Deprem bölgesinin ilaçları Konya’dan
Kahramanmaraşlı depremlerin ardından Konyalılar her alanda üzerine düşen görevi yerine getirirken eczacılar da kardeşliğini gösterdi. Depremin ilk anından bu yana bölgenin ilaç ihtiyacını karşılayan Konya Eczacılar Odası, bölgede çalışmalarına devam ediyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Konya’dan bölgeye gönderilen insani yardım malzemeleri hız kesmedi. Konyalılar her alanda üzerine düşen görevi yerine getirirken eczacılar da kardeşliğini gösterdi. Depremin ilk anından bu yana bölgenin ilaç ihtiyacını karşılayan Konya Eczacılar Odası, çalışmalarına devam ediyor. Kronik hastalığı olan depremzedelere gereken ilaçların ulaştırıldığı bilgisini veren Konya Eczacılar Odası Başkanı Ahmet Hakan Koru, “Türkiye Eczacılar Birliği bizi Kahramanmaraş iline görevlendirdi. Ben de koordinatörü olarak oraya gittim. 8 gün kadar bölgede kaldım. Depremin ilk gününden itibaren Konya Eczacı Odası olarak deprem bölgesindeyiz. O bölgede tır eczanemizi kurduk. Bunun dışında Elbistan, Pazarcık, Afşin ve Türkoğlu’na Türk Eczacılar Birliğinin kurmuş olduğu eczanelerle vatandaşa her türlü hizmeti verdik. Şu anda da kronik ilaçlarda hiçbir sıkıntı yok ama sadece akut ilaçlarda eksiklikler var. Konya’da da şu an depremzedeler için ilaç tedariki konusunda herhangi bir sorunumuz yok. Kronik hastalığı olan depremzedelere de gerekli ilaçların temini sağlanıyor. Konya’ya gelen depremzedelerin ilaçları Konya Eczacılar Odasının, eczacılar üzerinden tevzi sistemiyle ilaçlarına kavuşması sağlıyor. Biz bunu organize ediyoruz. Bu konuda hiçbir problem yok.” ifadelerinde bulundu.
‘İLAÇ FİYAT FARKI ÖDÜYORLAR’
Depremzedelerin ilaç farkı ücreti ödememesi gerektiğini belirten Başkan Koru, “Depremzedeler deprem bölgesinin dışında kalan eczanelerden ilaç almak istediklerinde ilaç fiyat farkı ödemek zorunda kalıyorlar. Maalesef Konya’ya gelen depremzede misafirlerimiz de ilaç almak istediklerinde fiyat farkıyla karşılaşıyor. Bu da gerçekten ciddi bir soruna sebebiyet veriyor. Bunun bir an çözülmesi gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ilaç farkı ödemesi durumun düzenlenmesi lazım. Çünkü ödeme makamı SGK olduğu için sistem üzerinden çıkıyor. Fiyat farkı normal vatandaşlarımıza çıktığı gibi depremzede vatandaşlarımız için de çıkıyor. Gelen insanların bu ücretleri ödeme kudreti büyük ölçüde yok.” sözlerine yer verdi.
’35 ECZANE GÖÇÜK ALTINDA KALDI’
Deprem bölgesindeki eczanelerin açılabilmeleri için destek sağlanması gerektiğini dile getiren Koru, “Bölgelerimizin ihtiyacı kısa süreli değil. Bu uzun bir süreç. Bu süre boyunca mutlaka o bölgedeki çalışan eczanelerin de eczanelerini açabilmeleri için devlet destekte bulunmalı. Eczanelerini açabilmeleri için kolaylıklar sağlanmalı. Eczanelerini kaybetmiş meslektaşlarımız var. Bu eczanelerin tekrar aktif hale getirilmesi bölge insanının ilaca erişiminin devamı için büyük bir önem arz ediyor. Çünkü Kahramanmaraş’ın il merkezinde normalde 180 eczane var. Bunun 35 tanesi göçük altında kaldı. 15 eczacımız vefat etti. Teknisyenlerden de kayıplar var. Ayrıca hasarlı binalardaki eczaneler açılamıyor. Bazı eczanelere de yağmalama olayları olmuş. Bu sebeplerden dolayı Kahramanmaraş’ta ancak 40 eczane açılabilir durumda. Eczanelerin sayısının arttırmak için devletin kolaylık sağlaması gerekiyor” diye konuştu.
‘SALGIN HASTALIKLARA YÖNELİK ÖNLEM ALINMALI’
Bölgede henüz bir salgının olmadığını fakat mevcut hastalıkların salgına dönüşmemesi için tedbirler alınması gerektiğinin altını çizen Koru, “Deprem bölgesinde ve aynı zamanda yurtlarda kalan depremzedelerimizde çeşitli hastalılar ortaya çıktı. Özellikle parazitlerin yol açtığı bit, uyuz gibi hastalıklar var. Şu anda salgın haline gelmiş bir vaka yok ama bunlar salgın haline dönüşebilir. Bu salgının ortaya çıkmaması için Bakanlığımızın tedbir alması gerekiyor. Depremzedelerin hekimler tarafından tedavi edilip, gerekli ilaçları vermesi gerekiyor. Oluşabilecek salgına karşı da belirli bir çerçevede karantina içerisine alınması lazım.” şeklinde konuştu.
• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ