Efendimiz'in yol arkadaşları

Yazar ve şair Şakir Kurtulmuş'un kaleminden iki güzel kitap okuyucuyla buluştu: Hz.Hamza ve Bilal-i Habeşi. Kitapları okurken İslam dininin ilk çıktığı yıllara doğru unutulmaz bir yolculuk yapıyorsunuz.

Efendimiz'in yol arkadaşları

Yazar ve şair Şakir Kurtulmuş'un 'Hz. Hamza' ve 'Bilâl-i Habeşî' başlıklı biyografi çalışmalarında İslam tarihinin bu önemli iki isminin hayat hikayesini sade ve açık bir dille anlatıyor. Kureyş toplumunda gücü, kuvveti ve cesaretiyle önemli bir yere sahip olan Hz. Hamza İslam tarihinin en önemli isimlerinden biri. 'Allah'ın Arslanı' ve 'Şehidlerin Efendisi'… Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in en küçük amcası. Birlikte büyür, aynı anneden süt emer, birbirlerine yoldaşlık ederler. Hz. Hamza İslam'ı hemen kabul etmez ama Hz. Muhammed'i her fırsatta korur, kollar. Hz. Hamza'nın Kureyş toplumunda çok önemli bir yeri vardır. Kureyş'in müşrik olan ileri gelenlerinin bile hemen hepsi ondan korkar, çekinirler. 'Kureyş müşrikleri çok iyi biliyorlardı ki Hamza, yeğeni Hz. Muhammed'le alay edilmesine, O'na hakaret, eziyet ve işkence edilmesine asla izin vermiyordu. Bu yüzden doğrudan Hz. Peygambere saldırmaya, O'na eziyet etmeye açıktan açığa cesaret edemiyorlardı. ' Aynı zamanda çok iyi bir avcı olan Hz. Hamza, bir gün av dönüşü, Hz. Muhammed'in Ebu Cehil tarafından hakarete uğradığını duyunca Ebu Cehil'i bularak yaralar ve 'Benim dinim de Muhammed'in dinidir, cesaretiniz varsa durdurun bakalım!' diyerek artık kendisinin de Müslüman olduğunu bildirir. Usta bir savaşçı olduğundan, İslam'ı seçişi Müslümanları daha da kuvvetlendirir.

VE BİLAL-İ HABEŞİ

Serinin ikinci kitabı ise ilk Müslüman olan köle ve ezanı ilk okuyan Müslüman olarak tarihe geçen Bilâl-i Habeşî'yi anlatıyor. Aynı zamanda şair de olan yazar Şakir Kurtulmuş kitabın ilk sayfalarında şu sözlere yer veriyor:

'Gün /doğmadan çağır bizi./gün batmadan/ve/günün gölgesi/gün kadar uzamadan/'bizi ona çağır ey bilal'/çağır ki/akşamın kiri/gecenin zifiri/sesinde damıtılsın'

Bilâl-i Habeşî köleliğin hayatın doğal bir gerçeği olan bir ailede köle doğar, ama özgür bir Müslüman olarak vefat eder. Köle olarak doğuşu, bir köle olarak yaşayışı, hiç bir zaman düşüncelerinin özgür olmasına engel değildir. Ruhu daima köleliğin sürekli karşısında olur. Ebu Cehil ve onun gibilerinin her türlü eziyet ve işkencelerine karşı dimdik ayakta durur, dininden dönmez. Bu yüzdendir ki bugün sadece ezanı ilk okuyan kişi değil özgürlüğün simgesidir o. Kitapta, Bilâl-i Habeşî'nin yaşadığı acıları, kölelik hayatını, Müslüman oluşu ve sonrasında Peygamberle omuz omuza mücadele edişini detaylı biçimde ele alınıyor.

Kitaptan öğrendiğimiz bir detaysa sabah ezanlarında iki kere okunan 'Esselâtü hayrun minennevm- Namaz uykudan hayırlıdır' denilmesi de Hz. Bilal'e dayanmaktadır. 'Şöyle ki bir gün Bilal sabah vaktinin girdiğini haber vermek için geldiğinde Hz. Peygamber'i biraz dalmış olarak görmüş, bunun üzerine iki kez 'Esselâtü hayrun minennevm' diye seslenmiş. Hz. Peygamber bu seslenişi çok beğenmiş ve O'na: 'Bilal bu ne güzel söz. Sabah ezanlarını okurken bunu söyle' buyurmuşlardır.'

Kitabın künyesi:

Bilal-i Habeşi

Şakir Kurtulmuş

Beyan Yayınları

2013

96 sayfa

Diğer kitabın künyesi:

Hz. Hamza

Şakir Kurtulmuş

Beyan Yayınları

2013

80 sayfa