Enerji depolanacak, üretim artacak!
Sürdürülebilir bir yaşam için güvenilir ve yenilikçi ürünler geliştirip kesintisiz enerji çözümleri üreten TEKSAN tarafından Enerji Depolama Sistemleri ürün tanıtım etkinliği gerçekleştirildi.
Sürdürülebilir bir yaşam için güvenilir ve yenilikçi ürünler geliştirip kesintisiz enerji çözümleri üreten TEKSAN tarafından Enerji Depolama Sistemleri ürün tanıtım etkinliği gerçekleştirildi.
Grand Millenium Hotel’de düzenlenen tanıtım programına Konya Elektrikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Arif Yeşildaş, Konya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarlı, Elektrik Mühendsileri Odası Konya Temsilcisi Özkan Keskin, Konya Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Yeşil Enerji Yönetimi Şube Müdürü Hamdi Bektaş ile çok sayıda davetli katıldı.
‘YERLİ VE MİLLİ MARKALARIN ARKASINDA DURMALIYIZ’
Düzenlenen programının açılış konuşmasını yapan Konya Elektrikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Arif Yeşildaş, “ Dünyanın enerji tedariki ile uğraştığı günümüzde enerji verimliliğini en iyi şekilde uygulamayı amaçlayan AR-GE çalışmaları ile geliştirmekte oldukları ürün ve sistemler hakkındaki teknik bilgilendirme sistemini düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yerli ve milli olan ülke istihdamını ve ekonomisine katkı sağlayan her marka ve üretimin arkasında durmak bilinçli vatandaş olarak hepimizin görevidir. TEKSAN Jeneratör gibi ülkemize katma değer sağlayacak yerli firmaların artmasını temenni ediyorum. Başarılı ve örnek çalışmalar ile adından söz ettiren Konya Elektrikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetiminden bulunmasından dolayı da onur duyduğumuz değerli kardeşimiz TEKSAN Bölge Bayi İsmail Taşkıran’na da ayrıca teşekkür ediyor, başarıların devamını diliyorum” dedi.
‘ÜRETİM VE TÜKETİM DENGESİNİ KURMALIYIZ’
Güneş enerjisi ile elektrik üretimin arttığına dikkat çeken Elektrik Mühendisleri Odası Konya Temsilcisi Özkan Keskin “Bizim artık tüketimlerimiz artıyor. Üretimde ona göre modellenmesi gerekiyor. 2010'lu yıllarda 12 yıl öncesinde evlerde meslektaşlarımız 5 kilowatt civarında kurulu güç hesaplasa da meskenlerde bizim kullandığımız 1 ila 1.2 arasında bir nokta iki kilovat civarında bir tüketim görürdük. Ancak günümüze geldiğimizde klima elektrikli ev aletleri işte araçlarımızın bile elektrikli olması sebebiyle artık 2.3 kilovat saat kullanımı görmeye başladık. Bu da arzın artmasını gerektiriyor. Arz’ın artmasıyla beraber de tabii üretim tüketim dengesini kurmak adına yeni depolama tesisleri de önümüze geliyor. Ben ayrıca Teksan'ın bu konudaki depolamada bu konuya girip yerli ve milli yatırım yapması bu konuda AR-GE yapması da ayrıca beni mutlu ediyor. Çünkü TEKSAN ihracatta ciddi bir katma değer üretiyor, ülkemizin bu konuda yerli ve milli olması için çalışıyor” diye konuştu.
‘GÜNEŞ RÜZGAR GİBİ VARLIKLAR SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALI’
Yenilenebilir enerji kaynaklarının sürdürülebilir olmasına vurgu yapan Konya Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Yeşil Enerji Yönetimi Şube Müdürü Hamdi Bektaş ise, “Güneş rüzgar gibi çok kıymetli varlıklarımızın daha sürdürülebilir hale getirilmesi için depolama sistemlerin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Burada hareketle enerjimizin az güvenilirliğinin sağlanabilmesi için bu yatırımları organize eden başta Teksan olmak üzere bütün ilgili kurum kuruluşlara teşekkürlerimi bir borç biliyorum. Ülkemizin gündeminde daha doğrusu dünyanın gündeminde 3 tane sorunla karşı karşıyayız. Bunların birisi sınır güvenliği, diğeri enerji güvenliği, bir diğeri de gıda güvenliği. Gıda güvenliğinde Konya ülkemizin baş aktörlerinden biri daha doğrusu emniyet sigortalarından. Gıda üretimde Konya’yı beslerken enerji üretiminde de yine ne yapmalıyız. Yenileri bir enerji kaynakları kullanmalıyız. Konya Güneş açısından çok baki bir topraklar. Buralardan maksimum şekilde istifa etmeliyiz” dedi.
‘KONYA TÜM ELEKTRİĞİNİ YENİLENEBİLİR ENERJİDEN ÜRETEBİLECEK’
“Pandemi dönemi gösterdi ki elektrik ve gıda insan hayatında en önemli iki şey haline geldi” diyen Konarlı sözlerine şöyle devam etti:” Konya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarlı, "Bu ikisinin de Konya'da çok önemli bir yeri var. Konya'da tarımın yeri yüzde 20 iken sanayinin yeri yüzde 27’dir. Yani Konya sanayi olarak tarımdan çok daha fazla değer üretmektedir. 2018 yılında Konya tükettiği elektriğin yüzde 18'ini üretebiliyordu. Konya'nın güneş enerjisi kurulu gücünü lisanssız ve lisanslı olarak topladığınızda Türkiye'de birinciyiz. Güneş enerjisini düşündüğünüzde yüzde 80’inini yenilenebilir enerjiden üretiyor ve 2018 yılında 18'ini üretebilirken şu anda bugün itibariyle neredeyse yarıya yakınını yani yüzde 50'sini üretebilir hale geldi. Enerji Endüstri bölgesinin üçte birinin ihalesi yapıldı ve Kalyon Enerji’ye verildi. Trafo sistemi ve güneş takip sistemi ile birlikte bir de panellerin iki yüzeyini de kullandıkları için verimliliği yüzde 30 arttı, 1.3 GB’lık kurulu güce ulaştı ve Türkiye'yi bir anda ön sıralara taşıdı. İnşallah diğer enerji iktisat endüstri bölgesinin diğer kısımları da yapıldığında yaptığımız hesaplamaya göre Konya tüm elektriğini yenilenebilir enerjiden üretebilecek.”
‘ELEKTRİK DEPOLAMA SİSTEMİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR’
Elektrik depolama sisteminin büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Vehbi Konarlı, ”Gündüz elektriğin depolanması ve gerektiğinde kullanılması gerekiyor. Bunu bazı ülkeler yapıyorlar. Elektrik ucuzken elektriği dolduruyorsunuz, elektrik pahalı olduğu puan saatlerinde kullanıyorsunuz. Bazı elektrikli araçlarda da bu sistem kullanılıyor. Arabayı prize takıyorsunuz akşam geldiğinizde evinizde kullanmadığınız sürede o puan saatinde arabanın elektrik pillerini kullanıyorsunuz. Evin içinde gece saatlerinde yani elektriğin daha ucuz olduğu zamanda o arabayı dolduruyorsunuz. Elektrik depolaması hakikaten çok önemli hale geldi” diyerek sözlerini tamamladı.
•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ