Deniz suyu yutmak zararlı mıdır?

Sıcak havalarda herkesin kafasını dinleneceği yer tatil yeri oluyor. Tatilde en çok denizi tercih ediyorlar. Güneş çarpması, güneş yanığı ya da deniz suyunun neden olabileceği rahatsızlıklar sizi olumsuz etkileyebilir. Peki, deniz suyu gerçekten zararlı mı? Deniz suyu yutulursa ne olur? İşte detaylar…

Deniz suyu yutmak zararlı mıdır?

Deniz Suyu Zararlı mı?

Yüzerken ağızdan ya da burundan deniz suyu girmesi gayet normal. Ancak vücuda birçok faydası olan deniz suyunun fazlasının yutulması halinde birçok zararı olduğunu da unutmamak gerek. Yaklaşık yüzde 3 oranında tuzlu olduğu bilinen deniz suyunun vücut tarafından dışarı atılabilmesi çok zor. Çünkü bir filtre gibi çalışan böbrek kandaki zararlı maddeleri süzer ve bunları idrar yolu ile dışarı atılmak üzere mesaneye gönderir. Ancak böbrek bu görevini gerçekleştirirken en fazla yüzde 2 oranında tuza sahip sudan idrar üretebilir. Yani deniz suyu içildiğinde, insan vücudu bu sudaki tuz oranını atabilmek için vücutta var olan suyu da kullanmak zorunda kalır. Hücrelerde bulunan su, deniz suyu ile vücuda giren tuzu atabilmek için hücre dışına çıkar. Vücut bu aşırı miktardaki tuzdan kurtulabilmek için daha fazla idrar üretmeye başlar. Yani deniz suyu içmek, vücuda ihtiyacı olan suyu vermek yerine daha fazla su atılmasına neden olur. Ortalama bir tahminle bir litre deniz suyunun vücuttan atılmasını sağlamak için vücudun en az bir buçuk litre tatlı su almasını gerektirir.

deniz-suyu-2.jpg

Deniz Suyunu Fazla Yutmanın Sonuçları

Yüzerken az miktarda yutulan ve hemen ardından içilen tatlı su ile vücuttan atılan deniz suyu ciddi zararlara yol açmasa da deniz suyunun çok tüketilmesi önemli sonuçlar doğurabilir. Kişi tuzlu su ya da deniz suyu içtiğinde hiç su içmemiş gibi olur. Üzerine vücudun su kaybetmesine neden olur. Bu durumun doğal bir sonucu olarak vücutta su oranı düşer. Ağız kuruluğu, kas krampları gibi fiziksel etkiler ortaya çıkmaya başlar. Bu etkileri ortadan kaldırmanın ilk yolu bol bol içme suyu tüketerek vücuda ihtiyacı olan doğru suyu sağlamaktır. Aksi takdirde vücut su kaybını kendi telafi edebilmek adına kan damarlarındaki kan basıncını sıkıştırır ve kalp atışlarında ani hızlanma başlar. Ardından mide bulantısı ve bilinç kaybı gibi daha ciddi etkiler de görülebilir. Uzun süre bu şekilde susuz kalınması halinde vücudun savunma sistemi çöker, organlara ve beyne daha az kan gitmeye başlar. Elbette tüm bu sonuçlar çok fazla deniz suyu yutulması ya da içilmesi halinde ortaya çıkar. Böyle bir durumda da hızlı bir şekilde bir uzmandan destek alınması tavsiye edilir.

Deniz Suyunun Faydaları

Çok fazla yutulması halinde ciddi zararlar verebilecek olan deniz suyu bunun yanı sıra birçok hastalığın da çaresidir. Yıl içinde uygun dönemlerde denize girmek birçok soruna iyi gelebilir;

Deniz suyu ciltteki gözenekler açar,

Bağışıklık sistemini güçlendirir,

Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar,

Kasları rahatlatır,

Sakinleştirici etki gösterir,

Astım, balgam, öksürük gibi solunum yolları rahatsızlıklarına iyi gelir.