Depremzede arıcıların yaraları sarılacak

Deprem bölgelerindeki şehirlerde yapılan arıcılık, bal üretiminin büyük kısmını karşılıyordu. Fakat yaşanan deprem arıcılığı da olumsuz etkiledi. Bölgede çok fazla arıcı kayıpları yaşadıklarını belirten Başkan Adem Genç, “Deprem bölgesindeki yıkımların arıcılığın üzerindeki etkisi çok büyük oldu. Ama önce yaralarımız saracağız. Arıcılarımızın mesleklerini devam ettirebilmeleri için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

Depremzede arıcıların yaraları sarılacak

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve beraberinde 10 ili etkisi altına alan depremler, birçok sektörü olumsuz etkilediği gibi arıcılık sektörünü de olumsuz etkiledi. Konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bölgedeki toplam 1.5 milyon kovana sahip depremzede arıcıların şeker ihtiyacını karşılayacaklarını ve arıcıların zarar gören kovanların adedi kadar arılı kovanları bedelsiz olarak kendilerine tedarik edeceklerini duyurdu. Konya Arıcılar Birliği Başkanı Adem Genç ise, deprem bölgesindeki arıcıların mesleklerini devam ettirebilmeleri için ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayarak şu ifadelere yer verdi; “Deprem bölgesindeki yıkımların arıcılığın üzerindeki etkisi çok büyük oldu. Zaten arıcılıkta sıkıntılar vardı depremde bunun üzerinde geldi. Şu an insanlar depremzede vatandaşlarımızın barınma sorununu çözmek için elinden gelen her şeyi yapıyorlar. Bu yüzden sektör bu yıl durgun gidecek. Zaten önce bu yaraları sarmak gerekiyor. Bal zaten bozulmaz. Bu yıl olmazsa gelecek yıl olur.”

adem-genc.jpg

‘ARICILARIMIZA DEVLET DESTEK SAĞLAYACAK’

Deprem bölgesindeki arıcılara destek sağlanacağını belirten Genç, “Deprem bölgesindeki birlik başkanlarımızla ve arıcılarımızla görüşmelerimiz oluyor. Devletin vereceği 4 kilogramlık bir şeker desteği var. Bu destek tüm arıcılara veriliyor ama herkese fabrika çıkış fiyatından verilirken deprem bölgesindeki arıcılara tamamı hibe ediliyor. Arısı yaşayan arıcılara şekerin tamamı hibe edilecek. Bunun dışında Türkiye Merkez Arıcılar Birliğiyle arıcılarımıza yardımcı olmaya çalışacağız. Konya’ya sığınmaya gelen arıcılarımız da var. Biz de Konya Arıcılar Birliği olarak elimizden geldiğince onlara hem arılarını koyacak yerlerini hem de burada barınmalarını sağlayacak yardımlarda bulunuyoruz. Şu anda oradan Konya’ya arılarını getirmek için bekleyen 4 arıcımız var. Ama Konya’da arı sezonu şu an başlamadığı için arılarını henüz getirmemelerini ama barınmak için gelebileceklerini söyledik. Arıları için yer desteği de sağlayacağız.” ifadelerine yer verdi.

aricilik-1.jpeg

‘ARICILARIMIZ ZOR DURUMDA’

Deprem bölgesindeki arıcıların zor durumda olduğunu söyleyen Genç, “Şu an özellikle sahil bölgelerindeki arıların uyanma mevsimi. Arılar şekerle uyandırılır. Bal sezonuna kadar besleyerek nektar zamanına hazırlanır. Ama şu an oradaki arıcılarımızın cebinde şekere harcayacak paraları bile yok. Zor durumdalar. Allah inşallah bizlere yol gösterecektir. Bir şekilde bu durum aşılacak. O bölgelerde daha çok narenciye balı üretiliyordu. Çiçek, kır, keçiboynuzu balları da oluyor. Sonbahar balları geçti zaten ama ilkbahar balları olacağının kanıtındayım. Deprem onları çok etkilemez. Çünkü deprem bölgesi ayrı, ağaçlar ayrı. Ağaçlara bir zarar gelmedi. Narenciye balı yine Adana, Osmaniye ve Hatay’da çıkacaktır. Deprem yönünden düşünecek olursak bal sıkıntısı yaşamayız ama mevsim bu şekilde devam ederse yaşarız. Geçtiğimiz yıl doğanın çok cömert olmasından dolayı arıcılarımız verimli bir bal aldılar. Ama bu yıl çok kurak geçiyor. Yağan karın illa ki faydası oldu ama devamı gelmediği sürece çok faydası olmayacak.” şeklinde konuştu.

aricilik-1.jpg

‘BAL TÜKETİMİ YÜZDE 70 AZALDI’

Son yıllarda bal tüketiminin azaldığını aktaran Genç, “Hem insanlarımızın alış gücü hem de depremin yaşanması arıcılığı ikinci plana itti. Zaten mutfağın olmazsa olmazı bal, artık sadece öksürünce ilaç gibi tüketilmeye başlamıştı. Çok fazla satış olmuyordu. Deprem bölgesindeki insanların farklı şehirlerle yerleşmesi de sektörün zaten tamamen durmasına sebep oldu. Bal fiyatlarına zaten bir zam yapılmıyordu. Geçtiğimiz yılla bu yıl arasında neredeyse bütün malzemelere yüzde 300 zam geldi. Ama bala yüzde 20 zam zor yapıldı. Çünkü arz talep meselesidir. Talep olmayınca zaten yapılamıyor. Bu yüzden bu yıl da bal da bir zam yaşanmaz. Bal tüketiminde neredeyse yüzde 70 bir azalma var. Arıcılarımızın elinde gelecek yıl satacak kadar bile bal bulunuyor. Ekonomik krizden dolayı böyleydi. Deprem de bunun üzerine geldi. Bu yüzden satışlar tamamen durdu. Bal satışı yok. Ama elbette arıcılıkta devam edecek. Bu sıkıntıları aşarız ama biraz zaman alacak.” diye konuştu.

aricilik-2.jpeg

‘ARICILARIMIZI AYAĞA KALDIRACAĞIZ’

Konya Arıcılar Birliği olarak arıcılara destek sağlayacaklarını dile getiren Genç, şu sözleriyle konuşmasını sonlandırdı; “3 ilimizde toplam 200 bin civarında kovan var. Hatay’ın 75 bin kovanı, Kahramanmaraş’ın 102 bin kovanı var. Bunların içerisinde hasar görmüşleri çok yoktur. Çünkü bizim kovanlarımız dağda. Sadece fay hatları üzerinde olan kovanlar devrilmiş. Onlar da zaten toplanmış. Çok fazla hasar yok. Arıcılarımızda kayıplar var. O şehirlerdeki bölge başkanlarımızla görüştüm. En çok Adıyaman hasar görmüş. Büyükşehir Belediyesinden aldığımız bal sağım çadırlarımız vardı. Hatay bölgemize vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları için bu çadırlarımız hibe olarak gönderdik. Normalde barınma için kullanılmıyor. Kurumu da zor olduğu için birkaç arkadaşımız buradan çadırları kurmak için gitti. Birkaç aileye çatı olabildiysek ne mutlu. Deprem bölgesinde sıkıntı yaşamış en az 10 arıcımızı Konya Arıcılar Birliği olarak bünyemize alıp kendi imkanlarımızla onları ayağa kaldırıp hem barınmalarını sağlayıp hem de arılarını satmadan mesleklerini devam ettirmelerini sağlayacağız. Biraz zaman alacak ama başaracağız. Vefat edenlere Allah rahmet eylesin. Kalanlara da acil şifa diliyorum. Arıcılarımızın mesleklerini devam ettirebilmeleri için elimizden geleni yapacağız.”

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir