarda bir daralma görülürken bizim Konya olarak pozitif ayrışmamız bizlere gurur veriyor.” dedi.
‘TÜRKİYE’NİN İHRACATINA ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYOR’
Konya’nın sektörde ülke ihracatına ciddi katkı sağladığını söyleyen Kemal Özarpa, “İhracat anlamında ise Konya Türkiye’nin ihracatına önemli oranda katkı sağlamakta. Kilogram başına düşen ihracat rakamında Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Adeta savunma sanayisiyle yarışır şekilde Konya’nın kilogram başına ihracat rakamı 24 doların üzerindedir. Bu ortalama Türkiye genelinde 3 dolar civarındadır. Bu anlamda Konya katma değerli ürünler üreten bir şehir olarak öne çıkmaktadır. Bunları görmek için herkesi fuara bekliyoruz. Bu bir moda fuarı olacak. Sadece ayakkabı değil, çantalar da sergilenecek. Fakat profesyonellere yönelik bir fuar olacak. Perakende satış fuarı olmayıp sadece mağazacı, perakendeci, zincir mağazalar, toptancı, yurt dışındaki alım heyetleri ve acentelere yönelik profesyonel bir fuar olacak.” şeklinde konuştu.
‘KONYA, AYAKKABININ ZİRVESİ’
Türkiye’de ayakkabı sektörünün zirvesinde Konya olduğunu belirten NOBEL Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Çelik, “Konya, ayakkabının zirvesi. Belki bunu Türkiye’de değil Konya’da bile anlatmakta güçlük çekiyoruz. Bir gün Rusya’da toptan bir dış ticaret alıcısıyla ayakkabı üzerine sohbet ederken bana şunu sordu. Türk ayakkabısı mı, Konya ayakkabısı mı?. Önce afalladım. Bunu sınırdaki kentlerimiz için sorsa tepki gösterebilirdim. Ama nasıl yani dedim. Sonra öğrendim ki Rusya’nın pek çok ayakkabı zincirinde Konya ayakkabısının kalitesi kesinlikle önceleniyor. Hemen orada bir fuar yapma fikri doğdu. Zaten bununla ilgili her iki dernek ve oda ön çalışmalarını yapıyormuş. Bir araya geldik. Bunun sonucunda da geçen yıl yapılan Master Shoes Fuarı ortaya çıktı. İlki yapıldığı için her şeyin ilki biraz zordur. Konya’da ayakkabı fuarı olur mu diyen Türkiye genelindeki sektör temsilcileri bile büyük hayranlık duydular. Yabancı ziyaretçilerle ticaret yapılması, fuar alanındaki intizam, düzen onları şaşırttı. Her yıl üzerine koymamız gerekiyordu ve bu yıl ikincisi yapılırken çok daha büyük, geçen yılın yüzde 100’ünü geçen bir katılım oranı ve buna mukabil geçen yılın yüzde 100’ünü geçecek bir yabancı ziyaretçi organizasyonuyla inşallah önümüzdeki hafta Master Shoes’un ikincisini açmış olacağız.” dedi.
PROFESYONELLERE YÖNELİK FUAR
Master Shoes fuarının profesyonellere yönelik olduğunu kaydeden Erhan Çelik, “Bu bir sektör fuarı. Dolayısıyla ihracata yönelik. Halk fuara alınmıyor. Bu bir kitap fuarı ya da direkt son kullanıcıya yönelik bir fuar değil. Rusya’dan, Almanya’dan, dünyanın 40 ayrı ülkesinden gelen alıcılar kendisine özen gösterilmesini, zaman ayrılmasını, dikkatli bir şekilde bilgilendirilmesini ve bunun sonucunda da ürünü alacaksa pazarlık edip el sıkışmak istiyor. Onların arasına girip bir ayakkabı süren kardeşlerimiz bu diyaloğu böldüğü için halka kapalı olarak ifade ettik. Yanlış anlaşılmalardan dolayı şikayetler gelirse de bu şekilde önlem almış olalım.” ifadelerini kullandı.
HEDEF GELECEK YIL EN BÜYÜĞÜNÜ DÜZENLEMEK
Ayakkabı sektöründe gelecek yıl Konya’da Türkiye’nin en büyük fuarını düzenlemeyi hedeflediklerini söyleyen Erhan Çelik, “Fuarımızda 40’a yakın ülkeden 322 yabancı ziyaretçi bizzat uçakları aktarmaları, otelleriyle birlikte tüm masrafları bu komite tarafından karşılanıyor. Bunların dışında da bireysel olarak gelecek ziyaretçiler var. Gelecek ziyaretçilerin tümü ülkelerinde ayakkabı toptancısı olan büyük firmaların temsilcileri. İstanbul başta olmak üzere başka şehirlerde yapılan fuarlarda karışıklık olabiliyordu. Konya dediğimiz zaman tereddüt çok az oldu. Marka olarak biliyor. Konya ayakkabının zirvesi. Bu katılımcıları kolaylıkla getirme şansı bulduk. Şu anda Türkiye’de ayakkabı sektöründe en büyük fuar İstanbul’da yapılıyor. Fakat bir sonraki yıl inşallah Türkiye’nin en büyük ayakkabı moda fuarı Konya’da olacak. Sadece ayakkabının değil, ayakkabı fuarcılığının da merkezi Konya olacak. Bunu verilerle görüyoruz. Katılımcı sayısındaki artışla görüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.