Çocukların yalancı emziği hayal kurmayı engelliyor
Gün geçtikçe çocukların teknolojik aletlerle olan bağları durmaksızın artıyor. Bu bağımlılık listesinin başında ise telefon, tablet ve televizyon bağımlılığı geliyor. Bu bağımlılık yapan teknolojik aletlerin çocukların gelişimlerini kötü etkilediğini vurgulayan Psikolog Abdullah Duysak, ebeveynlere uyarıda bulundu.
Son dönemlerde çocuklar için türlü oyunlar ve çizgi filmler ortaya çıktı. Bu oyunlarda veya çizgi filmlerde savaş, düşmanlık ve eşcinsellik gibi birçok kötü içerikler içeriyor. Bu durumda da özellikle çocuklar ekrandan uzak tutulması gerekiyor. Ebeveynleri, çocukların gebelik döneminden 3 yaşına kadar ekrandan uzak tutulması konusunda uyaran Pandomim Psikolojik Danışma Merkezi Psikoloğu Abdullah Duysak, “Ekran bağımlılığı, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda gün geçtikçe hızla artıyor. Özellikle çocukların telefon veya tablet bağımlılığının sebebi ebeveynler olup ve gelişimlerinden başlayıp beslenme alışkanlıklarına kadar kötü yönde etkiliyor. Bu bağımlılığın başlangıcı, anne gebelik dönemindeyken ekran başından kalkmamasıyla başlıyor. Sonrasında zaten çocukta birçok sıkıntılar meydana geliyor.” ifadelerini kullandı.
Bağımlılığın sebebi ebeveynler
Bazı ebeveynlerin, bir şeylerle uğraşırken veya misafir gelirken çocukların fazla ses çıkartmaması için ellerine telefon veya tablet verdiklerini ve bu durumdan önceden çok memnun olduklarını, şimdi ise rahatsız olduklarını belirten Duysak, konuşmasında “Bize gelen ailelerin çoğu çocuklarının yerinde duramadıklarını, şımardıklarını, argo kelimeler kullandıklarını ve hırçınlaştıklarını şikâyet ediyorlar. ‘Çocuk gün içinde ne yapıyor? Sakin durması için neler yapıyorsunuz?’ diye soruyorum, eline telefon verdiklerini ve çizgi film izlettiklerini söyleyip, ‘Hocam biz telefonu çocuğumuza verdiğimizde hiç ses çıkartmıyor. Pür dikkat çizgi filmini izliyor. Biz de ancak öyle rahatlıyoruz.’ cevabını veriyorlar. Tabii ki de çocuk şımarık da olur, hırçın da. Bebeklerin emziğini aldığımızda bebek nasıl ağlıyorsa, çocuklarında elinden o telefonu veya tableti aldığımızda hırçınlaşırlar.” sözlerine yer verdi.
Ekranlar hayal kurmayı da engelliyor
Tablet oyunlarının ve çizgi filmlerin çocuklarda dopamin seviyesini arttırıp bağımlılık hale getirdiklerini belirten Psikolog Duysak, aynı dopaminin oyuncaklarda da olduğunu, yalnız tablet oyunlarının ve çizgi filmlerin direkt beyni etkilediklerini ve bundan alınan mutlulukla oyuncaklardan alınan mutluluk arasında fark oluştuğunu söyledi. Duysak, “Ekran başından ayrılmayan çocuklar, çok sakin ve rahat çizgi filmlerini izliyorlar çünkü dopamin miktarı fazla. Yani alınan mutluluğun miktarı çok fazla. Ama telefon veya tablet önünden alındığı vakit, oturmadan önceki enerjisine göre 2-3 kat büyümüş bir enerjiyle karşı karşıya kalınıyor. Bu da 1. sınıf veya 2. sınıf öğrencilerinde sıralarda oturamama, dersi dinleyememe gibi sorunlara yol açıyor. Hatta hayal kurmada bile problem yaşıyorlar. Çizgi filmlerde hayal kurmak aslında daha kolayken bu kolaylık ekran karşısında fazla durmakla köreltiliyor. O yüzden çocuklar kesinlikle ekran başında durmamalı. Dursa da belli bir süre sınırıyla durmalı.” dedi.
Çocukların mizacına göre çizgi film seçilmeli
Ekranlar, çocukların beslenmelerini ve gelişmelerini de kötü yönde etkiliyor. Her ne kadar kötü etkileri olsa da çizgi filmlerin olumlu içerikleri ile çocukları iyi yönden de etkiliyor. Çocukların ille de çizgi film izlemeleri gerekiyorsa, bunların ebeveynler tarafından çocuklarının mizacına seçilmesi gerektiğini söyleyen Psikolog Abdullah Duysak, “Korkan bir çocuğa canavarlı bir çizgi film izlettirirsek, o çocuğun korkusunu daha da arttırırız. Ya da sinirli bir çocuğa savaş konulu bir çizgi film izlettirirsek, o çocuk daha da sinirli bir hale bürünür. Dediğim gibi, ekranların her ne kadar kötü yanları olsa da bazı çizgi filmler sayesinde olumlu yanları da bulunuyor. Ama yine de bence çocukları ekran başına oturtmak yerine, çok güzel çocuk kitapları vardır. O kitaplardan birini alıp okutulabilir ve ya çocuğa o kitapları okuyabilirsiniz. Hem ekranlardan uzak tutulur hem de hayal dünyasını geliştirilir.” diye konuştu.